fbpxΣτα δικαστήρια πηγαίνουν Fraport - Δημόσιο | Economistas.gr
Skip to main content

Στα δικαστήρια πηγαίνουν Fraport - Δημόσιο

Στα δικαστήρια πηγαίνουν Fraport - Δημόσιο
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το Δημόσιο έχει ήδη δεσμεύσει, με αποφάσεις του Διοικητή της ΥΠΑ, Κωνσταντίνου Λιντζεράκου κατόπιν εντολής του υπουργού υποδομών, ποσό 180 χιλιάδων ευρώ που αφορά σε πληρωμή προκαταβολής δικαστικών εξόδων για προσφυγή σε διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο κατά της Fraport.

Η προσφυγή αποτελεί συνέχεια της διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας, που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από τον Απρίλιο του 2017, όταν η τελευταία παρέλαβε τα αεροδρόμια με εκτεταμένες φθορές.

Τα σχήματα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αξιολόγησαν την κατάστασή τους το 2014 όταν διεξήχθη η διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο, η εικόνα των αεροδρομίων μέχρι τον Απρίλιο του 2107, που τα ανέλαβε εν τέλει η Fraport Greece, επιδεινώθηκε αισθητά.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν φθορές σε αρκετούς διαδρόμους προσγειώσεων απογειώσεων, σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, αλλά και σε συστήματα μεταφορών, άρδευσης και αποχέτευσης.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί σε επιτροπή επίλυσης τεχνικών διαφορών, η οποία έχει επιδικάσει αποζημίωση ύψους 27,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία που διεκδικούσε αρχικά περίπου 70 εκατομμύρια.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που έχει δεσμεύσει έως τώρα το Δημόσιο αποτελεί ένα μέρος του συνολικού κόστους που θα πρέπει να δαπανηθεί για δικαστική δαπάνη στην υπόθεση αυτή.

Το Δημόσιο με τη Fraport Greece θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών και για το θέμα εργασιών αποκατάστασης στο διάδρομο του αεροδρομίου της Μυκόνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο διάδρομος ήταν σε κακή κατάσταση τον Απρίλιο του 2017 όταν ενεργοποιήθηκε η σύμβαση παραχώρησης.

Ως εκ τούτου, το Δεκέμβριο του 2017 το αεροδρόμιο της Μυκόνου έκλεισε προκειμένου να αφαιρεθεί το παλιό οδόστρωμα και να τοποθετηθεί νέο, έργο που έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις οποίες είχε ζητήσει τότε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, όταν ολοκληρώθηκε το έργο η ΥΠΑ επανήλθε ζητώντας επιπρόσθετες εργασίες οι οποίες αρχικά δεν είχαν προβλεφθεί.

Η Fraport Greece ζήτησε από το Δημόσιο να αναλάβει το κόστος των επιπλέον εργασιών, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το ποιος θα επωμισθεί το κόστος, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επίλυσης διαφορών από την Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Κι ενώ η νομική διαμάχη παραμένει ανοιχτή, προς επίλυση οδεύει με καθυστέρηση μηνών, το ζήτημα της αναβάθμισης των συστημάτων αεροναυτιλίας στα αεροδρόμια της Σούδας και της Ανδραβίδας.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως η Fraport θα πρέπει να κάνει διαγωνισμό προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα συστήματα επικοινωνιών και επιτήρησης στους πύργους ελέγχου των δύο στρατιωτικών αεροδρομίων.

Αν και οι πόροι ήταν διαθέσιμοι εδώ και μήνες, ο διαγωνισμός καθυστέρησε σημαντικά, καθώς η Fraport Greece περίμενε την Πολεμική Αεροπορία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να στείλουν τεχνικές προδιαγραφές για τα νέα συστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελ. Βενιζέλος: Το χρονικό ενός παρ’ ολίγον σκανδάλου
Ελ. Βενιζέλος: Το χρονικό ενός παρ’ ολίγον σκανδάλου
Πώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδήγησε στον υπερδιπλασιασμό της τιμής παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Ελ. Βενιζέλος: Το χρονικό ενός παρ’ ολίγον σκανδάλου
Επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου
Επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου
Σε περίπου 2 χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από τη Fraport Greece για την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου της Μυκόνου που θα μπορεί να εξυπηρετεί 2 εκατ. επιβάτες ετησίως μόλις τελειώσουν τα έργα.
Επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου
SOS για τα αεροδρόμια από ΔΑΑ και Fraport
SOS για τα αεροδρόμια από ΔΑΑ και Fraport
Η ΔΑΑ και η Fraport Greece καλούν ουσιαστικά τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών σε διάλογο με θέμα τη στήριξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
SOS για τα αεροδρόμια από ΔΑΑ και Fraport
Προβληματισμός στην Aegean για τα μέτρα της κυβέρνησης
Προβληματισμός στην Aegean για τα μέτρα της κυβέρνησης
Δυσαρέσκεια και από τις εταιρείες αεροδρομίων-Ο κλάδος των αερομεταφορών θεωρεί ότι η περαιτέρω κρατική στήριξη μακροπρόθεσμα αποτελεί μονόδρομο.
Προβληματισμός στην Aegean για τα μέτρα της κυβέρνησης