Jumbo: Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις - Έκτακτο μέρισμα 0,60 ευρώ

NEWSROOM
Jumbo

Αύξηση περίπου 14% παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατά τη διάρκεια του 2023 ξεπερνώντας το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου και της εκτίμησης της διοίκησης για αύξηση του τζίρου κατά 12%. Ο τελευταίος μήνας του 2023 έκλεισε για τον όμιλο Jumbo με αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 9%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «η πορεία των πωλήσεων -κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- απέδειξε την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής του ομίλου Jumbo για διατήρηση των τιμών σε επίπεδα αντίστοιχα των εισοδημάτων του καταναλωτικού κοινού. Την ίδια ακριβώς στρατηγική θα ακολουθήσει ο όμιλος και στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία κάποιοι από τους μεγάλους διεθνείς μεταφορικούς ομίλους logistics χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα για να υπερδιπλασιάσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ είναι σε ισχύ ετήσια εκατέρωθεν δεσμευτικά συμβόλαια για το 2024».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο όμιλος Jumbo δεν πουλά -και συνεπώς δεν προτίθεται να προσφέρει- συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή περαιτέρω στην ήδη δυσανάλογη αύξηση τιμών. Τα προϊόντα επιλέγονται ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες των καταναλωτών. Γι' αυτό τον λόγο, ο όμιλος Jumbo αρνείται να προμηθευτεί και να διαθέσει στα καταστήματα του προϊόντα που ανατιμώνται με τεχνικές και μεθόδους που δεν συνάδουν με τα διεθνώς παραδεκτά εμπορικά ήθη».

Λαμβάνοντας υπόψη και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα κατά την 31.12.2023 ποσού περίπου 431 εκατ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, στη συνεδρίασή του στις 16 Ιανουαρίου 2024, να προχωρήσει σε πρόσκληση των μετόχων της Jumbo σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 7 Φεβρουαρίου 2024 με θέμα τη λήψη απόφασης για χρηματική διανομή, που θα αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ποσού μικτού 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2023 οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 4%. Συνολικά για το 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 14% σε σχέση με το 2022. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παραμένουν κλειστά με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους.

Στην Κύπρο, οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν αυξημένες κατά περίπου 4%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά, οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το 2023 είναι αυξημένες κατά περίπου 11%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στη Βουλγαρία, οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου 12% τον Δεκέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Συνολικά, οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το 2023 είναι αυξημένες κατά περίπου 13%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στη Ρουμανία, οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 18% τον Δεκέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά, οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το 2023 είναι αυξημένες κατά περίπου 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Για το 2024 στόχος του ομίλου είναι να λειτουργήσουν ακόμα τρία υπερ-καταστήματα στη Ρουμανία και ένα υπερ-κατάστημα στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά το 2023 λειτούργησαν το ηλεκτρονικό κατάστημα του ομίλου στη Ρουμανία, το νέο ιδιόκτητο υπερκατάστημα στην πόλη Iasi (Ρουμανία) και το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).
Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023, ο όμιλος Jumbo αριθμούσε 85 καταστήματα, εκ των οποίων 53 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 17 στη Ρουμανία.

Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία.

Μέσω συνεργασιών, ο όμιλος έχει παρουσία με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα JUMBO σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

ΣΧΕΤΙΚΑ