Γεωργιάδης: Ελκυστικός προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα

NEWSROOM
Γεωργιάδης: Ελκυστικός προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα

Στο «Global Labor Market Conference», το οποίο διεξάγεται 13 & 14 Δεκεμβρίου 2023, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, συμμετέχει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πάνελ, με θέμα «Has the Labor Contract Run its Course?», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και στις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας, παρά τη δεκαετή κρίση και την πανδημία.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν μία νέα εποχή στην αγορά εργασίας, «που μας δίνει την ευκαιρία ως χώρα να προσελκύσουμε όσους περισσότερους γίνεται ψηφιακούς νομάδες, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν εξ αποστάσεως και μακριά από την πατρίδα τους. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, φτιάχνουμε τις υποδομές μας, παρέχοντας πολύ γρήγορο και δυνατό Internet σε όλη τη χώρα και δίνουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα» υπογράμμισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι ήδη έρχονται στην Ελλάδα, για να δουλέψουν από τη Βόρεια Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική.

Ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα «Reskilling» και «Upskilling», που σχεδιάζεται και υλοποιείται στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανεξειδίκευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού μας στην πρόσφατη ιστορία μας. «Έχουμε την ευλογία να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μας έχει δώσει τεράστια χρηματοδότηση συγκριτικά με την κλίμακα της οικονομίας μας, μέσω του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού μας, τα επόμενα χρόνια», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον «κοινωνικό διάλογο» που έχει ανοίξει με όλους τους φορείς της χώρας από όταν ανέλαβε υπουργός Εργασίας, προκειμένου να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς, καθώς, όπως είπε, συνεχώς αλλάζουν. «Έχω ξεκινήσει έναν δημόσιο κοινωνικό διάλογο μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και ως κοινωνικούς εταίρους εννοώ τους εργαζόμενους, τη βιομηχανία, τον τουριστικό τομέα, το συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι είναι γύρω από το τραπέζι. Πρώτα από όλα, παρακολουθήσαμε την αγορά εργασίας μας και βρήκαμε ποιες είναι οι ειδικότητες τις οποίες πραγματικά χρειαζόμαστε, ώστε να αποφύγουμε απλά να εισάγουμε εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό και σχεδιάσαμε, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, ένα πρόγραμμα επανεξειδίκευσης, κάτι το οποίο ήδη δουλεύει αυτήν τη στιγμή, που μιλάμε, ώστε να παράξουμε αυτού του είδους το εργατικό δυναμικό», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένα, με παγκόσμιες εταιρίες, όπως η Amazon, η Google, η Microsoft, η ΙΒΜ κ.ά. για την επανεξειδίκευση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού μας. «Είναι ένα υψηλού επιπέδου ψηφιακό πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι θα καλύψει την έλλειψή μας σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τα επόμενα 2-3 χρόνια» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ