Ελαιόλαδο: H έλλειψη εργατικών χεριών οδηγεί στα ύψη τα μεροκάματα

Φωτογραφία: Shutterstock

Η έλλειψη εργατών γης «δένει» τα χέρια των ελαιοπαραγωγών φέτος.

Με τις τιμές του ελαιόλαδου να εκτοξεύονται, οι εργάτες γης ζητούν μεγαλύτερα μεροκάματα.

Όπως τονίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι αλλοδαποί που απασχολούνται φέτος στα χωράφια έχουν μειωθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα όπου εργάτες μετακομίζουν προσωρινά σε άλλες πόλεις μόνο και μόνο για το λιομάζωμα.

Με την περίοδο της συγκομιδής να έχει ξεκινήσει, πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται στην εύρεση «χεριών» για το μάζεμα, καθώς πολλοί εργάτες ζητούν μεροκάματο ακόμα και 60 ευρώ.

Σε αρκετές περιοχές οι ελαιοπαραγωγοί προωθούν ένα άτυπο πλαφόν στα 45-50 ευρώ το μεροκάματο για να αποτρέψουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και την περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Η κλιματική αλλαγή και οι παρεπόμενες συνέπειες της -καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές- έχουν επηρεάσει την παραγωγή ελαιόλαδου. Όσο η προσφορά θα μειώνεται, η τιμή του ελαιόλαδου θα αυξάνεται, υποστηρίζουν ελαιοπαραγωγοί.

Αρκετοί εκτιμούν μάλιστα, ότι μπορεί σύντομα να δούμε έναν τενεκέ ελαιόλαδου να πωλείται ακόμα και 200 ευρώ, ενώ πέρυσι η μέση τιμή του ήταν στα 80-100 ευρώ.

Με τις υψηλές τιμές να έχουν «στενέψει» οικονομικά τους πολίτες, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία περίπτωση στην Θεσσαλονίκη, όπου αντρόγυνο διέθετε προς πώληση αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας ελαιόλαδο κοντά στη λαϊκή της Τούμπας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατασχέθηκαν δώδεκα μεταλλικά και πλαστικά δοχεία που περιείχαν 5 λίτρα λάδι το καθένα, για τα οποία δεν διέθεταν τα νόμιμα παραστατικά και τιμολόγια αγοράς. Κατά την ίδια δικογραφία, κάθε συσκευασία πωλείτο έναντι 20 ευρώ ή 4 ευρώ το λίτρο.

Ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη ανδρόγυνου στη Θεσσαλονίκη, σήμερα έγινε γνωστή ανάλογη σύλληψη στην Έδεσσα. Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Έδεσσας πέρασαν χειροπέδες σε 70χρονη (ημεδαπή) που πωλούσε σε λαϊκή αγορά αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης ελαιόλαδο, το οποίο διαφήμιζε ως «εξαιρετικά παρθένο».

ΣΧΕΤΙΚΑ