fbpxΠότε Κρήτη και Κύπρος θα συνδεθούν ενεργειακά με την Ευρώπη | Economistas.gr
Skip to main content

Πότε Κρήτη και Κύπρος θα συνδεθούν ενεργειακά με την Ευρώπη

Πότε Κρήτη και Κύπρος θα συνδεθούν ενεργειακά με την Ευρώπη
Φώτο: Shutterstock

Προσηλωμένη στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την έγκαιρη υλοποίηση της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, της Αττικής, της Κύπρου και του Ισραήλ, παραμένει η EuroAsia Interconnector Limited. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2023 Κύπρος και Κρήτη θα διασυνδέονται με το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector παρέχει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στους πολίτες των εμπλεκόμενων χωρών, τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου που είναι το τελευταίο ενεργειακά απομονωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Κρήτης και διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού, δημιουργώντας έναν εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Ο φορέας υλοποίησης του έργου ακολουθεί πιστά το σχέδιο χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector όπως αυτό εγκρίθηκε από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, σύμφωνα με την απόφασή τους για κοινή διασυνοριακή κατανομή κόστους που εκδόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2017. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των ενεργειών σε συνεργασία με στρατηγικούς επενδυτές εν μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων για την εξασφάλιση κεφαλαίου και ολοκλήρωση της χρηματοδότησης για την ολότητά του έργου για την κατασκευή της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης-Αττικής συνολικής κεφαλιουχικής δαπάνης 2.758 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι η EuroAsia Interconnector συνεργάζεται με πολυμερείς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για καθένα από τα τμήματα της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης και Κρήτης-Αττικής, σύμφωνα με τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως η διασύνδεση EuroAsia Interconnector ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ είναι επιλέξιμη να λάβει επιχορηγήσεις μέχρι 50% του συνολικού κόστους κατασκευής (συμπεριλαμβανομένου της σύνδεσης Κρήτης-Αττική) από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF-Connecting Europe Facility) και πρόσθετες διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η EuroAsia Interconnector Limited έχει ετοιμάσει την απαραίτητη αίτηση για υποβολή στον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) και αυτό είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα στάδια για την πρόοδο του έργου.

Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Συγκεκριμένα, έχει επικυρωθεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την Κύπρο στις 11 Δεκεμβρίου 2017, ενώ έχουν υποβληθεί τα σχετικά έγγραφα για την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής έγκρισης από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα ολοκληρώνονται και οι συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ μελέτες τεχνικού σχεδιασμού, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 50% από τη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για τα πιο πάνω από τον φορέα υλοποίησης του έργου.

Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή των κατασκευαστών του έργου που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, ολοκληρώθηκε με την προ-επιλογή των υποψηφίων που ικανοποιούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια.

Συγκεκριμένα, το στάδιο προεπιλογής έχει ολοκληρωθεί και οι υποψήφιοι οργανισμοί και κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Οι συναντήσεις ενημέρωσης για τα έγγραφα προσκλήσεων υποβολής προσφορών (ITT) με τους επιτυχείς υποψηφίους πραγματοποιούνται αρχές Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της EuroAsia Interconnector στην Κύπρο και τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα ενσωματωθούν στα τελικά έγγραφα προσκλήσεων υποβολής προσφορών, συμπεριλαμβανομένων όλων των τεχνικών, εμπορικών και νομικών απαιτήσεων που θα εκδοθούν.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και ενδεικτικό της σημαίνουσας γεωπολιτικής βαρύτητας του έργου είναι το γεγονός ότι οι διαδικασίες προσφορών έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των κορυφαίων Ευρωπαίων κατασκευαστών με αποδεδειγμένη παγκόσμια εμπειρία στον τομέα αυτό, η συμμετοχή των οποίων ενισχύει τις πολυμερείς προσπάθειες για την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά μας και το θερμό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε όλα τα στάδια των ανωτέρω διαδικασιών όχι μόνο επαναβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευση της EuroAsia Interconnector Limited για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου, αλλά μας δίνουν ώθηση για να συνεχίσουμε με αμείωτους ρυθμούς να εργαζόμαστε για το τελικό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσω της CosmoONE ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη
Μέσω της CosmoONE ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη
Μεσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας sourceONE της CosmoONE, εταιρείας του ομίλου ΟΤΕ, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Μέσω της CosmoONE ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη
Υπ. Ενέργειας: Προτεραιότητα η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης
Υπ. Ενέργειας: Προτεραιότητα η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης
Τη θέση ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική η διασφάλιση της ενεργειακής ευστάθειας της Κρήτης διατύπωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπ. Ενέργειας: Προτεραιότητα η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης