Αποστολάκη (ΕΛΚΕΘΕ): Προχωράει η ανάπτυξη πλατφόρμας και δικτύου για τα οικοσυστήματα Μπλε Άνθρακα

NEWSROOM
Αποστολάκη (ΕΛΚΕΘΕ): Προχωράει η ανάπτυξη πλατφόρμας και δικτύου για τα οικοσυστήματα Μπλε Άνθρακα
Φώτο: Shutterstock

Προτεραιότητα και ανάγκη να διερευνηθούν ευκαιρίες για συμπράξεις με υφιστάμενες πρωτοβουλίες

Στην ανάπτυξη μιας κοινής πλατφόρμας και ενός δικτύου για τη διευκόλυνση της σύνθεσης, ανταλλαγής και ενσωμάτωσης γνώσης σχετική με τα οικοσυστήματα του Μπλε Άνθρακα της Ευρώπης προχωρά η Κοινή Δράση για το Μπλε Άνθρακα της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας «Πρωτοβουλία Κοινού Προγραμματισμού για τους Ωκεανούς (JPI Oceans)».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ότι αποφασίστηκε κατά την εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση του Κέντρου Γνώσης της Κοινής Δράσης για τον Μπλε 'Ανθρακα της JPI Oceans που είχαν, πρόσφατα, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ειδικοί επιστήμονες και ειδικοί χάραξης πολιτικής από εννέα χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Υπενθυμίζεται ότι, Mπλε 'Ανθρακας, ορίζεται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως η βιολογικά καθοδηγούμενη ροή άνθρακα και η αποθήκευση του σε θαλάσσια οικοσυστήματα που υπόκεινται σε διαχείριση.

«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού ομάδων εργασίας που θα επικεντρώνονται σε μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης, στην ανάλυση νέων ιδεών, στον εντοπισμό των κενών γνώσης και στην ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη πολιτικής για την ενσωμάτωση των οικοσυστημάτων Μπλε 'Ανθρακα στην ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα» αναφέρει η Δρ. Ευγενία Αποστολάκη, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε και εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας για τη Δράση για το Μπλε 'Ανθρακα,  η οποία συντονίζει την εν λόγω προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, η Δρ. Αποστολάκη συντονίζει μια ομάδα από ειδήμονες της χώρας μας η οποία θα εργαστεί για την επίτευξη των στόχων του Κέντρου Γνώσης της Δράσης για τον Μπλε 'Ανθρακα. Η ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες διαφόρων οργανισμών και φορείς χάραξης πολιτικής (από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΚΒΥ, το The Green Tank, το ΥΠΕΝ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ) καλύπτοντας πλήρως το αντικείμενο της δράσης.

Εκτός από τις συζητήσεις σχετικά με το εύρος των στόχων του Κέντρου Γνώσης της Δράσης για τον Μπλε 'Ανθρακα και την εφαρμογή τους, επισημάνθηκε η εστίαση στην πολιτική ως προτεραιότητα και η ανάγκη να διερευνηθούν ευκαιρίες για συμπράξεις με υφιστάμενες πρωτοβουλίες.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ηχηρή εκτίμηση των ειδικών του Κέντρου Γνώσης για τις πολύτιμες γνώσεις και την τεχνογνωσία που μοιράστηκαν και τις πιθανές επιδράσεις του έργου τους που θα οδηγούσαν σε σημαντικές προόδους στην επιστήμη και την πολιτική που σχετίζεται με τα οικοσυστήματα του Μπλε 'Ανθρακα.

Το JPI Oceans είναι μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που στοχεύει να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο της έρευνας και της καινοτομίας αποσκοπώντας σε βιώσιμα υγιείς και παραγωγικές θάλασσες και ωκεανούς.

Μέλη του διοικητικού συμβούλιου του JPI Oceans από την Ελλάδα είναι ο Δρ. Αριστομένης Καραγεώργης (Διευθυντής Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και ο Δρ. Γιώργος Πετυχάκης (Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε).

ΣΧΕΤΙΚΑ