fbpxΕπίθεση της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ | Economistas.gr
Skip to main content

Επίθεση της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ

Επίθεση της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ
Φωτό: INTIME

Ως πλασματική χαρακτηρίζει η Χαλυβουργική την οφειλή ύψους 31,8 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και επισημαίνει πως το απαράδεκτα υψηλό ενεργειακό κόστος ευθύνεται για τη μη αξιοποίηση της επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία το 2001.

Στην ανακοίνωσή της η Χαλυβουργική διερωτάται επίσης τι έχει πράξει η ΔΕΗ προς την κατεύθυνση βασικού ανταγωνιστή της που είχε εκκρεμείς οφειλές ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η Χαλυβουργική προσθέτει, επίσης, πως η απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις της στην Ελευσίνα συνιστά επιλεκτική κίνηση που ωφελεί τους ανταγωνιστές της.

Η ανακοίνωση της Χαλυβουργικής

«Όπως είναι γνωστό, η εμβληματική για την ελληνική βιομηχανία και οικονομία  Χαλυβουργική πραγματοποίησε το 2001 μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο η επένδυση αυτή δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί λόγω του ενεργειακού κόστους.

Εδώ και πολλά χρόνια - πολύ πριν την οικονομική κρίση – σύσσωμος ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας έχει επισημάνει το απαράδεκτο υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα αυτό γιγαντώθηκε στην περίοδο της κρίσης και έγινε με δραματικό τρόπο αισθητό σε κλάδους όπως η χαλυβουργία.

Οι ευθύνες της ΔΕΗ για το απαράδεκτο αυτό υψηλό κόστος, αναγνωρίζονται πλέον από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θεώρησε καταχρηστικές - και άρα παράνομες – τις υψηλές χρεώσεις και τις αυθαίρετες αυξήσεις που η ΔΕΗ επιβάλλει. Από τις αυθαίρετες αυτές αυξήσεις η Χαλυβουργική επιβαρύνθηκε παρανόμως με € 7.167.365 για την περίοδο 2008-2013. Για τον λόγω αυτόν στις 20.3.2015 καλέσαμε τη ΔΕΗ προς εξώδικη διευθέτηση της διαφοράς, σύμφωνα με τη μεταξύ μας σύμβαση. Παρά ταύτα η ΔΕΗ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Η περίεργη στάση της ΔΕΗ απέναντι στην εταιρία μας εκδηλώνεται όμως και με άλλους τρόπους.

Κατ’ αρχάς η αναφορά της ΔΕΗ για οφειλές μας ύψους € 31,8 εκ. είναι πλασματική. Στις οφειλές αυτές κακώς περιλαμβάνει το πιο πάνω ποσό των € 7.167.365, κακώς δεν αφαιρεί ποσό € 2,3 εκ. που έχουν καταβληθεί ως εγγύηση στη ΔΕΗ, ενώ συμπεριλαμβάνει και τόκους ύψους € 1.663.178.

Επιπλέον είναι απορίας άξιον το τι έχει γίνει από την πλευρά της ΔΕΗ με βασικό ανταγωνιστή μας, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez, τον Σεπτέμβριο του 2016 όφειλε στη ΔΕΗ € 40 εκ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Χαλυβουργική πρόσφατα, και σε ανύποπτο χρόνο, κάλεσε την ΔΕΗ σε φιλικό διακανονισμό των ζημιογόνων συνεπειών, για την εταιρία μας, της αυθαίρετης υποχώρησης της λίγο πριν την από κοινού δημιουργία μονάδος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 880 MW.

 

Εν όψει αυτών των λόγων και των όποιων σκοπιμοτήτων "κατανοούμε” τις ενέργειες της ΔΕΗ και τη συκοφάντηση της Χαλυβουργικής με ανακοινώσεις όπως αυτή της 28ης Δεκεμβρίου.

Οφείλουμε ωστόσο, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επισημάνουμε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας μας στην Ελευσίνα δεν έπαυσαν να λειτουργούν παρά μόνον από την 17η Δεκεμβρίου λόγω της γνωστής – και επιλεκτικής υπέρ των ανταγωνιστών μας και όχι μόνο – απόφασης της ΔΕΗ, με στόχο την πλήρη απαξίωση των υπερσύγχρονων αυτών εγκαταστάσεων. Μέχρι τότε, η έστω και μειωμένη παραγωγή μας καθώς και οι ανάγκες διατήρησης των μονάδων μας σε ετοιμότητα επέβαλαν πλήρως τις καταγραφείσες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, καμία διάταξη της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής δεν έχει παραβιασθεί.

Η Χαλυβουργική είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει όλα τα εκ του νόμου δικαιώματα της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΗ: Παράταση έως τις 17/12 στη Χαλυβουργική
ΔΕΗ: Παράταση έως τις 17/12 στη Χαλυβουργική
Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Χαλυβουργικής είχε σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ σχετικά με το χρέος των 31,8 εκατ.
ΔΕΗ: Παράταση έως τις 17/12 στη Χαλυβουργική
ΔΕΗ: Ανεπαρκής η πρόταση της Χαλυβουργικής
ΔΕΗ: Ανεπαρκής η πρόταση της Χαλυβουργικής
Σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο Μανώλης Παναγιωτάκη.
ΔΕΗ: Ανεπαρκής η πρόταση της Χαλυβουργικής
Οριστικό τέλος για τη Χαλυβουργική
Οριστικό τέλος για τη Χαλυβουργική
Έπεσε και επίσημα η αυλαία για την ιστορική βιομηχανία της Χαλυβουργικής της οικογένειας των Αγγελόπουλων, η οποία ιδρύθηκε το 1948.
Οριστικό τέλος για τη Χαλυβουργική
Αγγελόπουλοι: Υπάρχουν κεφάλαια για τη διάσωση της Χαλυβουργικής
Αγγελόπουλοι: Υπάρχουν κεφάλαια για τη διάσωση της Χαλυβουργικής
Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, καταγγέλλουν πως υπάρχουν κεφάλαια για τη διάσωση της Χαλυβουργικής ωστόσο αυτά «διοχετεύονται με κάθε είδους μεθόδευση στη σύζυγο του πατέρα μας»
Αγγελόπουλοι: Υπάρχουν κεφάλαια για τη διάσωση της Χαλυβουργικής
Νέες καταγγελίες της ΔΕΗ για τη Χαλυβουργική
Νέες καταγγελίες της ΔΕΗ για τη Χαλυβουργική
Η ΔΕΗ αναφέρει, σε ανακοινωσή της, ότι οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα παρότι σταμάτησε από το 2015 η παραγωγή χάλυβα.
Νέες καταγγελίες της ΔΕΗ για τη Χαλυβουργική