fbpxΑνησυχία για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης | Economistas.gr
Skip to main content

Ανησυχία για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης

Ανησυχία για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης
Φώτο: Shutterstock

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ) με αφορμή την προσωρινή πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πλαστικά μιας χρήσης, εξέφρασε την ανησυχία του, για το μέλλον των επιχειρήσεων, και σημειώνει πως η κοινοτική οδηγία δεν προσφέρει λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, «οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν λύση. Θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών και την δημιουργία υποδομών για την αποτελεσματικότερη ανακύκλωση πλαστικών. Οι κύριες αιτίες, που τα απορρίμματα καταλήγουν στους θαλάσσιους χώρους και το περιβάλλον, είναι η έλλειψη υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και η συμπεριφορά ορισμένων καταναλωτών, που ρυπαίνουν μετά τη χρησιμοποίηση των προϊόντων».

Η πρόταση οδηγίας για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης δεν προσφέρει, σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, λύση στα παραπάνω προβλήματα, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της απαγόρευσης και του περιορισμού ορισμένων προϊόντων, που έχουν επιλεχθεί ως η προτιμώμενη λύση από τους συμπολίτες μας. Η πρόταση οδηγίας για τη μείωση των αποκαλούμενων πλαστικών μιας χρήσης έχει ήδη επικριθεί για την πλημμελή επιστημονική αξιολόγηση και την έλλειψη αναλύσεων για τον Κύκλο Ζωής των προϊόντων (LCA).

«Με την προτεινόμενη απαγόρευση διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε μια σειρά νέων προβλημάτων, μιας και εξαιτίας της βιασύνης υιοθέτησης αυτής της πρότασης οδηγίας δεν έχει γίνει επιστημονική εκτίμηση των συνεπειών για το περιβάλλον. Οι διαπιστώσεις αυτές μας οδηγούν στο πραγματικό πρόβλημα: την ανακύκλωση. Ή μάλλον: την έλλειψη της. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εποχή όταν αναφέρεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα» τονίζει ο ΣΒΠΕ.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας ζητά από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αφιερώσουν χρόνο για να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της πρότασης οδηγίας, που απέχει πολύ από τη διασφάλιση των επιθυμητών περιβαλλοντικών οφελών, αλλά αντίθετα διακινδυνεύει θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλές ΜΜΕ. Στους επόμενους μήνες θα επισημοποιηθεί το κείμενο της πρότασης οδηγίας. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι αν η συγκεκριμένη οδηγία εφαρμοστεί θα αποδειχθεί επιζήμια για τους καταναλωτές και δεν θα προστατέψει το περιβάλλον.

Ο Σύνδεσμος προτείνει «να εστιάσουμε στην προσπάθεια εκπλήρωσης των συμφωνημένων στόχων της ανακύκλωσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Το πλαστικό με τις ευεργετικές ιδιότητες του έχει συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων συμπολιτών μας και αποτελεί αναντίρρητα μέρος της λύσης για την προστασία του περιβάλλοντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνε πιο πίσω οι προσφορές για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ
Πάνε πιο πίσω οι προσφορές για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ
Από τις 6 στις 28 Μαΐου μετατίθεται η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών κατ' απαίτηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Ως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν δίνει άλλη παράταση η Κομισιόν.
Πάνε πιο πίσω οι προσφορές για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ
Ευρωπαϊκό βραβείο για την ΗΡΑΚΛΗΣ
Ευρωπαϊκό βραβείο για την ΗΡΑΚΛΗΣ
Στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκαν ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ και η LafargeHolcim με τον VP Exports & Supply Chain Oil & Gas, Κωνσταντίνο Χολέβα να κερδίζει το Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Logistics (European Logistics Association) για τον «Professional of the Year 2019».
Ευρωπαϊκό βραβείο για την ΗΡΑΚΛΗΣ
Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης
Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης
Tο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΝA Ευρώπης θα ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη από τους Διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD).
Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης
Lidl Ελλάς: Αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης
Lidl Ελλάς: Αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης
Η Lidl Ελλάς ανακοίνωσε ότι αποσύρει οριστικά από τα καταστήματά της στις 31.12.2019 τα πλαστικά μίας χρήσης, όπως καλαµάκια, ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και μπατονέτες.
Lidl Ελλάς: Αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης