«Αλμυρά» φέτος τα μελομακάρονα - Πόσο κοστίζουν κουραμπιέδες, τσουρέκια και δίπλες

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες / SHUTTERSTOCK

Με την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα να έχει ξεκινήσει, οι τιμές των αγαπημένων εδεσμάτων μικρών και μεγάλων έχουν πάρει τον ανήφορο.

Μέσα σε ένα γενικό κλίμα ανατιμήσεων, οι γλυκές χριστουγεννιάτικες απολαύσεις έχουν γίνει είδος πολυτελείας για τις περισσότερες οικογένειες.

Μια έρευνα αγοράς σε ζαχαροπλαστεία έδειξε ότι τα μελομακάρονα κ οι κουραμπιέδες έχουν ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό φέτος, ενώ σε κάποιες πιο πολυτελείς αλυσίδες αγγίζουν ακόμη και τα 20 ευρώ.

Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα, οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού πωλούνται κατά μέσο όρο στα 17-18 ευρώ.

Όσο για τα τσουρέκια και τις δίπλες τα βρίσκουμε σε τιμές άνω των 10 και 12 ευρώ αντίστοιχα.

Μιλώντας με ζαχαροπλάστες, σημείωσαν ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες φέτος είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες. Λάδια, ηλεκτρικό ρεύμα, μέλι, ζάχαρη, βούτυρο έχουν εκτοξευθεί όπως υποστηρίζουν και το αυξημένο κόστος τους οδηγεί σε αναγκαστικές ανατιμήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, εκτός από τις τσιμπημένες τιμές στις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, η ακρίβεια έχει χτυπήσει και τα υπόλοιπα γλυκά ως συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού στις πρώτες ύλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ