fbpxΕθνική Πανγαία: Αύξηση οικονομικών μεγεθών το 9μηνο | Economistas.gr
Skip to main content

Εθνική Πανγαία: Αύξηση οικονομικών μεγεθών το 9μηνο

Εθνική Πανγαία: Αύξηση οικονομικών μεγεθών το 9μηνο
Φωτο: Eurokinissi

Αύξηση τζίρου και κερδών παρουσίασε στο 9μηνο η Εθνική Πανγαία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, o κύκλος εργασιών του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 3,5% και ανήλθε σε €90,9 εκατ. έναντι €87,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2017. Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων (adjusted EBITDA) αυξήθηκαν από €75,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2017 σε €76,7 εκατ. το εννεάμηνο του 2018. Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε €29,3 εκατ. έναντι κέρδους €6,9 για το εννεάμηνο του 2017. Ως αποτέλεσμα τα κέρδη περιόδου του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2018 ανήλθαν σε €79,5 εκατ. (έναντι κερδών €58,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017) καταγράφοντας αύξηση 35,8%.

Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 30η Σεπτεμβρίου 2018 ανήλθε σε €1.250,9 εκατ. ή €4,90 ανά μετοχή έναντι €1.227,6 εκατ. και €4,80 ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Την 30η Σεπτεμβρίου 2018 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελούνταν από 345 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.039 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα, δεκατέσσερα ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία, δύο στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ανερχόταν €1.656 εκατ. (31.12.2017: €1.581 εκατ.).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πανγαία, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, δήλωσε:

"Η εταιρεία μας συνεχίζει δυναμικά την επενδυτική της δραστηριότητα και το 2018 αφού από την αρχή του έτους ολοκλήρωσε την απόκτηση ακινήτων έναντι τιμήματος €52,4 εκατ. ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, επενδύσεις άνω των €240 εκατ. Οι νέες επενδύσεις εντάσσονται πλήρως στη στρατηγική της εταιρείας για ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, με επιλεγμένες τοποθετήσεις σε ακίνητα με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά."

Πιο αναλυτικά, τον Νοέμβριο η Εταιρεία υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο ως εξής:

1) Αγορά του 100% των διαχειριστικών μετοχών (management shares) και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC ("CYREIT") με έδρα την Κύπρο, και

2) Αγορά δύο όμορων εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.

Το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών του CYREIT λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική θέση του CYREIT την εν λόγω ημερομηνία και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €149,4 εκατ.. H CYREIT έχει στην κατοχή της, μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ. στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο).

Επίσης, η Εταιρεία υπέγραψε τον Νοέμβριο σύμβαση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας I&B Real Estate AD, με έδρα τη Βουλγαρία, ιδιοκτήτριας ενός εξ' ολοκλήρου μισθωμένου κτηρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 54 χιλ. τμ στη Σόφια. Το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών της I&B Real Estate AD λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική θέση της I&B Real Estate AD την εν λόγω ημερομηνία και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €40 εκατ.

Τέλος, η νεοσυσταθείσα "Ανάπτυξη Φραγκοκκλησιά Ακινήτων Α.Ε.", θυγατρική της Εταιρείας, απέκτησε δύο όμορα οικόπεδα στον Παράδεισο Αμαρουσίου συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τμ, έναντι τιμήματος €4,2 εκατ., στα οποία θα αναπτυχθεί σύγχρονο κτήριο γραφείων με ενεργειακή πιστοποίηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διαθέτει επιφάνεια ανωδομής περίπου 5 χιλ. τ.μ. και υπόγειους βοηθητικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης επιφάνειας 3,8 χιλ τ.μ. περίπου. Η συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να είναι συνολικά της τάξης των €13,6 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Spitogatos»: Επεκτείνεται στη ΝΑ Ευρώπη
«Spitogatos»: Επεκτείνεται στη ΝΑ Ευρώπη
Πλήρης εξαγορά της σερβικής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Srbija-nekretnine.org, όπως και επέκταση του brand Indomio, ιδιοκτησίας του Spitogatos.gr, στην αλβανική αγορά.
«Spitogatos»: Επεκτείνεται στη ΝΑ Ευρώπη
Πειραιώς: Νέα ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση 37 ακινήτων
Πειραιώς: Νέα ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση 37 ακινήτων
Στη δημοπρασία θα διατεθούν 37 ακίνητα από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα και οικόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.
Πειραιώς: Νέα ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση 37 ακινήτων
H Eurobank πουλά χαρτοφυλάκια ακινήτων
H Eurobank πουλά χαρτοφυλάκια ακινήτων
Η Eurobank και εταιρεία του ομίλου της Brook Lane συμφώνησαν για την πώληση περίπου 370 ακίνητα συνολικής αξίας 84εκ. Δρομολογείται η πώληση περίπου 640 ακίνητα μικρής αξίας.
H Eurobank πουλά χαρτοφυλάκια ακινήτων
Στην Trastor κατάστημα στην Κηφισιά έναντι 1 εκατ.
Στην Trastor κατάστημα στην Κηφισιά έναντι 1 εκατ.
Η αγορά χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια που αντλήθηκαν κατά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019.
Στην Trastor κατάστημα στην Κηφισιά έναντι 1 εκατ.
Πειραιώς: Που ανέθεσε τη διαχείριση των ακινήτων της στη Βουλγαρία
Πειραιώς: Που ανέθεσε τη διαχείριση των ακινήτων της στη Βουλγαρία
Η Resolute Asset Management Bulgaria αναλαμβάνει να διαχειριστεί και να ρευστοποιήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 130 εκ. ευρώ.
Πειραιώς: Που ανέθεσε τη διαχείριση των ακινήτων της στη Βουλγαρία