fbpxΠαροχές 3,7 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της Καρέλια | Economistas.gr
Skip to main content

Παροχές 3,7 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της Καρέλια

Παροχές 3,7 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της Καρέλια
Ο διευθύνων σύμβουλος της Καρέλια, Ανδρέας Γ. Καρέλιας

Στη διανομή συνολικού ποσού άνω των 3,7 εκατ. ευρώ ως μπόνους στους εργαζομένους αποφάσισε η διοίκηση της εταιρίας προϊόντων καπνού, Καρέλιας, ως επιβράβευση της πολύ καλής πορείας της εταιρίας. 

Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Γ. Καρέλιας στην καθιερωμένη ομιλία του στο προσωπικό της εταιρείας, το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά στα 130 χρόνια λειτουργίας, της εταιρίας. Υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του 2018 η εταιρεία ενίσχυσε το μερίδιό της στην ελληνική αγορά τσιγάρων στο 17,2% από 16,6% το 2017 ενώ στον τομέα του καπνού η πορεία ήταν ακόμα καλύτερη καθώς οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 13% και το μερίδιο της εταιρείας ενισχύθηκε σε 24% από 23% που ήταν το 2017.

Για τις διεθνείς αγορές η εταιρεία σημείωσε μικρή αύξηση πωλήσεων, ωστόσο στην κατηγορία των στριφτών τσιγάρων η αύξηση των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 35%.

Ο κ. Καρέλιας αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή από το 2019 της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ιχνηλασιμότητα των νόμιμων και φορολογημένων προϊόντων, επικρίνοντας τις αρχές για τον τρόπο υλοποίησης των νέων κανόνων. «οι αρχές, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το λαθρεμπόριο καπνού, υιοθέτησαν ένα μέτρο απίστευτης πολυπλοκότητας και δυσκολίας στη εφαρμογή του, ένα μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους παραγωγής των νόμιμων προϊόντων και θα συμπιέσει περαιτέρω τα όποια περιθώρια κέρδους έχουν απομείνει σε ένα προϊόν που φορολογείται με συντελεστή 90% και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα πιο πολύ από 90% στην λιανική τιμή του. Οφείλουμε όμως για μια ακόμα φορά να επαναλάβουμε ότι κανένα λαθρεμπόριο δεν πρόκειται να μειωθεί, όσο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης παραμένει στα προαναφερόμενα επίπεδα. Είναι πολύ ακριβή και παράλληλα επικίνδυνη τακτική, η επιβολή μέτρων για την επιβολή τους και μόνο χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την ουσία. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι κανείς, εν δυνάμει ή εν ενεργεία λαθρέμπορος, δεν θα δώσει την παραμικρή σημασία σε όποια μέτρα επιβάλλονται στις νόμιμες καπνοβιομηχανίες. Δεν είναι τυχαίο, ότι μόνον τον τελευταίο χρόνο, για να μιλήσουμε μόνον για ότι συμβαίνει στην χώρα μας, οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν πάνω από 6 περιπτώσεις παράνομων 'εργοστασίων', τα οποία δρούσαν κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των αρχών, στερώντας εκατομμύρια ευρώ έσοδα από το δημόσιο, αλλά και από όσους εμπλέκονται με την νόμιμη διανομή, καπνοβιομηχανίες, χονδρεμπόρους, σημεία λιανικής. Και βέβαια καταλαβαίνει κανείς ότι αν υπάρχει αύξηση στις κατασχέσεις λαθραίων και στις αποκαλύψεις παράνομων εργοστασίων, τότε πόσο έχει πραγματικά γιγαντωθεί η ασύλληπτη παραβατικότητα».

Παροχές και δωρεές

Σύμφωνα με τον κ. Καρέλια το πακέτο παροχών περιλαμβάνει τα εξής:

 • H ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος αυξημένη και θα φτάσει τα 220 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.
 • Το επίδομα παρουσίας θα είναι και αυτό φέτος αυξημένο και θα φτάσει τα 900 ευρώ. Το επίδομα δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το επίδομα αυτό το έλαβε το 84% των εργαζομένων ανέφερε ο κ. Καρέλιας.
 • Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ.
 • Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2018, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ.
 • Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2018.
 • Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 ετών λειτουργίας, κάθε εργαζόμενος θα λάβει 10 ευρώ για κάθε έτος, δηλαδή 1.300 ευρώ.
 • Εργαζόμενοι των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από 2.500 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, πέραν των 1.300 ευρώ, επιπλέον 400,00, ήτοι 1.700 συνολικά.
 • Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από ευρώ 1.700, θα λάβουν πέραν των 1.300 και των 400 ευρώ, μία ακόμη πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ , ήτοι  2.300 ευρώ.

Επίσης:

 • Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν, πέραν των ανωτέρω επιπλέον 450 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
 • Ο κάθε λαχνός της γιορτής είναι για φέτος αυξημένος και φτάνει τα 850 ευρώ.
 • Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές. Δηλαδή, η εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα, όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.

Παράλληλα, η εταιρεία θα διανείμει 550.000 ευρώ στους εξής φορείς: 

 • Το Πρώτο Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας με το ποσόν των 100.000 ευρώ
 • Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) με το ποσόν των 50.000 ευρώ
 • Το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας με το ποσόν των 60.000 ευρώ
 • Το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ. ΑΜΕΑ) με το ποσόν των 50.000 ευρώ
 • Τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας με το ποσόν των 75.000 ευρώ
 • Το Νοσοκομείο Καλαμάτας με το ποσόν των 75.000 ευρώ
 • Το Χαμόγελο του Παιδιού με το ποσόν των 150.000 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων
Εξαρθρώθηκε σπείρα για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων
Σπείρα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.
Εξαρθρώθηκε σπείρα για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων
Καρέλια: Δωρεά 50 υπερσύγχρονων ΜΕΘ
Καρέλια: Δωρεά 50 υπερσύγχρονων ΜΕΘ
Οι ΜΕΘ αποτελούνται από ειδική ηλεκτρονική κλίνη, monitor παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και ηλεκτρονικό αναπνευστήρα υψηλής τεχνολογίας.
Καρέλια: Δωρεά 50 υπερσύγχρονων ΜΕΘ