«Ελεγκτή» στη Σελόντα τοποθέτησε η Κομισιόν

NEWSROOM
«Ελεγκτή» στη Σελόντα τοποθέτησε η Κομισιόν

Επιβλέπων εντολοδόχο (monitoring trustee) θα διορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν τεθεί προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά τ5ων δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, Σελόντα και Νηρέα από την Andromeda Seafood Limited.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Comp) στην απόφαση που εξέδωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2019, έδωσε το πράσινο φως για για την την απόκτηση του κοινού ελέγχου των επιχειρήσεων Ανδρομέδα / Νηρέα / Σελόντα, υπό την προϋπόθεση λήψης από τα γνωστοποιούμενα μέρη συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Για την πλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η Απόφαση ΕΕ και την ταχύτερη ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα διοριστεί, μεταξύ άλλων, επιβλέπων εντολοδόχος (monitoring trustee), ο οποίος θα είναι ανεξάρτητο μέρος, θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ΕΕ.

Ως εκ τούτου το τραπεζικό σχήμα που ελέγχει το 79,8% της Σελόντα, έχει ενημερώσει την εταιρεία ότι αποφάσισε να δώσει εντολή στους χρηματοοικονομικούς της συμβούλους Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal και το νομικό της σύμβουλο Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη να παρακολουθούν την οργάνωση της διαδικασίας και τη λήψη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών, ώστε με τη σύμπραξη και της Σελόντα, να συνδράμουν στην υλοποίηση των επιβαλλόμενων στην Απόφαση ΕΕ δεσμεύσεων.

Η έρευνα της Επιτροπής

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή εξέτασε τις συνέπειες της προτεινόμενης πράξης στον ανταγωνισμό στις ακόλουθες αγορές, στις οποίες οι δραστηριότητες της Andromeda, της Nireus και της Selonda αλληλεπικαλύπτονται: i) παραγωγή και προμήθεια μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων (δηλ. τσιπούρα και λαβράκι) και ii) παραγωγή και προμήθεια μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού.

Όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, οι εταιρείες βρίσκονταν σε στενό ανταγωνισμό μεταξύ τους, και η προτεινόμενη πράξη θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο παραγωγό τσιπούρας και λαβρακιού της Μεσογείου. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα έχουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) συνολικά.

Όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα έχουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας και του ΕΟΧ συνολικά. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα είναι ο μοναδικός παραγωγός γόνου που εφαρμόζει πρόγραμμα έρευνας και αναπαραγωγής τόσο για την τσιπούρα όσο και για το λαβράκι. Τα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής είναι σημαντικά εργαλεία για τη μείωση του κόστους των εκτρεφόμενων ιχθύων και τη βελτίωση της ποιότητας των ιχθύων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες ότι η πράξη, όπως είχε κοινοποιηθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους πελάτες του τομέα των μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, καθώς και του γόνου τσιπούρας και λαβρακιού.

Τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα

Για να απαντήσουν στις ανησυχίες της Επιτροπής, οι εταιρείες προσφέρθηκαν να αναλάβουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

- την εκποίηση των ιχθυοτροφείων που παράγουν 10 000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας
- την εκποίηση των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής της Nireus και της Selonda.

Αυτές οι δεσμεύσεις εξαλείφουν πλήρως τις ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά την προμήθεια εκτρεφόμενων μεσογειακών ιχθύων και μεσογειακού γόνου και διασφαλίζουν ότι η εκχωρούμενη επιχείρηση θα αποτελέσει βιώσιμο ανταγωνιστή της συγχωνευθείσας οντότητας.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη πράξη, όπως τροποποιήθηκε με τις δεσμεύσεις, δεν θα δημιουργούσε πλέον προβλήματα ανταγωνισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και στον ΕΟΧ.

ΣΧΕΤΙΚΑ