Η ΑΑΔΕ φορά από φέτος στενό κορσέ στις επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας/ Φωτογραφία Δήμος Αθηναίων

Η αρχή γίνεται από φέτος κιόλας, έστω κι αν τα «κουτάκια» παραμένουν ανοικτά για διορθώσεις-τροποποιήσεις από τους υπόχρεους.

Τα στοιχεία είναι πολλά για να περάσουν στα «ψιλά» κι έτσι η φετινή διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, λειτουργεί ως προειδοποιητικό καμπανάκι για τα όσα θα συμβούν από την επόμενη χρονιά.

Τα απολογιστικά δεδομένα του 2023 έδειξαν ότι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσαν τζίρους 47,7 δισ. ευρώ αλλά τελικά φορολογήθηκαν για καθαρά κέρδη 5,2 δισ. ευρώ.

Η «πληγή» των εκπιπτόμενων δαπανών δεν είναι νέα, ωστόσο (και) αυτά τα στοιχεία συνετέλεσαν στην απόφαση όχι μόνο για την εισαγωγή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος αλλά και για την υποχρεωτική ψηφιακή δήλωση όλων αυτών των δαπανών.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, παρά το ότι η υψηλότερη -δηλωθείσα- κερδοφορία απέφερε περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Από το σύνολο των επιχειρήσεων, δηλώθηκαν ακαθάριστα έσοδα 424,8 δισ. ευρώ, έναντι 312,5 δισ. ευρώ το 2022, ωστόσο τα φορολογητέα κέρδη περιορίστηκαν σε μόλις 25,2 δισ. ευρώ (17,9 δισ. ευρώ το 2022). Αξιοπερίεργο είναι ότι σε μια καλή χρονιά -όπως προκύπτει από τους δηλωθέντες τζίρους- οι ζημιές που δηλώθηκαν ήταν περισσότερες και συγκεκριμένα έφτασαν στα 37,6 δισ ευρώ έναντι 36 δισ ευρώ το 2022.

«Δόκανο» με προσυμπληρωμένους κωδικούς

Ένα από τα… αντίδοτα της ΑΑΔΕ στις «παραφουσκωμένες» δαπάνες, οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι δύσκολο να διασταυρωθούν αποτελεσματικά, είναι η υποχρέωση των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων να τις «περνάνε» από το ψηφιακό φίλτρο του Taxis.

Ο στόχος είναι τριπλός. Από τη μια, αναμφίβολα οι ίδιοι οι υπόχρεοι θα διευκολυνθούν, καθώς θα τα βρουν… έτοιμα, όταν πάνε να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Από την άλλη, η ΑΑΔΕ αποκτά τη δυνατότητα αυτοματοποιημένων διασταυρώσεων αλλά και «κλειδώματος» των δηλώσεων, με βάση τα στοιχεία που υποβάλλουν οι ίδιοι οι υπόχρεοι.

Η αρχή γίνεται από φέτος κιόλας, έστω κι αν τα «κουτάκια» παραμένουν ανοικτά για διορθώσεις-τροποποιήσεις από τους υπόχρεους. Σύμφωνα με τις οδηγίες-διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ, από φέτος προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. Ωστόσο, η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο του Μητρώου, εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και:

  • η αρμόδια υπηρεσία υποβολής
  • το φορολογικό έτος
  • η κατηγορία βιβλίων εφόσον τηρούνται βιβλία και ο κωδικός αριθμός κύριας δραστηριότητας (ΚΑΔ)
  • ο ΑΦΜ

Επίσης, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3 προ-συμπληρώνονται, αντίστοιχα, τρία πεδία, με την:

  • ημερομηνία πρώτης έναρξης
  • ημερομηνία έναρξης, η οποία ισχύει κατά το τρέχον φορολογικό έτος (εφόσον δηλαδή δεν έχει προηγηθεί διακοπή εργασιών πριν το φορολογικό έτος 2022)
  • ημερομηνία διακοπής εργασιών, εφόσον αυτή πραγματοποιήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2022.

Τα προ-συμπληρωμένα στοιχεία τροποποιούνται, εφόσον προηγηθεί ενημέρωση του μητρώου της αρμόδιας υπηρεσίας.

Προσυμπληρώνονται, επίσης:

  • Ο κύκλος εργασιών με δεδομένα των δύο προηγούμενων ετών, οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις και οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί επιχείρησης / ενεργά τερματικά POS και ePOS.
  • Ο κωδ.012 «έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ν. 4172/2013 για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».
  • Ο κωδ. 013 «Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος παρ. 3 α άρθρ. 31 ν. 3986/2011» με βάση τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
  • Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με βάση τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως προβλέπεται σε σχετική Απόφαση, ο επίμαχος κωδικός 013 και η νέα γραμμή «Μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης» για τα φορολογικά
έτη 2022 και 2023 θα προσυμπληρωθούν με βάση τα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ από την «ΕΡΓΑΝΗ», έτσι ώστε κατά την εκκαθάριση να γίνει η εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ