Τράπεζα Πειραιώς: «Ντεμπούτο» μέσα στο 2024 για τη νέα ψηφιακή τράπεζα Snapi - Ποια είναι τα σχέδια

Τράπεζα Πειραιώς/ Φωτογραφία Eurokinissi

Μέσα στο 2024, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού, αναμένεται το ντεμπούτο της νέας ψηφιακής τράπεζας Snappi της Τράπεζας Πειραιώς.

Η νέα ψηφιακή τράπεζα αναμένεται να αδειοδοτηθεί τον Ιούνιο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο φάκελος έχει ήδη μεταβιβαστεί στην Φρανκφούρτη και εντός των επόμενων μηνών αναμένονται εξελίξεις.

Έτος Snappi

H Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα, η δράση της οποίας δεν θα περιορίζεται εντός των συνόρων αλλά φιλοδοξεί να έχει και διεθνή παρουσία.

Η Snappi αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ της Piraeus Financial Holdings, της μητρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς, και της Natech, μιας εταιρείας fintech σε λύσεις λογισμικού κεντρικής τραπεζικής.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Snappi με πλήρη τραπεζική άδεια αναμένεται στα μέσα του 2024, όπως σημειώνεται στην έκθεση για τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας.

Σε συνεργασία με FinTechs σε όλους τους τομείς της βασικής τεχνολογίας, των πληρωμών και της συμμόρφωσης, η Τράπεζα Πειραιώς σκοπεύει να προσελκύσει 1 εκατομμύριο πελάτες έως το 2026.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες, ξεχωρίζουν η χορήγηση μικροδανείων και λύσεις πληρωμών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στα σχέδια της Πειραιώς περιλαμβάνεται και η διεθνής επέκταση πέραν της Ελλάδας.

Το εγχείρημα

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τον Mάιο του 2023 στην οριστικοποίηση της χρηματοδότησης της Natechμε την χρήση πόρων της Τράπεζας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το επενδυτικό έργο της Natech, συνολικού προϋπολογισμού €21,2 εκατ., αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αναβάθμιση, επέκταση και διαφοροποίηση των συστημάτων της επιχείρησης καθώς και των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει να αναπτύξει το επιχειρηματικό της μοντέλο προκειμένου να διεισδύσει στην αγορά των μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και σε μη τραπεζικούς πελάτες, παρέχοντας υπηρεσίες που αφορούν πωλήσεις αδειών λογισμικού, υπηρεσίες συναλλαγών, καινοτόμα ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πρόσβαση σε ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και επιδιώκει να συμβάλλει στην εκπλήρωση των σχετικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού €17 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους €10,6 εκατ., από πόρους του ΤΑΑ, και δανειακών κεφαλαίων, ύψους €6,4 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Natech, ύψους €4,2 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Η Natech

Η Εταιρεία NATECH A.E. ιδρύθηκε το 2003 και εδρεύει στον Δήμο Ιωαννίνων. Δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Είναι μια Ευρωπαϊκή Fintech Εταιρεία που αναπτύσσει τραπεζικά συστήματα για διακεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε χώρες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Προσφέρει λύσεις που καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή των τραπεζικών και οικονομικών αναγκών (Κεντρικό τραπεζικό σύστημα, Καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, E-banking, Mobile banking και συστήματα πληρωμών κλπ.) μέσω των τοποθεσιών της σε Ελλάδα, Γερμανία και τον αυξανόμενο αριθμό εταίρων σε Ευρώπη, Αφρική και ΝΑ Ασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ