Ολοταχώς για την επόμενη έκδοση ομολόγου

Φωτογραφία: Shutterstock

Αναμφίβολα το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα βγάζει ομόλογο αναφοράς με μηδενικό κουπόνι, χωρίς καν να βρίσκεται ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, τα κέρδη είναι πολλαπλάσια κι αυτό αποτυπώνεται στη σύνθεση των επενδυτών που “μπήκαν” στο νέο 5ετές.

Ακριβώς πάνω σε αυτό το σταθερό ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και Κεντρικές τράπεζες, “πατάει” το οικονομικό επιτελείο κι ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη έκδοση, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει νωρίς το καλοκαίρι. Με τα σημερινά δεδομένα κι έχοντας ήδη κλείσει τον πρώτο κύκλο διάρκειας εκδόσεων, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα γίνει με 7ετές ομόλογο. Το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 14 δισ ευρώ.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με τις αγορές, όπως αποτυπώνεται και στη χθεσινή έκδοση- στην οποία συμμετείχαν 145 λογαριασμοί- και πολύ περισσότερο στο σκεπτικό της αναβάθμισης από τη S&P, είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος του οικονομικού επιτελείου ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπου οι ταμειακές ροές των εσόδων δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, ενώ οι ανάγκες έκτακτων δαπανών παραμένουν υψηλές.

Έχοντας κλείσει την περασμένη, ακόμα πιο δύσκολη χρονιά, με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 30 δισ ευρώ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου επισημαίνει ότι μεσομακροπρόθεσμα είναι επιθυμητό να διατηρηθεί αυτό το όριο των 30 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι και το ΔΝΤ και η Κομισιόν αλλά και διεθνείς αναλυτές, αναδεικνύουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ως παράγοντα εξασφάλισης φτηνού δανεισμού από τις αγορές, ειδικά όταν θα αποσυρθεί το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ. “Όσο δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, καλό είναι να δανειζόμαστε φτηνά”, σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος.

Μπαίνοντας στο κρίσιμο δίμηνο της επανεκκίνησης της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει άλλα περίπου 740 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα συνοδεύσουν τη θετική Έκθεση Αξιολόγησης, ενώ νωρίς τον Ιούνιο αναμένονται και τα 2,5 δισ ευρώ από το πρόγραμμα SURE. Αυτή η νέα “ένεση” θα έχει τη μορφή 15ετούς δανείου, με επιτόκιο 0,30% μεσοσταθμικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ