Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Χρηματοδότηση ύψους 4,4 εκατ. ευρώ για το έργο SUNBREWED

NEWSROOM
Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό έργο που χρηματοδοτείται από Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χρηματοδότηση ύψους 4,4 εκατ. ευρώ μέσω του Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφάλισε το καινοτόμο έργο SUNBREWED της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επιτέλεσε η PwC Ελλάδας, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το έργο SUNBREWED, το οποίο θα αναπτύξει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρχικά στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο σε συνδυασμό με αποθήκευση. Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό έργο που χρηματοδοτείται από Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μικρής κλίμακας καινοτόμο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας σε καθαρή ενέργεια, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030.

Επισημαίνεται ότι το έργο SUNBREWED επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα 17 έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση για το 60% του συνολικού ύψους της επένδυσης, μεταξύ 72 προτάσεων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση άνω των 65 εκατ. ευρώ, με επτά από τα 17 καινοτόμα έργα να αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τι είναι το SUNBREWED

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο ηλιακό θερμικό σύστημα με συνδυασμό συσσωρευτή ατμού ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, διατηρώντας παράλληλα σταθερά διαθέσιμη τη θερμική ενέργεια χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης και επιτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη μείωση της κατανάλωσης βαρέως μαζούτ και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το SUNBREWED θα παράγει σε ετήσια βάση περισσότερες από 9000 MWh ισχύος θερμικής ενέργειας με τη μορφή ατμού, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Γεγονός που εξασφαλίζει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, αλλά και σημαντικά περιορισμένες εκπομπές CO2.

Ο Ιωάννης Βουτσίνος, Managing Director of EU Affairs & Funding στην PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «H PwC δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έργων που ενισχύουν την ελληνική επιχειρηματικότητα ενώ ταυτόχρονα, προωθούν καινοτόμες λύσεις, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη συμφωνία της Ευρώπης. Είναι μεγάλη μας χαρά να συμβάλουμε στην ανάθεση του πρώτου έργου αυτού του μεγέθους από το Innovation Fund σε εταιρεία στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση της τεχνολογίας του έργου θα έχει ευρύτερη ευεργετική επίδραση στη βιομηχανία ενώ η εξέλιξη αυτή θα ωθήσει και άλλες επιχειρήσεις προς την ίδια κατεύθυνση, επηρεάζοντας θετικά ολόκληρο το οικοσύστημα».

Ο Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ανέφερε: «Για εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού σε πρότυπο "πράσινης" ζυθοποιίας, θέτοντας φιλόδοξους, αλλά και πλήρως μετρήσιμους, στόχους. Το έργο SUNBREWED έρχεται να μας βοηθήσει καθοριστικά σε μια από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις μας, τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή έως το 2030. Στην PwC Ελλάδας βρήκαμε πρωτίστως ένα συνεργάτη με κοινό όραμα και το επιθυμητό αποτέλεσμα αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη δύναμη των συνεργειών με ομάδες που μοιράζονται κοινούς στόχους».

ΣΧΕΤΙΚΑ