Ντήζελ κίνησης από τηγανέλαιο παράγει θυγατρική της Motor Oil-Νωρίτερα οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές

NEWSROOM
Motor Oil
Motor Oil/ Φωτογραφία eurokinissi

Τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια τα οποία, ύστερα από επεξεργασία, μετατρέπονται σε ντήζελ κίνησης ή θέρμανσης, παρέχει η εταιρεία «Πράσινο Λάδι», θυγατρική του ομίλου της Motor Oil.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε σχετική εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραδίδουν το χρησιμοποιημένο λάδι σε φιάλες, σε 2.500 σημεία ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα που βρίσκονται στη διεύθυνση https://www.prasinoladi.gr/individuals/want-recycle .

Υπολογίζεται ότι ένα λίτρο τηγανέλαιο παράγει 1 lt βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3kg CO2 από την ατμόσφαιρα ενώ μπορεί να υποβαθμίσει 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια.

Επιλέξιμα για ανακύκλωση είναι όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται στο σπίτι για τηγάνισμα όπως: Ελαιόλαδο, Ηλιέλαιο, Καλαμποκέλαιο κλπ καθώς και παλιά ταγκισμένα λάδια, τα οποία υπάρχει ανάγκη να απορριφθούν. Εκτιμάται ότι κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιεί 9 λίτρα λαδιού για τηγάνισμα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο. Το λάδι συλλέγεται και μεταφέρεται σε μονάδα επεξεργασίας της εταιρείας στο Βόλο όπου με την προσθήκη μεθανόλης μετατρέπεται σε βιοντήζελ το οποίο αναμειγνύεται με το ντήζελ κίνησης και θέρμανσης στα διυλιστήρια πετρελαίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται η προσθήκη βιοντήζελ στο συμβατικό πετρέλαιο που διατίθεται στην κατανάλωση σε ποσοστό μέχρι 7 % ενώ συζητείται η αύξηση του ποσοστού στο 24 % μεταξύ άλλων χρήσεων και στη ναυτιλία, για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης του κλάδου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης ανέφερε ότι κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου του ομίλου θα γίνει επικαιροποίηση του επενδυτικού σχεδίου ως το 2030 που περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 4 δισεκ. ευρώ από τα οποία τα 2,5 δισεκ. για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση (μεταξύ άλλων ανανεώσιμες πηγές, υδρογόνο, απανθρακοποίηση). Με τις νεώτερες προβλέψεις, ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ 2 γιγαβάτ από ΑΠΕ το 2030, θα επιτευχθεί νωρίτερα.

«Η πράσινη μετάβαση που διασφαλίζει και την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας είναι προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο Motor Oil. Η συμμαχία μας με τις εταιρείες VERD και Πράσινο Λάδι, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική θέση του Ομίλου στην κυκλική οικονομία και εγκαινιάζουν ένα ακόμα πιο ισχυρό κεφάλαιο στον πυλώνα των εναλλακτικών καυσίμων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ποιότητα και αξιοπιστία δεσμευόμαστε για ανάληψη υπεύθυνης δράσης με οχήματα όλες μας τις θυγατρικές», δήλωσε ο κ . Τζαννετάκης.

Ο γενικός διευθυντής της VERD Γιώργος Κυριακόπουλος, τόνισε το όφελος από την ανακύκλωση είναι πολλαπλό καθώς τα τηγανέλαια μετατρέπονται σε καύσιμο που δεν προέρχεται από ορυκτές πρώτες ύλες, ενώ παράλληλα μειώνεται η μόλυνση των υδάτων και η έμφραξη των αποχετεύσεων από τα απορριπτόμενα ελαιόλαδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ