fbpxΕΥ: Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις οι διασυνοριακές φορολογικές μεταρρυθμίσεις | Economistas.gr
Skip to main content

ΕΥ: Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις οι διασυνοριακές φορολογικές μεταρρυθμίσεις

ΕΥ: Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις οι διασυνοριακές φορολογικές μεταρρυθμίσεις
Φωτογραφία: Shutterstock

Ο αριθμός των φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αναμένεται να αυξηθεί παραπάνω από ένα τρίτο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, 2023 EY Tax Risk andControversy Survey, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η έρευνα της EY, που διεξήχθη το γ' τρίμηνο του 2022, εξετάζει τις απόψεις περισσότερων από 2.100 επικεφαλής φορολογικών και οικονομικών διευθύνσεωνεπιχειρήσεων από 47 δικαιοδοσίες και 20 κλάδους της οικονομίας, παγκοσμίως - το μεγαλύτερο δείγμα στην 20ετή ιστορία της έρευνας. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (51%), προετοιμάζονται για μία περίοδο έντονου ελέγχου σε φορολογικά ζητήματα, έπειτα από μία υποχώρηση στις φορολογικές διαφορές που παρατηρήθηκε κατά την πανδημία COVID-19.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιβολή φορολογίαςαποτελεί την κορυφαία ανησυχία για τους επικεφαλής φορολογικών και οικονομικών διευθύνσεων, με το 35% των συμμετεχόντων να την κατατάσσουν ως μεγαλύτερη απειλή από τους επιχειρηματικούς κινδύνους (26%) και τα νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα (30%). Πίσω από αυτή την ανησυχία, βρίσκεται η πρόβλεψη για ενισχυμένη έμφαση σε διασυνοριακά φορολογικά ζητήματα, ανασφάλεια γύρω από τη φορολογική νομοθεσία και σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτημάτων των φορολογικών αρχών για πιο λεπτομερή πληροφόρηση, κατά την επόμενη διετία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ανώτατα στελέχη ήδη καλούνται να διαχειριστούν μία πλειάδα φορολογικών ζητημάτων. Το 95% των συμμετεχόντων, αποκάλυψαν ότι ο οργανισμός τους, σήμερα, διευθετεί τουλάχιστον μία διαφορά με φορολογικές αρχές, με περισσότερους από τους μισούς (52%) να διαχειρίζονται διαφορές συνολικού ύψους άνω του 1 εκατ. δολ.

Η διασυνοριακή φορολογία ενδέχεται να αποτελέσει την αιτία για τις περισσότερες διαφορές με τις φορολογικές αρχές, με το 53% των επικεφαλής φορολογικών διευθύνσεων να αναμένουν αυξημένη έμφαση από τις αρχές σε ζητήματα διεθνούς φορολογίας και ενδοομιλικώνσυναλλαγών (transfer pricing). Οι ενδοομιλικέςσυναλλαγές αποτελούν ξανά την κορυφαία πηγή φορολογικού κινδύνου, εξασφαλίζοντας σχεδόν τις διπλάσιες ψήφους (63%) από τη δεύτερη και τρίτη επιλογή - τα φορολογικά κίνητρα (35%) και τις εκπίπτουσες δαπάνες (31%), αντίστοιχα.

Η πρόταση για εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας 15%, που ανέπτυξε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), αποτελεί ακόμη έναν προβληματισμό για τις επιχειρήσεις, με το 55% των συμμετεχόντων να πιστεύουν ότι θα αυξήσει τα φορολογικά έξοδα και σχεδόν οι μισοί (45%) να δηλώνουν ότι θα ενισχύσει τις πιθανότητες νέων ελέγχων και διαφορών με τις φορολογικές αρχές.

Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη για ευθυγράμμιση σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση φορολογικών κινδύνων, έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητα για τους επικεφαλής των φορολογικών διευθύνσεων. Το 84% των συμμετεχόντων απαντούν ότι, είτε η εφαρμογή, είτε η βελτίωση ενός υφισταμένου παγκοσμίου πλαισίου διακυβέρνησης και διαχείρισης φορολογικών κινδύνων και διαφορών, θα προσέθετε αξία στην επιχείρησή τους, τα επόμενα δύο έτη. Πολλές επιχειρήσεις (44%) διαχειρίζονται κεντρικά τις διαφορές με τις φορολογικές αρχές, με μόλις το 3% των συμμετεχόντων να απαντούν ότι αφήνουν τη διαχείριση των περισσότερων διαφορών στις εκάστοτε τοπικές ομάδες. Παρόλα αυτά, τρεις στις τέσσερις (75%) επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα των φορολογικών διαφορών που διαχειρίζονται παγκοσμίως.

Οι επιχειρήσεις ήδη προχωρούν σε αλλαγές για να προσαρμοστούν στο μετά-COVID-19 περιβάλλον φορολογικών κινδύνων και διαφορών, με το 69% των συμμετεχόντων στην έρευνα της EY να αναμένουν να επικεντρωθούν περισσότερο στη φορολογική διακυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. Αυτή η θέση, αντικατοπτρίζεται και στην αυξανόμενη έμφαση που δίδεται από τις φορολογικές αρχές στην αποτελεσματικότητα της φορολογικής διακυβέρνησης ως κριτηρίου αξιολόγησης του βαθμού κινδύνου των επιχειρήσεων.

Με τους ερωτηθέντες να σημειώνουν τον αυξανόμενο αριθμό, τόσο των επίσημων, όσο και των ανεπίσημων αιτημάτων για πληροφόρηση, το 86% επιδιώκουν να είναι πιο προληπτικοί στον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων, προτού αυτοί εξελιχθούν σε διαφορές με τις φορολογικές αρχές.

Για να αντιμετωπίσουν την πληθώρα των φορολογικών κινδύνων, οι επιχειρήσεις επενδύουν σε πόρους, δημιουργώντας νέους ρόλους και καθήκοντα. Πολλοί από τους ερωτηθέντες (38%) αποκάλυψαν ότι ο οργανισμός τους, έχει ορίσει έναν ειδικό υπεύθυνο για τους φορολογικούς κινδύνους ή τις φορολογικές διαφορές τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 80% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένας τέτοιος ρόλος θα προσέθετε σημαντική αξία στην επιχείρησή τους. 38%, επίσης, δηλώνουν ότι δημιούργησαν μια «επιτροπή» για τους φορολογικούς κινδύνους και τις διαφορές με τις φορολογικές αρχές, ή ότι ενίσχυσαν μία παρόμοια, υφιστάμενη ομάδα εργασίας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Στέφανος Μήτσιος, Partner και Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Εξελίξεις, όπως η πρόταση του ΟΟΣΑ για παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας, σηματοδοτούν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης φορολογικής μεταρρύθμισης που επηρεάζει το επιχειρείν σε πολλαπλές δικαιοδοσίες. Οι φορολογικές αρχές, μετά από μία μικρή περίοδο μειωμένης κινητικότητας εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των δεδομένων, αναμένεται να αυξήσουν τους ελέγχους και να εξελίξουν τις μεθόδους ελέγχου και επιβολής της φορολογίας. Σε αυτό το κύμα φορολογικού μετασχηματισμού - το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει και στη χώρα μας - οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του πλαισίου διαχείρισης φορολογικών κινδύνων, για να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη συμμόρφωσή τους και να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EY: Σημαντική διάκριση στα ITR Awards
EY: Σημαντική διάκριση στα ITR Awards
Ως ηγέτης των φορολογικών υπηρεσιών, αλλά και των φορολογικών υπηρεσιών ενδοομιλικών συναλλαγών στην Ελλάδα, αναγνωρίστηκε η ΕΥ Ελλάδος.
EY: Σημαντική διάκριση στα ITR Awards
ΕΥ: Ενισχύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και διοίκησης
ΕΥ: Ενισχύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και διοίκησης
Σε μια σειρά σημαντικών πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας, αναφέρθηκε ο κ. Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος.
ΕΥ: Ενισχύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και διοίκησης
ΕΥ: Αβεβαιότητα στο διεθνές φορολογικό περιβάλλον
ΕΥ: Αβεβαιότητα στο διεθνές φορολογικό περιβάλλον
Το 79% των στελεχών παγκοσμίως περιγράφει το διεθνές φορολογικό περιβάλλον ως «αβέβαιο». Το 82% αντιμετώπισε προκλήσεις ως προς τις ενδοομιλικές συναλλαγές τα τελευταία τρία χρόνια.
ΕΥ: Αβεβαιότητα στο διεθνές φορολογικό περιβάλλον
EY: Πως μετασχηματίζεται το ελληνικό και παγκόσμιο φορολογικό τοπίο
EY: Πως μετασχηματίζεται το ελληνικό και παγκόσμιο φορολογικό τοπίο
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της φορολογίας στην Ελλάδα, εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και κράτους. Η διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ, δημιουργεί ευκαιρίες ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων.
EY: Πως μετασχηματίζεται το ελληνικό και παγκόσμιο φορολογικό τοπίο
Η EY ανακοίνωσε παγκόσμια έσοδα-ρεκόρ
Η EY ανακοίνωσε παγκόσμια έσοδα-ρεκόρ
Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY ανακοίνωσε παγκόσμια έσοδα ύψους 49,4 δισ. δολαρίων, για το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2023 (ΟΕ23), καταγράφοντας αύξηση 14,2%. Η επίδοση αυτή, αντιπροσωπεύει μία από τις πιο επιτυχημένες χρονιές στην ιστορία του οργανισμού, με παγκόσμια έσοδα-ρεκόρ και συνεχιζόμενη ουσιαστική ανάπτυξη.
Η EY ανακοίνωσε παγκόσμια έσοδα-ρεκόρ
Ακαδημία ελεγκτικών υπηρεσιών για νέους από την ΕΥ Ελλάδος
Ακαδημία ελεγκτικών υπηρεσιών για νέους από την ΕΥ Ελλάδος
Η ΕΥ Ελλάδος ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία μίας νέας ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους και νέες πτυχιούχους να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ενώ όσοι και όσες ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα της ακαδημίας, θα προσληφθούν από την ΕΥ ως Assistant Auditors.
Ακαδημία ελεγκτικών υπηρεσιών για νέους από την ΕΥ Ελλάδος