Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις σουηδικές επιχειρήσεις 

NEWSROOM
κατασκευές
Φωτό: Shutterstock

Οι σουηδικές επιχειρήσεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ράνια Πατσιοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι η σχέση των σουηδικών εταιριών με την Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και ορισμένες μετρούν πάνω από 100 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά το σουηδικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ, αναφέρει ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο ναυτιλιακό τομέα και ειδικότερα σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς για τα καύσιμα, όπως επίσης στην ενέργεια και στον κατασκευαστικό τομέα ενώ υπογραμμίζει ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαχείριση απορριμμάτων. «Αλλά χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά στο νομοθετικό πλαίσιο με τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και με το χωροταξικό», όπως σημειώνει.

Γενικότερα, προσθέτει ότι είναι θετικό το κλίμα για τις επενδύσεις, την προσεχή περίοδο σε υποδομές, στο κατασκευαστικό τομέα και στην ενέργεια «με τις σουηδικές επιχειρήσεις να δίνουν σίγουρα το παρών τους» και σε ό,τι αφορά στο διμερές εμπόριο, διαπιστώνεται μια αύξηση δραστηριοτήτων, σε επίπεδο τεχνολογίας από τη Σουηδία και από την Ελλάδα μια εξαγωγική προσπάθεια τυποποιημένων τροφίμων, υψηλών προδιαγραφών.

Οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Σουηδία ανέρχονται περίπου σε 176 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια και εισάγουμε κυρίως ορυκτέλαια, φαρμακευτικά είδη, χαρτί και ξυλεία.

Τέλος, σχετικά με τη δράση του επιμελητηρίου υπογραμμίζει ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει καλές πρακτικές από το επιχειρηματικό περιβάλλον της Σουηδίας, όπως επίσης να παρουσιάσει το νέο περιβάλλον της Ελλάδας, με αρκετές επιχειρηματικές ευκαιρίες «και κυρίως όρεξη για δουλειά».

Αναλυτικά ακολουθεί η συνέντευξη της πρόεδρου του Ελληνοσουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ράνιας Πατσιοπούλου:

Η σχέση των σουηδικών εταιριών με την Ελλάδα έχει μακρά ιστορία, ορισμένες δε μετρούν πάνω από 100 χρόνια παρουσίας. Ειδικότερα στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού, οι σουηδικές εταιρίες ήταν πάντα παρούσες στην πρόοδο και αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας για δεκάδες χρόνια. Επομένως οι δεσμοί έχουν βαθιές ρίζες και συνεχίζουν ακάθεκτα τη λειτουργία τους, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της Ελλάδας. Τελευταία διαπιστώσουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, με πολλές συνεργίες και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Προτεραιότητά μας στην προσεχή περίοδο είναι δράσεις που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την ενημέρωση πάνω στην καινοτομία, στην τεχνολογία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό. Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε καλές πρακτικές από το επιχειρηματικό περιβάλλον της Σουηδίας, όπως επίσης να παρουσιάσουμε το νέο περιβάλλον της Ελλάδας, με αρκετές επιχειρηματικές ευκαιρίες και κυρίως όρεξη για δουλειά.

Οι κλάδοι που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Είναι δύο από τους πιο ευέλικτους κλάδους γιατί από τη μία η ποντοπόρος ναυτιλία δεν υπόκεινται σε κρατικές ρυθμίσεις και από την άλλη ο τουρισμός που ένα από τα εμπόδια τα τελευταία χρόνια είναι η επιβάρυνση από τη φορολόγηση και τον αναπτυξιακό νόμο που δεν δίνει αρκετά κίνητρα. Πιστεύουμε ότι και η διαχείριση απορριμμάτων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά στο νομοθετικό πλαίσιο με τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και με το χωροταξικό. Τέλος βλέπουμε ένα θετικό κλίμα στις επενδύσεις, για την προσεχή περίοδο σε υποδομές, στο κατασκευαστικό τομέα και στην ενέργεια με τις σουηδικές επιχειρήσεις να δίνουν σίγουρα το παρών τους.

Υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο ναυτιλιακό τομέα και ειδικότερα σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς για τα καύσιμα, όπως επίσης στην ενέργεια και στον κατασκευαστικό τομέα. Η ραχοκοκαλιά των σουηδικών εταιριών είναι κατά κύριο λόγο πολυεθνικές εταιρίες, στον τομέα της τεχνολογίας, του μηχανολογικού εξοπλισμού, της υγείας, του τουρισμού και του design. Τα τοπικά γραφεία έχουν δημιουργήσει πολλές συνέργιες με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας. Σε αυτή μας την προσπάθεια είναι πάντα αρωγός η Σουηδική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα πιο συχνά αιτήματα ή προβλήματα που διαχειρίζεστε στο επιμελητήριο;

Βασικός σκοπός του επιμελητήριου είναι η προώθηση και ανάδειξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μελών του και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασιών. Θα έλεγα είναι ο γεφυροποιός της σουηδικής με την ελληνική πραγματικότητα. Αυτή είναι πολλές φορές και η πρόκληση μας να μεταφέρουμε αυτή τη φιλοσοφία στο πολιτικό κόσμο της χώρας μας. Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία, το εργασιακό περιβάλλον, την υψηλή φορολόγηση και την ανεμική σε αρκετές περιόδους ανάπτυξη. Αυτά είναι διαχρονικά και δομικά ζητήματα του ελληνικού κράτους που θεωρώ ότι με το χρόνο και με τη δική μας επιμονή βελτιώνονται.

Πολλές φορές ο ρόλος μας είναι άχαρος πιέζοντας συνεχώς όλες τις κυβερνήσεις που έχουν προκύψει τα 27 χρόνια ζωής του επιμελητηρίου μας. Θα μπορούσα να σας μεταφέρω το σουηδικό μοντέλο που είναι άκρως επιτυχημένο. Μεγαλύτερη ελευθέρια στις επιχειρήσεις με ένα όμως θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει τη λειτουργία της υγειούς οικονομίας. Επίσης όπως γνωρίζετε κυρίαρχες αξίες είναι η επιχειρηματική ηθική και το ανθρωποκεντρικό μοντέλο στον εργασιακό τομέα. Με αυτές τις αξίες λειτουργούμε στις επιχειρήσεις μας εδώ και φυσικά επιθυμούμε να συμμερίζονται οι εκάστοτε θεσμικοί φορείς του τόπου μας.

Διαπιστώνουμε μια αύξηση δραστηριοτήτων, σε επίπεδο τεχνολογίας από τη Σουηδία και από την άλλη μια εξαγωγική προσπάθεια τυποποιημένων τροφίμων, υψηλών προδιαγραφών. Οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Σουηδία ανέρχονται περίπου σε 176 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια και εισάγουμε κυρίως ορυκτέλαια, φαρμακευτικά είδη, χαρτί και ξυλεία.

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό brain drain βρήκε φιλόξενο έδαφος στη Σουηδία. Μεγάλη ζήτηση υπήρξε σε γιατρούς, νοσηλευτές και στελέχη τεχνολογίας ΙΤ κλπ. Η Σουηδία λόγω του κοινωνικού κράτους, των ίσων ευκαιριών αλλά και της ήδη εγκατεστημένης ελληνικής κοινότητας υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές χώρες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο εξωτερικό. Αλώστε γίνoνται κατά καιρούς εκδηλώσεις, που Σουηδικοί φορείς και επιχειρήσεις αναζητούν με συνεντεύξεις υποψήφιους νέους για ένα νέο μέλλον. Από τη μια υπάρχει μια διαρροή ικανού στελεχιακού δυναμικού για την Ελλάδα, αλλά από την άλλη, οι νέοι αποκομίζουν μια σημαντική εμπειρία σε ένα περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες, σε ένα οργανωμένο τρόπο ζωής και σε μια προοδευτική κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ