Το fund που θέλει κέρδη από τη γαλλική σαμπάνια

Φωτο: Shutterstock

Το ακτιβιστικό hedge fund, Elliott Management, εξαγόρασε ποσοστό άνω του 2,5% στην εταιρεία Pernod Ricard και έχει ήδη ξεκινήσει να πιέζει για αλλαγές στη λειτουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αναψυκτικών και ποτών στον κόσμο.

Η διοίκηση του Elliott, που διαχειρίζεται περισσότερα από 35 δισ. δολάρια και είναι γνωστό για τις ακτιβιστικές του δράσεις και εκστρατείες, ανακοίνωσε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της σαμπάνιας Mumm και του ουίσκι Glenlivet έχει χάσει μερίδιο αγοράς και η «απόδοσή του είναι χαμηλότερη των προσδοκιών».

Παρόλα αυτά, ο όμιλος, του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος συνεχίζει να είναι η οικογένεια Ricard που τον ίδρυσε, προσφέρει «σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης και αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις στον τομέα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως επεσήμανε στην ανακοίνωσή της, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία, το περιθώριο κέρδους μεταξύ της Pernod και του μεγαλύτερου αντιπάλου της, της Diageo, έχει διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων, πράγμα που σημαίνει ότι αν καλυφθεί θα αποφέρει κέρδη 450 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η διοίκηση της Elliott επίσης θεωρεί ότι αν η Pernod απαλλαχθεί από κάποιες μη – κερδοφόρες ετικέτες και αναζητήσει πιο κερδοφόρες συγχωνεύσεις, τότε υπάρχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητας αύξησης των κερδών.

Η διοίκηση του Elliott, έχει σε πολλές περιπτώσεις προσπαθήσει με τις ακτιβιστικές του δράσεις και εκστρατείες να ταρακουνήσει εταιρείες, ενώ πιο γνωστή είναι η μάχη του με την κυβέρνηση της Αργεντινής.

Η είδηση της εξαγοράς ποσοστού στην Pernod Ricard έρχεται σε μία εποχή που βγαίνουν καλές ειδήσεις για τις εταιρείες ποτών, με τον τομέα να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,6% σε ετήσια βάση από το 2017 έως το 2022, την ώρα που τα αντίστοιχα νούμερα για τη ζυθοποιία και τα αναψυκτικά ανέρχονται στο 2,5%.

Πάντως, σε αντίθεση με την Diageo, η Pernod Ricard είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, με ισχυρό αίσθημα κουλτούρας και ιστορίας. Η οικογένεια παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος με 14,2% των μετοχών και 2,11% σε δικαιώματα ψήφου, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που δημοσιεύθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ