fbpxΛονδίνο: Βελτίωση του κλίματος για τις εγχώριες τράπεζες | Economistas.gr
Skip to main content

Λονδίνο: Βελτίωση του κλίματος για τις εγχώριες τράπεζες

Λονδίνο: Βελτίωση του κλίματος για τις εγχώριες τράπεζες
Φωτο: Shutterstock

Στο Λονδίνο βρίσκονται επιτελεία των συστημικών τραπεζών –Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank- συμμετέχοντας σε δυο σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Goldman Sachs και η Autonomous για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Τα στελέχη των τραπεζών, από τις επαφές που πραγματοποιούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, διαπιστώνουν την σαφή βελτίωση του κλίματος για την χώρα και το τραπεζικό σύστημα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και η σημαντική πρόοδος που πραγματοποιούν οι εγχώριες τράπεζες στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλάζουν το κλίμα.

Η Goldman Sachs πραγματοποιεί εκδήλωση για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της χώρας η οποία συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ η εκδήλωση της Autonomous είναι επικεντρωμένη στις ελληνικές τράπεζες.

Το κλίμα είναι σημαντικά βελτιωμένο, σημειώνουν στο economistas.gr στελέχη τραπεζών, η κατάσταση βελτιώνεται, η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ικανότητα των διοικήσεων των τραπεζών να επιταχύνουν τους ρυθμούς μείωσης των «κόκκινων» δανείων ενισχύεται και φαίνεται ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στο επίκεντρο με πολλές ερωτήσεις για τη δομή του σχεδίου, το χρονοδιάγραμμα και τις δυσκολίες. Οι ξένοι επενδυτές υποδέχονται ιδιαίτερα θετικά το σχέδιο της ΤτΕ θεωρώντας ότι λύνει, με αρκετά απλό τρόπο, τόσο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και του αναβαλλόμενου φόρου. Ερωτηματικά αποτελούν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το αν θα ληφθούν έγκαιρα οι σχετικές εγκρίσεις αλλά και το ποια θα είναι η στάση της DG Comp, καθώς κάποιες πτυχές του σχεδίου εγείρουν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί το ΤΧΣ, το Asset Protection Scheme, που πλέον βρίσκεται στον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών και το οποίο θεωρείται ότι είναι πιο απλό στην υλοποίησή του και το οποίο θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια στις τράπεζες.

Τέλος, ως κίνηση εξαιρετικής σημασίας αξιολογείται το σχέδιο της Eurobank, το οποίο χαρακτηρίζεται ως game changer. Η κίνηση της Eurobank έδειξε ότι ο κλάδος αλλάζει σελίδα και οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών είναι αποφασισμένοι να πετύχουν την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα.

Στις εκδηλώσεις στο Λονδίνο είχαν την ευκαιρία και οι άλλες τράπεζες να παρουσιάσουν την πρόοδο και τα σχέδια για την σημαντική επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου οι μετοχές των τραπεζών έχουν ανακάμψει και διατηρούν σημαντικό μέρος των κερδών παρά την πολύ μεγάλη υποχώρηση των διεθνών αγορών τις τελευταίες ημέρες. Όπως αναφέρουν αναλυτές είναι σαφές ότι από την προηγούμενη εβδομάδα «βγαίνουν» αγορές για όλες τις τραπεζικές μετοχές που τροφοδοτούνται από τις προσδοκίες που δημιουργούν οι εξελίξεις και η μεγάλη κινητικότητα στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Tο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες - Εκατομμύρια μετοχές σε πωλήσεις «αέρα» - Πώς οι κακές επιλογές και η απειρία της κυβέρνησης έστρωσαν το χαλί στα ξένα funds.
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Όλο το σχέδιο της Eurobank για SPV, «κόκκινα» δάνεια και τιτλοποιήσεις
Όλο το σχέδιο της Eurobank για SPV, «κόκκινα» δάνεια και τιτλοποιήσεις
Προβληματικά δάνεια 7 δισ. και προβλέψεις 3,8 δισ. ευρώ μεταφέρονται στο ειδικό όχημα (SPV). Δείκτης NPEs στο 5% στο τέλος του 2021. Δραστική αντιμετώπιση των NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Έκδοση senior και mezzanine ομολόγων και είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Η σχέση ανταλλαγής των μετοχών.
Όλο το σχέδιο της Eurobank για SPV, «κόκκινα» δάνεια και τιτλοποιήσεις
Επικροτεί ο οίκος Moody's το σχέδιο Στουρνάρα
Επικροτεί ο οίκος Moody's το σχέδιο Στουρνάρα
Θετική η Moody's για το σχέδιο Στουρνάρα, ενώ σημειώνει ότι οι τιμές μεταβίβασης των κόκκινων δανείων και όγκος των junior ομολόγων που θα διατηρήσουν οι τράπεζες αποτελούν κλειδί.
Επικροτεί ο οίκος Moody's το σχέδιο Στουρνάρα