fbpxBloomberg: Νέος πόλεμος δι' αντιπροσώπων στην EΛΛΑΚΤΩΡ | Economistas.gr
Skip to main content

Bloomberg: Νέος πόλεμος δι' αντιπροσώπων στην EΛΛΑΚΤΩΡ

Bloomberg: Νέος πόλεμος δι' αντιπροσώπων στην EΛΛΑΚΤΩΡ

Η EΛΛΑΚΤΩΡ δέχεται πιέσεις για την απομάκρυνση της διοικητικής της ομάδας για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο εκκινεί ένα νέο proxy war.

Η Reggeborgh Invest BV ζητά από τους μετόχους να αλλάξουν το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Αναστάσιου Καλλιτσάντση, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης. Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία κατέχει το 14,2% της EΛΛΑΚΤΩΡ και ελέγχει έως και 26,7% μέσω του call option που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ο Α. Καλλιτσάντσης, ο οποίος κέρδισε το proxy war τον Ιούλιο του 2018 υποσχόμενος να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση και την οικονομική κατάσταση της EΛΛΑΚΤΩΡ, ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια πιο σκληρή μάχη αυτή τη φορά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος συνετέλεσε στη δημιουργία της εταιρείας το 1999, δήλωσε σε επιστολή προς τους μετόχους ότι η πίεση της Reggeborgh είναι «ασαφής και στερείται ουσίας». Ανέφερε, επίσης, ότι η συμμετοχή της τάξεως του 30% του ολλανδικού fund στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχεται από τον άμεσο ανταγωνιστή της, εξ’ ορισμού θα μειώσει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Α. Καλλιτσάντσης σε ηλεκτρονική δήλωση του στο Bloomberg. Κάλεσε επίσης τους αξιωματούχους για υποστήριξη, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα και σκεπτόμενές τα επόμενα βήματα να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κατευθύνει αυτή τη χρηματοδότηση σε «πράσινα έργα» και άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τόσο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ένας όμιλος με δραστηριότητες που εκτείνονται σε τομείς από αιολικά πάρκα και ανάπτυξη ακινήτων έως παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων και διαχείριση απορριμμάτων - δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Καλλιτσάντση και της ΑΚΤΩΡ.

Ο άλλος σημαντικός παίκτης στη διαμάχη είναι μια κοινοπραξία δύο Ελλήνων επενδυτών που κατέχουν το 5% της εταιρείας, και η οποία αγόρασε επιπλέον μερίδιο 20,6% από τον Α. Καλλιτσάντση και τον αδελφό του, Δημήτρη, πρώην Αντιπρόεδρο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους μετόχους για να βοηθήσουν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να επιλύσει τα ζητήματά της. «Δεν συμφωνώ ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντιμετωπίζει σημαντικά, ανεπίλυτα ζητήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπάκος, ένας από τους επενδυτές, σε ηλεκτρονική δήλωση στο Bloomberg. «Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε, επενδύοντας τα κεφάλαιά μας με διαφάνεια.»

Ελλάκτωρ: Τι απαντά για το «μπλοκάρισμα» λογαριασμών της ΑΚΤΩΡ

Απάντηση σε αναφορές που έγιναν σε δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο της 24ης Ιανουαρίου περί "μπλοκαρίσματος" λογαριασμών της ΑΚΤΩΡ δίνει, με ανακοίνωσή της, η Ελλάκτωρ, με σκοπό, όπως σημειώνει, την αποκατάσταση των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου ζητήματος.

Πιο ειδικά, η εταιρεία διευκρινίζει ότι:

"Το συγκεκριμένο θέμα αφορά σε ενέργειες που έχει εκκινήσει από το 2014 η ιταλική εταιρεία Cimolai κατά των υπολοίπων μελών της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ -- Al Darwish Engineering WLL (Κατάρ) - Cybarco Ltd (Κύπρος), για έργο στο Διεθνή Αερολιμένα της Ντόχα στο Κατάρ.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, έπειτα από διάφορες διαιτητικές αποφάσεις που μεσολάβησαν, έγινε δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση που είχε καταθέσει η Cimolai για αναγνώριση και εκτέλεση παλαιότερων αποφάσεων και κρίθηκαν εκτελεστές διαιτητικές αποφάσεις κατά της ΑΚΤΩΡ, για την είσπραξη ποσού €2.111.258,01. Παρά το γεγονός, ότι η οφειλή αφορά συνολικά στην προαναφερθείσα κοινοπραξία, στην οποία η ΑΚΤΩΡ μετέχει με ποσοστό 36%, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου 2021, περισσότερο από ένα μήνα δηλαδή μετά την παραπάνω απόφαση, η Cimolai επέλεξε να προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση του ποσού των €2.111.258,01 μόνο από την ΑΚΤΩΡ.

ΗΑΚΤΩΡ δηλώνει πως έχει ήδη μεριμνήσει για την άμεση καταβολή του συγκεκριμένου ποσού τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την τυπική αποκατάσταση του προσωρινού ζητήματος των λογαριασμών της, επιφυλασσόμενη παράλληλα προφανώς παντός νομίμου δικαιώματός της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιτσάντσης: Καταστήσαμε εφικτή την επιστροφή της Ελλάκτωρ στην ανάπτυξη
Καλλιτσάντσης: Καταστήσαμε εφικτή την επιστροφή της Ελλάκτωρ στην ανάπτυξη
Ο Διευθύνων Σύμβουλος θέλησε να βάλει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Reggeborgh Invest ή να συστρατεύεται με το δίδυμο των εφοπλιστών Καϋμενάκη-Μπάκου.
Καλλιτσάντσης: Καταστήσαμε εφικτή την επιστροφή της Ελλάκτωρ στην ανάπτυξη
Πρόταση της Reggeborgh για το νέο ΔΣ της Ελλάκτωρ
Πρόταση της Reggeborgh για το νέο ΔΣ της Ελλάκτωρ
Την πρότασή της ως προς την αντικατάσταση της διοίκησης του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ δημοσιοποίησε σήμερα η πλευρά του ολλανδικού fund της REGGEBORGH.
Πρόταση της Reggeborgh για το νέο ΔΣ της Ελλάκτωρ
Ελλάκτωρ: Αύξηση του ποσοστού της Reggeborgh
Ελλάκτωρ: Αύξηση του ποσοστού της Reggeborgh
Στο 14,17% έφθασε στις 23/12 το ποσοστό της Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί call option για 12,54% των μετοχών.
Ελλάκτωρ: Αύξηση του ποσοστού της Reggeborgh
Ελλάκτωρ: Κατά των προτάσεων της Reggeborgh οι ISS και Glass-Lewis
Ελλάκτωρ: Κατά των προτάσεων της Reggeborgh οι ISS και Glass-Lewis
Οι δύο μεγάλοι διεθνείς σύμβουλοι θεσμικών επενδυτών τάσσονται υπέρ της υφιστάμενης διοίκησης, επικαλούμενοι συγκρούσεις συμφερόντων και ασάφεια των ολλανδικών προτάσεων.
Ελλάκτωρ: Κατά των προτάσεων της Reggeborgh οι ISS και Glass-Lewis