fbpxΔΕΗ: Η ανακοίνωση για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Managment | Economistas.gr
Skip to main content

ΔΕΗ: Η ανακοίνωση για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Managment

ΔΕΗ: Η ανακοίνωση για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Managment
Το σήμα της ΔΕΗ/ Φωτογραφία Eurokinissi

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) κατέληξε σε συμφωνία με τη Macquarie Asset Management για την πώληση του 49% της συμμετοχής της στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η επιχείρηση εξυπηρετεί περισσότερους από 7,6 εκατομμύρια πελάτες στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της, μέσω ενός δικτύου 242.000 χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνδέσεων και υποσταθμών. 

Η επένδυση της Macquarie Asset Management θα υλοποιηθεί για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών. Η Macquarie Asset Management θα συνεργαστεί στην μακροχρόνια ιδιοκτησία και ανάπτυξη της επιχείρησης με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της.

Ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε: "Το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και ο εκσυγχρονισμός του αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ είναι υψίστης σημασίας για τον Όμιλό μας, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού και το περιβάλλον. Με την ισχυρή υποστήριξη ενός τόσο έμπειρου και διεθνούς επιπέδου συνεργάτη όπως η Macquarie, θα αναπτύξουμε μαζί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης του εθνικού μας δικτύου που θα διευκολύνει την αυξανόμενη ηλεκτροδότηση της οικονομίας και θα προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει ενισχυμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου επέκτασης σε γειτονικές χώρες τα επόμενα χρόνια".

Ο Martin Bradley, Senior Managing Director της Macquarie Asset Management, δήλωσε: "Η μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται, μεταφέρεται και χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθεί αυτή η ταχεία αλλαγή και να διασφαλιστεί ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτή τη σημαντική επένδυση στην Ελλάδα και να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας".

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η μοναδική επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης μέσω ενός επιταχυνόμενου επενδυτικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου του. Το επενδυτικό σχέδιο θα προσφέρει επίσης μεγαλύτερη αξία στους πελάτες του και θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής υποδομών παγκοσμίως, η Macquarie Asset Management στηρίζει τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επενδύουν για να προετοιμαστούν για τη μετάβαση σε δίκτυα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά την εκπλήρωση των συνήθων όρων ολοκλήρωσης που αναμένεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπογράφεται σήμερα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ
Υπογράφεται σήμερα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ
Την πραγματοποίηση μελέτης για τις αμοιβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ συγκριτικά με τις αποδοχές ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών προβλέπει η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας για τον όμιλο Δ.Ε.Η. που εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και αναμένεται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ της διοίκησης και των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ.
Υπογράφεται σήμερα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ
ΔΕΗ: Καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021
ΔΕΗ: Καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 225,6 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις κινούνταν μεταξύ 208 και 214 εκατ.
ΔΕΗ: Καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021
ΔΕΗ: Τουλάχιστον 4 προσφορές αναμένονται για τον ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΗ: Τουλάχιστον 4 προσφορές αναμένονται για τον ΔΕΔΔΗΕ
Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης συνδέεται και με τη ρύθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με τα πάγια του Διαχειριστή και τα έσοδα από τα τα τέλη χρήσης δικτύου.
ΔΕΗ: Τουλάχιστον 4 προσφορές αναμένονται για τον ΔΕΔΔΗΕ
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ΑΜΚ της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ΑΜΚ της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ
Εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ΑΜΚ της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ
Άμυνα στη διεθνή ενεργειακή κρίση με αντιστάθμιση του κινδύνου από τις αυξήσεις εξασφάλισε η ΔΕΗ
Άμυνα στη διεθνή ενεργειακή κρίση με αντιστάθμιση του κινδύνου από τις αυξήσεις εξασφάλισε η ΔΕΗ
Άμυνα στη διεθνή ενεργειακή κρίση με αντιστάθμιση του κινδύνου από τις αυξήσεις εξασφάλισε η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση τόσο της λειτουργικής κερδοφορίας στο 9μηνο όσο και του στόχου για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020.
Άμυνα στη διεθνή ενεργειακή κρίση με αντιστάθμιση του κινδύνου από τις αυξήσεις εξασφάλισε η ΔΕΗ