fbpxΕ. Τσοτσορός: Προσαρμογή των ΕΛΠΕ στα νέα δεδομένα | Economistas.gr
Skip to main content

Ε. Τσοτσορός: Προσαρμογή των ΕΛΠΕ στα νέα δεδομένα

Ε. Τσοτσορός: Προσαρμογή των ΕΛΠΕ στα νέα δεδομένα
Φωτο: Eurokinissi

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας σημείωσε πως η πενταετής περίοδος 2014-2018 αποτελεί την πλέον επιτυχή στην ιστορία του ομίλου, δημιουργώντας προσδοκίες και όραμα για την επόμενη πενταετία.

Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Τσοτσορός, «η ισχυρή ανάπτυξη για τέταρτο συνεχή χρόνο, με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής (15,5 εκατ. Μ.Τ), πωλήσεων (16,5 εκατ. Μ.Τ) και εξαγωγών (9,5 εκατ. Μ.Τ), η σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε ιστορικά υψηλότερα επίπεδα, η σημαντικότατη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Εταιρείας στα 2,6 δισ. ευρώ σήμερα, έναντι μόλις 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, η αυξημένη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, οι αντίστοιχα αυξημένες παροχές προς τους εργαζόμενους και, τέλος, η διεθνής εμβέλεια της ΕΛΠΕ στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής μας, έχουν παγιώσει την εικόνα της επιτυχούς πορείας του Ομίλου.»

Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης σε ό,τι αφορά μεταξύ άλλων την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, την πρόσληψη των ανώτερων στελεχών μάνατζμεντ, την λειτουργία του ΔΣ, τον ρόλο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και την κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές να γίνουν στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για την προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα του νέου νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, εφόσον μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία των μετόχων ως προς τις αλλαγές, στη βάση σχετικής μελέτης που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον διαγωνισμό πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς αποτέλεσμα, ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε ότι από την πλευρά της διοίκησης η διαδικασία υπηρετήθηκε με επαγγελματισμό, ωστόσο οι αγοραστές δεν κατέβηκαν στο διαγωνισμό για λόγους που αφορούν τους ίδιους. Και σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα είπε ότι είναι θέμα που θα πρέπει να συζητήσουν οι μέτοχοι μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο περιβάλλον ο κ. Τσοτσορός τόνισε πως παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον - λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού, των γεωπολιτικών κινδύνων, της διερευνόμενης ανάδειξης των ανισοτήτων και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία - που δυσχεραίνει το εγχείρημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα κατ' αρχή κλίμα αισιοδοξίας για τα πρώτα βήματα επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα. «Ωστόσο, πρόσθεσε, βασική προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον είναι η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση συγκροτημένων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και του Φορολογικού συστήματος, αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους παραγωγής των Επιχειρήσεων».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε ότι παρά το δυσμενέστερο περιβάλλον διύλισης σε σχέση με το 2017, τα Συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν πέρυσι στα Euro730 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα Euro296 εκατομμύρια. Υπογράμμισε δε, ότι «η θετική πορεία και η ισχυρή θέση του Ομίλου ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτυπώνονται, επίσης, στις βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις των Διυλιστηρίων και την αριστοποίηση εφοδιασμού, στα ιστορικά υψηλά παραγωγής και εξαγωγών που ανήλθαν στο 57% των συνολικών πωλήσεων, στη νέα μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 27% από το 2016, στις αυξημένες ταμειακές ροές λόγω και της επιτυχούς πώλησης της ΔΕΣΦΑ, στην ισχυροποίηση του ισολογισμού με τον καθαρό δανεισμό να περιορίζεται κάτω από Euro1,5 δισ. ευρώ και τον συντελεστή μόχλευσης στο 38%, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα μετά το 2009, αλλά και στην υψηλότερη διαχρονικά μερισματική απόδοση για τον Όμιλο.»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια πραγματικότητα όπου η αγορά θα είναι κάτω από το 50% σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια». Και στάθηκε στην ανάγκη αφενός για βελτίωση και εξορθολογισμό ώστε τα προϊόντα και υπηρεσίες να φθάνουν στον πελάτη στην ποσότητα και ποιότητα που του αξίζει και αφετέρου για επέκταση στις αγορές του εξωτερικού με συνεργασίες αυτόνομη ανάπτυξη.

Ως προς την ΔΕΠΑ στην οποία τα ΕΛΠΕ μετέχουν κατά 35% ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται», εξέφρασε την ελπίδα να καθοριστεί σύντομα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και επανέλαβε τη θέση του ομίλου ότι ενδιαφέρεται για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα όχι όμως από τη θέση του μειοψηφούντος μετόχου στη ΔΕΠΑ, αλλά από θέση που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της δραστηριότητας. Διευκρίνισε δε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου αφορά την εμπορική δραστηριότητα και όχι τα δίκτυα.

Στις προτεραιότητες των ΕΛΠΕ όπως είπε περιλαμβάνονται ακόμη η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ για τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής τόνισε ότι η αγορά είναι άκρως προβληματική εξαιτίας μεταξύ άλλων και των προβλημάτων της ΔΕΗ και επανέλαβε πως αν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν ήταν θυγατρικές μεγάλων ομίλων, δεν θα είχαν διατηρηθεί στη ζωή.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ ανά μετοχή, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το προμέρισμα ύψους 0,25 ευρώ που έχει διανεμηθεί. Το υπόλοιπο 0,5 ευρώ θα καταβληθεί τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην τελική ευθεία η γεώτρηση ΕΛΠΕ-Edison στον Πατραϊκό
Στην τελική ευθεία η γεώτρηση ΕΛΠΕ-Edison στον Πατραϊκό
Στα τέλη του 2018 με αρχές 2019 προγραμματίζεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, η οποία θα φτάσει σε βάθος 2.800μ.
Στην τελική ευθεία η γεώτρηση ΕΛΠΕ-Edison στον Πατραϊκό
ΕΛΠΕ: Συνέχιση της κερδοφορίας με ικανοποιητικές επιδόσεις
ΕΛΠΕ: Συνέχιση της κερδοφορίας με ικανοποιητικές επιδόσεις
Η ευελιξία των μονάδων διύλισης στην κατεργασία πολλών τύπων αργού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων
ΕΛΠΕ: Συνέχιση της κερδοφορίας με ικανοποιητικές επιδόσεις
ΕΛΠΕ: Στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών
ΕΛΠΕ: Στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών
Δύο στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων εξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
ΕΛΠΕ: Στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών
CEO ΕΛΠΕ: Ακραίο σενάριο το μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη
CEO ΕΛΠΕ: Ακραίο σενάριο το μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη
Πολύ αισιόδοξο και ακραίο χαρακτήρισε το σενάριο των εκτιμήσεων για ενδείξεις μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.
CEO ΕΛΠΕ: Ακραίο σενάριο το μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη
Υγρά καύσιμα χωρίς πετρέλαιο θα παράγουν τα διυλιστήρια του μέλλοντος - Επενδύσεις από τα ΕΛΠΕ
Υγρά καύσιμα χωρίς πετρέλαιο θα παράγουν τα διυλιστήρια του μέλλοντος - Επενδύσεις από τα ΕΛΠΕ
Την παραγωγή υγρών καυσίμων χωρίς πετρέλαιο προωθεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της πολιτικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
Υγρά καύσιμα χωρίς πετρέλαιο θα παράγουν τα διυλιστήρια του μέλλοντος - Επενδύσεις από τα ΕΛΠΕ