fbpxΕΥ: Ώριμες οι συνθήκες για περαιτέρω αύξηση συγχωνεύσεων και εξαγορών | Economistas.gr
Skip to main content

ΕΥ: Ώριμες οι συνθήκες για περαιτέρω αύξηση συγχωνεύσεων και εξαγορών

ΕΥ: Ώριμες οι συνθήκες για περαιτέρω αύξηση συγχωνεύσεων και εξαγορών
Φωτογραφία: Shutterstock

Έπειτα από μία χρονιά συνεχών αυξομειώσεων για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές (Σ&Ε), η αυξητική τάση της αξίας των συμφωνιών που καταγράφεται από τις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2020, είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2021, καθώς οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για βελτίωση της οικονομικής τους δραστηριότητας και επανακαθορίζουν το μέλλον τους για τη μετά-COVID-19 εποχή. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη ,έρευνα της EY που εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις για τις Σ&Ε το 2020 και τις προοπτικές τους για το 2021.

Τα βασικά σημεία της έρευνας έχουν ως εξής:

  • Η ισχυρή ανάκαμψη της αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παγκοσμίως, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021
  • Το 2020, η συνολική αξία των συναλλαγών σημείωσε την πέμπτη καλύτερη επίδοσή της μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, παρά την κατάρρευση των Σ&Ε το πρώτο εξάμηνο
  • Η μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών αναμένεται να τροφοδοτήσει νέες συμφωνίες

Σύμφωνα με την έρευνα, με συνολική αξία $2,9 τρισ., η αξία των Σ&Ε παγκοσμίως το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με τα $3,3 τρισ. το 2019. Ωστόσο, κατά το 2020 καταγράφηκε η πέμπτη καλύτερη επίδοση ως προς την αξία των συμφωνιών, στα έτη που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η δραστηριότητα Σ&Ε ποικίλλει μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών, με την αξία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να μειώνεται δραματικά τους πρώτους δύο μήνες του 2020, ενώ στο τέλος του έτους κατέγραψε αύξηση 19%, φτάνοντας στα $805 δισ. Στην αμερικανική ήπειρο, η αξία των Σ&Ε μειώθηκε κατά 29%, στα $1,27 τρισ., με την αγορά των ΗΠΑ να σημειώνει πτώση κατά 80%, σε σύγκριση με το 2019, στη διάρκεια του lockdown. Στην περιοχή της EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), η μείωση της αξίας των συμφωνιών περιορίστηκε στο 3%, στα $815 δισ., με την περιοχή να έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους από τις αρχές του έτους.

Οι πιο ενεργοί κλάδοι ήταν: ο κλάδος της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών (TMT), με 5.755 συμφωνίες, αξίας $973 δισ. (αύξηση 6% σε ετήσια βάση), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με 901 συμφωνίες, αξίας $352 δισ. (αύξηση 8%), και ο κλάδος της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με 525 συμφωνίες, αξίας $142 δισ. (αύξηση 34%).

Οι κλάδοι που έχουν εκτεθεί περισσότερο στην πανδημία του COVID-19, σημείωσαν μια εντονότερη επιβράδυνση στις Σ&Ε το 2020, ως αποτέλεσμα των lockdowns και της επιδείνωσης της οικονομίας. Ο βιομηχανικός κλάδος (πτώση 18%, σε σύγκριση με το 2019, στα $262 δισ.) και ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων (πτώση 16%, στα $156 δισ.), βρέθηκαν ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις.

Τολμηρές κινήσεις σε ορισμένους κλάδους, θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς από το 2021 και έπειτα

Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2021 και έπειτα, οι κλάδοι που δεν προχώρησαν σε συμφωνίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη του επόμενου κύματος δραστηριότητας Σ&Ε.

Για παράδειγμα, στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων σημειώθηκε αύξηση των Σ&Ε που αφορούν περιουσιακά στοιχεία που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ έχουν καταγραφεί, επίσης, εξαγορές από καινοτόμες εταιρείες με ισχυρούς δεσμούς με την πελατειακή τους βάση.

Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) ήταν εξίσου δραστήριες το 2020 και, πιθανότατα, θα εξακολουθήσουν να είναι στο επόμενο διάστημα, καθώς οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι θα επανατοποθετούνται κατά την περίοδο ανάκαμψης, που αναμένεται από το 2021 και μετά. Με ταμειακά διαθέσιμα $2,8 τρισ., συμπεριλαμβανομένων περίπου $1 τρισ. δεσμευμένων για εξαγορές, τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργία αξίας κατά το 2021. Η αυξανόμενη παρουσία εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (special purpose acquisition companies – SPACS), θα μπορούσε να διοχετεύσει στην αγορά επιπλέον κεφάλαια για συμφωνίες.

Επιπλέον, η αυξανόμενη τάση για εναλλακτικά μοντέλα συμφωνιών, όπως κοινοπραξίες (joint ventures) και συμμαχίες, στη λογική δημιουργίας οικοσυστημάτων, αλλά και οι εκποιήσεις για τη διευκόλυνση στρατηγικών αλλαγών και επανεπενδύσεων, αναμένονται, επίσης, να τροφοδοτήσουν νέες συμφωνίες.

Η τεχνολογία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν τις εταιρικές στρατηγικές

Η αύξηση της δραστηριότητας Σ&Ε καταγράφεται την ώρα που, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των στελεχών πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους πρέπει να μετασχηματίσουν το λειτουργικό τους μοντέλο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της EY, Digital Investment Index. Για να το επιτύχουν αυτό, αρχίζουν να στρέφονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες, με το Internet of Things, την Τεχνητή Νοημοσύνη και το cloud, να βρίσκονται μεταξύ των πιο πιθανών επενδύσεων τα επόμενα δύο χρόνια (67%, 64% και 61%, αντίστοιχα). Με το 52% των στελεχών που επιδίωξαν την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών μέσω Σ&Ε, να δηλώνουν ότι η προσέγγιση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, και το 45% να εκφράζουν την ίδια άποψη για τις ψηφιακές συνεργασίες, το 2021 αναμένεται να καταγραφεί αύξηση στις συμφωνίες, τα εταιρικά επιχειρηματικά κεφάλαια και τις εταιρικές επενδύσεις.

Οι γεωπολιτικές αλλαγές θα επηρεάσουν, επίσης, τις στρατηγικές αποφάσεις για τα κεφάλαια, όπως οι Σ&Ε και η είσοδος ή έξοδος από ορισμένες αγορές. Σύμφωνα με το 2021 Geostrategic Outlook της EY, η ανάλυση αυτών των κινδύνων καθίσταται πιο σημαντική στο τρέχον περιβάλλον, με την πανδημία να λειτουργεί ως ένας μεγάλος επιταχυντής για γεωπολιτικές αλλαγές.

Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεταβλητές, όπως το Brexit και ο αντίκτυπος νέων πολιτικών που θα προκύψουν από τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, θα παίξουν βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη επανεξετάζουν την εταιρική τους στρατηγική και την κατανομή κεφαλαίων. Με την αξία των Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ήδη αυξηθεί κατά 40% το 2020, και με το 79% των αμερικανικών εταιρειών να δηλώνουν ότι είναι πιθανό να επιδιώξουν εντονότερα μία στρατηγική συμμαχιών, κοινοπραξιών και Σ&Ε, εάν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, τα θεμέλια για να εξελιχθεί το 2021 σε μια ισχυρότερη χρονιά για τις Σ&Ε, έχουν ήδη τεθεί.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Το 2020 ήταν, αδιαμφισβήτητα, μία χρονιά ανατροπών. Όλοι οι κλάδοι κλονίστηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με τις συνέπειες στη δραστηριότητα Σ&Ε να είναι εμφανείς, οδηγώντας στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων των επενδυτών. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα βρίσκονται μεταξύ των πιο πιθανών επενδυτικών στόχων την επόμενη διετία, εν μέσω της ταχείας μετάβασης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την απομακρυσμένη εργασία, καθώς και του επανασχεδιασμού των αλυσίδων εφοδιασμού. Σήμερα, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η ισχυρή χρηματοδότηση και η αίσθηση μεγαλύτερης βεβαιότητας, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι το 2021 θα ξεκινήσει με μία ισχυρή δυναμική για τις Σ&Ε, ευελπιστώντας να δούμε αντίστοιχες συμφωνίες και στη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ελληνική Augmenta εξαγοράστηκε από τη CNH Industrial έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων
Η ελληνική Augmenta εξαγοράστηκε από τη CNH Industrial έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων
H Augmenta Agriculture Technologies ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της από τη CNH Industrial, μια παγκόσμιας κλάσης εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών. Η εξαγορά έγινε έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ελληνική Augmenta εξαγοράστηκε από τη CNH Industrial έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων
Την εξαγορά του 80% της Ορόσημο Πληροφορική ανακοίνωσε η Epsilon Net
Την εξαγορά του 80% της Ορόσημο Πληροφορική ανακοίνωσε η Epsilon Net
Την εξαγορά του 80% της εταιρείας Ορόσημο Πληροφορική έναντι του ποσού των 1,36 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Epsilon Net, ενώ στη συμφωνία προβλέπεται earn out bonus ύψους 240.000 ευρώ, που θα καταβληθεί στους παλαιούς μετόχους ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας το 2024 και το 2025.
Την εξαγορά του 80% της Ορόσημο Πληροφορική ανακοίνωσε η Epsilon Net
EY: Η αλματώδης ενίσχυση του μοντέλου "as-a-service" αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση εσόδων
EY: Η αλματώδης ενίσχυση του μοντέλου "as-a-service" αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση εσόδων
Η ετοιμότητα των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν μοντέλα τύπου "οτιδήποτε ως υπηρεσία" (anything-as-a-service – XaaS) έχει αυξηθεί δραματικά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, με τον τομέα της τεχνολογίας να πρωτοστατεί, ενώ και άλλοι τομείς αναπτύσσουν δυναμική.
EY: Η αλματώδης ενίσχυση του μοντέλου "as-a-service" αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση εσόδων
EY: Διάσταση απόψεων μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών ως προς τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη
EY: Διάσταση απόψεων μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών ως προς τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Διάσταση απόψεων μεταξύ των επιχειρήσεων και πολλών από τους μεγαλύτερους επενδυτές τους, σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη, διαπιστώνει η τελευταία έρευνα της EY.
EY: Διάσταση απόψεων μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών ως προς τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη
EY και Microsoft βοηθούν τις επιχειρήσεις να πετύχουν μηδενικό καθαρό αποτύπωμα άνθρακα
EY και Microsoft βοηθούν τις επιχειρήσεις να πετύχουν μηδενικό καθαρό αποτύπωμα άνθρακα
Η EY και η Microsoft ανακοίνωσαν την επέκταση της στρατηγικής τους συνεργασίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών και λύσεων διαχείρισης δεδομένων ESG, που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στην επίτευξη μηδενικού καθαρού αποτυπώματος άνθρακα (net zero).
EY και Microsoft βοηθούν τις επιχειρήσεις να πετύχουν μηδενικό καθαρό αποτύπωμα άνθρακα
Intrakat: Ολοκληρώθηκε το ΔΣ -Εξουσιοδοτήθηκε ο Αλέξανδρος Εξάρχου για την εξαγορά της Ακτωρ
Intrakat: Ολοκληρώθηκε το ΔΣ -Εξουσιοδοτήθηκε ο Αλέξανδρος Εξάρχου για την εξαγορά της Ακτωρ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Intrakat εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Αλέξανδρο Εξάρχου για την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ.
Intrakat: Ολοκληρώθηκε το ΔΣ -Εξουσιοδοτήθηκε ο Αλέξανδρος Εξάρχου για την εξαγορά της Ακτωρ