8,9 δις δολάρια θα πληρώσει η Johnson&Johnson για τη διευθέτηση των αγωγών για την πούδρα της

NEWSROOM
8,9 δις δολάρια θα πληρώσει η Johnson&Johnson για τη διευθέτηση των αγωγών για την πούδρα της

Η Johnson & Johnson (J&J) πρότεινε να πληρώσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 25 ετών για την διευθέτηση δεκάδων χιλιάδων αγωγών που υποστηρίζουν ότι η βρεφική πούδρα της και άλλα προϊόντα με βάση το ταλκ προκαλούν καρκίνο.

«Η επίλυση αυτού του θέματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης είναι τόσο πιο δίκαιη όσο και πιο αποτελεσματική, επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιωθούν εγκαίρως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Έρικ Χάας, επικεφαλής της J&J για τις δικαστικές υποθέσεις διεθνώς.

Παράλληλα ο Χάας σημείωσε ότι «Η J&J συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί και στερούνται επιστημονικής αξίας»

Σύμφωνα με την J&J περισσότεροι από 60 χιλιάδες ενάγοντες έχουν δεχθεί το διακανονισμό που προτείνει, αλλά θα πρέπει η πρόταση να εγκριθεί από το πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η εταιρεία προσπαθεί να επιλύσει τις αγωγές σε πτωχευτικό δικαστήριο από το 2021, όταν δημιούργησε μια θυγατρική υπεύθυνη για τις αξιώσεις.

Ωστόσο, οι προσπάθειές της αντιμετώπισαν πρόβλημα αφού μια προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι η θυγατρική δεν βρισκόταν σε οικονομική δυσπραγία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα πτώχευσης για να επιλύσει τις αγωγές.

Η Johnson & Johnson τερμάτισε τις πωλήσεις της βρεφικής πούδρας παγκοσμίως φέτος, αφού αντιμετώπισε χιλιάδες μηνύσεις από πελάτες που ισχυρίστηκαν ότι τα προϊόντα ταλκ της προκάλεσαν καρκίνο λόγω μόλυνσης με τον καρκινογόνο αμίαντο. Οι σχετικές πωλήσεις στις ΗΠΑ είχαν σταματήσει από το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ