fbpxΠροτάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας | Economistas.gr
Skip to main content

Προτάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Προτάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Συγκεκριμένες και επίκαιρες προτάσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας παρουσίασε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το Προεδρείο και τα μέλη της ΕΕΝΕ ανέδειξαν μία σειρά από κρίσιμα θέματα, και στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, παρουσίασαν συγκεκριμένες δράσεις και κείμενα πολιτικής.

Ξεχώρισαν, η πρωτοβουλία-γέφυρα που ανακοίνωσε το Προεδρείο της ΕΕΝΕ για την ενίσχυση της συνεργατικότητας -clusters, νέοι συνεταιρισμοί και οριζόντιες συνέργειες των επιχειρηματικών και παραγωγικών φορέων του τόπου-, και, δεύτερων, οι δράσεις που συντονίζει, μέσω του διεθνούς βραχίονα της Ένωσης, την ΕΕΝΕ International, για τη μεγιστοποίηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη για έναν επαναπροσδιορισμό του ελληνικού επιχειρείν, εστιάζοντας στην πολλαπλασιαστική αξία της καλής εταιρικής διακυβέρνησης και της επένδυσης στον εσωτερικό έλεγχο και το εξωτερικό «auditing», τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περιπτώσεις σκανδαλώδους κακοδιαχείρισης, ούτε για παρασιτικά και κρατικοδίαιτα μοντέλα στο ελληνικό επιχειρείν.

Στην επιτακτική ανάγκη για την ανασύνταξη του ελληνικού επιχειρείν και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, «προϋπόθεση επιτυχίας θα είναι η συνεργατικότητα και η έξυπνη διασύνδεση κλάδων, προϊόντων και υπηρεσιών», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Δρ. Αποστολόπουλος ανακοίνωσε μία νέα, ειδική κατηγορία μέλους στην ένωση, αυτή του «Συνδεδεμένου Θεσμικού Μέλους», «που θα ενισχύσει το διάλογο μεταξύ σημαντικών θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων». Προσέθεσε, πως «το κεντρικό ζητούμενο είναι να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για μία αλλαγή στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, που θα διευκολύνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Της καίριας και πρωταρχικής εθνικής προτεραιότητας».

Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου της Παρασκευής, υπογράφηκε και η «Διακήρυξη των Δελφών», μεταξύ της ΕΕΝΕ και της «Διεθνούς Πλατφόρμας για την Συνεργασία», ενός θεσμού που βρίσκεται υπό την Αιγίδα της Τουρκικής Προεδρίας και στοχεύει στην προαγωγή επιχειρηματικών συνεργασιών, τη γεφύρωση επενδύσεων και την διευκόλυνση αμοιβαία επωφελών «project» και συνεργειών. Η συμφωνία αυτή ήρθε σε συνέχεια της επιτυχούς αποστολής της ΕΕΝΕ τον Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ειδικό πάνελ για τη φορολογία η ΕΕΝΕ τόνισε ότι υπάρχει μια κοινή πεποίθηση από πολλούς συμπολίτες μας ότι επί της ουσίας η χώρα, ως «ένα εκκρεμές», πήγε από το ένα άκρο της ασυδοσίας προ κρίσης στο άλλο άκρο, όπου επικρατεί μια υπέρμετρη τιμωρητικότητα, που δεν αφήνει εκατομμύρια φορολογούμενους να αλλάξουν σελίδα.

Ωστόσο, η Ένωση σημειώνει ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μια σαφέστατη πρόοδος των ελεγκτικών αρχών και κυρίως της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) -της οποίας το έργο η ΕΕΝΕ αναγνωρίζει και υποστηρίζει - ώστε «το εκκρεμές» να επανέλθει στο φυσιολογικό του κέντρο. Οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τους συνεπείς φορολογούμενους και να μην επιβραβεύει απλά τους ασυνεπείς, πάντα βέβαια χωρίς διάθεση τιμωρητικότητας, αλλά κυρίως, με τη βούληση να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Στόχος είναι να φύγουμε σταδιακά από την κατάσχεση και να πάμε προς στην επιπλέον φορολογία των μελλοντικών εισοδημάτων έναντι των ρυθμίσεων. 

Η ΕΕΝΕ αναφέρθηκε επίσης στην επιτακτική ανάγκη για μια ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με γενναία ευνοϊκή ρύθμιση κυρίως για μικρο-οφειλέτες (έως €10.000) που αποτελούν και το συντριπτικό ποσοστό των οφειλετών (3,75 εκ. φορολογούμενοι) ή 92% του συνόλου. Το οξύτατο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ξεπεράσει τα €100 δις και αφορά πάνω από 4 εκ. φορολογούμενους.

Προτείνει την υιοθέτηση μίας καθολικής ρύθμισης για τους εν λόγω οφειλέτες - με κύριο χαρακτηριστικό τις 120 δόσεις - που θα είναι πιο γενναιόδωρη προς τους μικρο-οφειλέτες, προβλέποντας γενναία ρύθμιση οφειλών, αλλά και που θα προσφέρει επίσης ουσιαστική ρύθμιση οφειλών και για φορολογούμενους με μεγαλύτερες οφειλές, για ποσά άνω των €100.000.

Στους οφειλέτες με μεγαλύτερα ποσά δεν θα προβλέπεται αναγκαστικά γενναία ρύθμιση οφειλών, αλλά οπωσδήποτε διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, και άλλων προστίμων με τη ρύθμιση των οφειλών τους. Σε αντιστάθμισμα αυτής της ρύθμισης, και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και με σκοπό τη σταδιακή απεμπλοκή από το μέτρο της κατάσχεσης, προτείνεται μία αύξηση φόρου της τάξεως του 5% που θα αφορά μελλοντικά εισοδήματα των φορολογούμενων (φυσικών και νομικών προσώπων) που βρίσκονται σε ρύθμιση έναντι του ποσού ή μέχρι να αποπληρωθούν.

Οι χρονικές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό αντικίνητρο για οποιονδήποτε ξένο κυρίως, αλλά και Έλληνα επενδυτή επιχειρηματία. Στη βάση αυτή η ΕΕΝΕ τόνισε ότι η δικαιοσύνη χρειάζεται άμεσα πόρους για να κινηθεί πιο γρήγορα, προτείνοντας να δημιουργηθούν ευέλικτοι μηχανισμοί, όπως το επιτυχημένο παράδειγμα των ΚΕΠ, που να μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τουλάχιστον για οικονομικής φύσης θέματα, αλλά και να προμηθεύονται με εξπρές διαδικασίες τα ανάλογα υλικοτεχνικά μέσα (υπολογιστές, γραφεία κλπ) – πάντα βέβαια με τους ίδιους δικαστές και μέσα από την υπάρχουσα δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης οι προτάσεις της Ένωσης για πρόσθετα αναπτυξιακά κίνητρα στις εισφορές και τη φορολογία των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα τους οριακούς συντελεστές στον επιπλέον παραγόμενο πλούτο, καθώς και η πρόταση για την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων σε εθελούσια βάση, που δύναται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να ανακουφίσει σημαντικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μεταφορών
Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μεταφορών
Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μεταφορών
Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για καινοτόμες επιχειρήσεις
Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για καινοτόμες επιχειρήσεις
Το «Business Innovation Greece», θα επικεντρωθεί στην καινοτομία, που αποτελεί βασικό συστατικό για την αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης.
Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για καινοτόμες επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Ζητεί προστασία και για τα δάνεια των επιχειρηματιών
ΕΣΕΕ: Ζητεί προστασία και για τα δάνεια των επιχειρηματιών
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων, ζητεί τη συνδρομή τους για την τελική νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών.
ΕΣΕΕ: Ζητεί προστασία και για τα δάνεια των επιχειρηματιών