Τράπεζα Πειραιώς: Τα δύο βασικά σενάρια για την πώληση του 27% του ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς/ Φωτογραφία Eurokinissi

Στις 14 Φεβρουαρίου αντί για τις 23 του ίδιου μήνα μετέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της.

Μετά την επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», η οποία υπερκαλύφθηκε 12 φορές, με τις προσφορές να φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, σειρά «παίρνει» η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2023, ουσιαστικά επισπεύδει και την διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Νωρίτερα τα αποτελέσματα

Στις 14 Φεβρουαρίου αντί για τις 23 του ίδιου μήνα μετέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της.

Μια κίνηση που επισπεύδει την εκκίνηση της διαδικασίας για το placement των μετοχών που διατηρεί το ΤΧΣ και ανέρχονται σε ποσοστό 27%.

Η διαδικασία

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα χρειαστεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς η διαδικασία θα περιλαμβάνει διάθεση μετοχών και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Παράλληλα, η Bank of America, η οποία αποτελεί σύμβουλο διάθεσης του ποσοστού της Πειραιώς συνεχίζει τις επαφές της με ξένους θεσμικούς, με κύκλους της αγοράς να τονίζουν ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Κάτι τέτοιο φάνηκε εξάλλου και στα πρόσφατα roadshow που συμμετείχε η διοίκηση της Πειραιώς, σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι.

To ποσοστό διάθεσης

Το δίλημμα για το ακριβές ποσοστό διάθεσης συνεχίζει να υφίσταται, αλλά αυτή την στιγμή όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς τα κυρίαρχα σενάρια είναι δύο.

Στο ένα σενάριο προβλέπεται η διάθεση σε πρώτη φάση του 20% της Πειραιώς. Αυτό το σενάριο προβλέπει ότι το υπόλοιπο 7% θα διατεθεί σε δεύτερη φάση, πιθανότατα σε κάποιον στρατηγικό επενδυτή, όπως και στην περίπτωση της Alpha Bank.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει να διατεθεί το σύνολο του 27% , στην περίπτωση που βρεθεί τώρα στρατηγικός επενδυτής για ποσοστό άνω του 5% της Πειραιώς.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και το ενδιαφέρον αναμένεται πολύ υψηλό, αντίστοιχο με αυτό για την Εθνική τον προηγούμενο Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ