Έφτασε η ώρα των προστίμων για τα POS

Πληρωμή με κάρτα / Φωτογραφία shutterstock

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάνω από 10.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο και ήδη η ΑΑΔΕ ακονίζει το «τσεκούρι» των προστίμων.

Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ έχουν κάθε λόγο να ξεφυσούν ανακουφισμένοι, καθώς το εξαιρετικά φιλόδοξο project της διασύνδεσης χιλιάδων νέων και παλιών/αναβαθμισμένων POS με τις ταμειακές και το Taxis, δεν κατέληξε σε φιάσκο, όπως φοβούνταν κάποιοι. Από την άλλη, υπάρχουν ακόμα γκρίνιες και παρατηρήσεις- όχι πάντα αδικαιολόγητες- από την αγορά, για τα διάφορα… στραβά της διαδικασίας.

Κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι χιλιάδες επιτηδευματίες, που δεν έχουν λιανικές πωλήσεις αλλά συναλλάσσονται μόνο χονδρική με άλλες επιχειρήσεις ως προμηθευτές, υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν POS κι εν συνεχεία να διασυνδεθούν με το Taxis. Απάντηση από το υπουργείο στο γιατί κρίθηκε αυτό αναγκαίο, δεν έχει δοθεί ακόμα.

Όσον αφορά στις διαδικασίες έκδοσης απόδειξης μέσω POS, όσοι έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες κάποια επιχείρηση π.χ. εστίασης, θα έχουν αντιληφθεί την απίστευτη γραφειοκρατία, που πλέον είναι ηλεκτρονική. Συγκεκριμένο και πραγματικό το περιστατικό: ιδιοκτήτης καφέ σε χωριό της ορεινής Αρκαδίας, πήρε παραγγελία και πριν τη φέρει στο τραπέζι, έκοψε ως όφειλε την απόδειξη από την ταμειακή του μηχανή. Όταν, σε δεύτερο χρόνο, ο πελάτης τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο να πληρώσει με κάρτα, ο επιτηδευματίας έπρεπε να ακυρώσει την πρώτη απόδειξη κι εν συνεχεία να κόψει νέα, που βγήκε ταυτόχρονα με την πληρωμή στο POS.

Οι πρώτοι… στόχοι

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάνω από 10.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο και ήδη η ΑΑΔΕ ακονίζει το «τσεκούρι» των προστίμων. Πρόκειται για ΑΦΜ, τα οποία από τον πρώτο γύρο διασταυρώσεων εντοπίστηκαν ως αδικαιολογήτως… απόντες από το προσκλητήριο της διασύνδεσης. Η πρώτη κίνηση από την ΑΑΔΕ θα είναι… φιλική, καθώς κατόπιν προσκλήσεως θα έχουν την ευκαιρία να επικαλεσθούν πραγματικά περιστατικά ανωτέρας βίας, που εμπόδισαν τη διασύνδεση.

Η δεύτερη κίνηση για όσους δεν καταφέρουν να πείσουν ή απλώς αδιαφορήσουν, θα είναι πρόστιμα. Σύμφωνα με τον νέο ΚΑΔ, σε όσους δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% για επιτηδευματίες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, πλην των τουριστικών προορισμών. Αντιθέτως, σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τριπλασιάζονται.

… και η τελευταία ευκαιρία

Οι επόμενοι… στόχοι είναι περίπου 110.000 επιτηδευματίες, που έχουν λάβει νομότυπα προθεσμία διασύνδεσης ως το τέλος του μήνα.

Πρόκειται για:

  • επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου
  • επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

Οι τελευταίοι… στόχοι είναι περίπου 20.000 εποχικές επιχειρήσεις, οι ταμειακές μηχανές των οποίων είναι κλειστές και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος. Τότε, λοιπόν, θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν, από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ηχήσουν οι «καμπάνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ