Στελέχη επιχειρήσεων στα θρανία για πράσινη συνείδηση

NEWSROOM
Στελέχη επιχειρήσεων στα θρανία για πράσινη συνείδηση
Φωτο: Shutterstock

Την ευκαιρία να μπορέσουν να αναπτύξουν το δικό τους έργο βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών στην επιχείρηση που εργάζονται, είχαν οι συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου σεμιναρίων του προγράμματος «Energy Scouts Europe», που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Τα στελέχη επιχειρήσεων παρακολούθησαν αρχικά, ένα τετραήμερο σεμινάριο, για να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις για την Ενέργεια, την παραγωγή της και τις τεχνολογίες εξοικονόμησής της, αλλά και για θέματα διαχείρισης έργων, ενδοεπιχειρησιακής επικοινωνίας και χρήσης διαφόρων συσκευών μέτρησης. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα, ανέλαβε να αναπτύξει και, ει δυνατόν, να υλοποιήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες το δικό της έργο ενεργειακής εξοικονόμησης.

«Το αρχικό ερέθισμα το πήραμε στα σεμινάριο και ύστερα, σκεφτήκαμε πράσινες λύσεις για τον εργασιακό μας χώρο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Ζητογιάννου, από την ICON group, που μαζί με το συνάδελφό της, Νίκο Προβή, βραβεύτηκαν ως οι καλύτεροι «Energy Scouts» του πρώτου γύρου.

Η ιδέα τους, απλή, ωστόσο στοχευμένη και εύκολα υλοποιήσιμη: Η βελτίωση του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου, μέσω της δενδροφύτευσης. «Μέρος των σεμιναρίων αφορούσε τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω πράσινων λύσεων», τόνισε ο Νίκος από τη μεριά του. «Ήταν τα φυλλοβόλα δέντρα, των οποίων τα φύλλα προσφέρουν σκίαση το καλοκαίρι και το χειμώνα που πέφτουν τα φύλλα τους, επιτρέπουν στην ηλιακή ακτινοβολία να εισέλθει στο χώρο, διευκολύνοντας έτσι στη διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο».

Δεν σταμάτησαν, όμως, εκεί: Έφεραν τα φυτά και πάνω στα γραφεία: Φτέρη της Βοστόνης, για να απορροφά ρύπους και τοξίνες και κυλινδρικοί κάκτοι, που απαλλάσσουν σε μεγάλο ποσοστό από την ακτινοβολία του Η/Υ και από τα μαγνητικά κύματα.

«Από εκεί και πέρα, είναι και πιο όμορφη η εικόνα του χώρου», πρόσθεσε ο Νίκος.

Η αντίδραση των συναδέλφων; «Με κάποιους συναδέλφους είχαμε συζητήσει την ιδέα μας. Οι περισσότεροι ήταν ενθαρρυντικοί και πίστευαν πάρα πολύ σε αυτό. Και στη διοίκηση άρεσε πολύ η ιδέα μας και πιστεύω ότι σύντομα θα υλοποιηθεί», τόνισε η Ιωάννα.

Η παρουσίαση των έργων στο τέλος κάθε κύκλου, εκτός από τη βράβευση των καλύτερων ή/και πιο πρωτότυπων λύσεων, δίνει επίσης τη δυνατότητα στα στελέχη των επιχειρήσεων να δουν και να συζητήσουν και άλλες δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης.

«Μόνο και μόνο από τη σημερινή εκδήλωση πήραμε πολλές νέες ιδέες. Η ιδέα με τα φυτά, για παράδειγμα, είναι κάτι που θα κοιτάξουμε να το κάνουμε άμεσα. Ο διάλογος και η επαφή με νέους ανθρώπους που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση είναι πολύ ωφέλιμος. Μας δίνει περαιτέρω ώθηση. Να σκεφτούμε ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ψηλότερα και για το κόστος και για το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλδής, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Palmyra Beach, στη Γλυφάδα, το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο.

Ο ίδιος ήταν εκείνος που δήλωσε την επιχείρησή του να συμμετέχει στο πρόγραμμα, μιας και το ξενοδοχείο είναι και «eco-friendly», έχει δηλαδή πιστοποίηση φιλικής προς το περιβάλλον λειτουργίας.

«Σκοπός μας δεν ήταν μόνο η προσέλκυση πελατών, το να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον. Το κάναμε με πραγματική ευαισθησία προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το επεδίωξαν. Για παράδειγμα, όλα τα απορρίμματα των δωματίων διαχωρίζονται και πάνε στην ανακύκλωση. Οπότε ήταν και επιθυμία του ίδιου του προσωπικού, όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο για ελληνική επιχείρηση. Είναι μια γενική κουλτούρα», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το δεύτερο βραβείο απέσπασε η μελέτη της Lidl Hellas.

«Κάποιες ιδέες είναι παραδοσιακές, άλλες πολύ πρωτοποριακές. Κάποιες είναι σύνθετες και κάποιες είναι πολύ απλές. Για εμάς το σημαντικό είναι να αρχίζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να σκέφτονται έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και να είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες», σχολίασε η Ζανίν Χάνσεν (Janine Hansen), διευθύντρια του προγράμματος «Young Energy Europe», στο οποίο εντάσσονται οι «Energy Scouts Europe».

Άλλωστε, ο βασικός στόχος, όπως σημείωσε η κ. Χάνσεν, είναι «να ενδυναμωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στις επιχειρήσεις».

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε άλλες τέσσερις χώρες, εκτός από την Ελλάδα: Στη Γερμανία, από όπου και ξεκίνησε το 2013, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Οι επόμενοι δύο κύκλοι του «Energy Scouts Europe» είναι ήδη προγραμματισμένοι και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος ανοικτές: Ο 2ο κύκλος θα διαρκέσει από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο 2019 και ο 3ος, από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 2020. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη συμμετοχή σε αυτό, στελέχη και επιχειρήσεις μπορούν να ενημερώνονται στον σύνδεσμο: www.dual.com.gr/young-energy-europe/.

ΣΧΕΤΙΚΑ