Ισπανία: Τεράστιο πρόβλημα ξηρασίας αντιμετωπίζει η Βαρκελώνη

NEWSROOM
Ισπανία: Τεράστιο πρόβλημα ξηρασίας αντιμετωπίζει η Βαρκελώνη
Φωτο: Shutterstock

Αγώνας δρόμου απο τις Αρχές για την ευαισθητοποίηση των τουριστών και μεγάλες προσπάθειες για να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν της πόλης

Οι τουρίστες που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης ή κοιτούν την εμβληματική βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια θα δουν κατά τις φετινές εορτές του Πάσχα μεγάλες πινακίδες στα αγγλικά με το μήνυμα: «Προειδοποίηση για ξηρασία. Κατά την παραμονή σας, εξοικονομήστε νερό».

Καθώς ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής εντείνεται σε όλη τη νότια Ευρώπη, η ισπανική περιοχή της Καταλονίας, στις ακτές της Μεσογείου, που περιλαμβάνει τη Βαρκελώνη, βιώνει τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγράψει ποτέ.

Τα επίπεδα των αποθεμάτων είναι μόλις γύρω στο 15% της δυναμικότητάς τους, με αποτέλεσμα να επιβληθούν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού από κατοίκους, τους επισκέπτες καθώς και στη γεωργία και τις βιομηχανίες. Οι ντουζιέρες στις παραλίες έχουν κλείσει και οι πισίνες δεν μπορούν να γεμίσουν με νερό από το δίκτυο υδροδότησης, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Αξιωματούχοι στην Καταλονία κάνουν έκκληση στους τουρίστες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα αλλά είναι επίσης βέβαιοι ότι η ξηρασία δεν θα τους αποτρέψει από το να επισκεφθούν την ισπανική πόλη και περιοχή που υποδέχεται τους περισσότερους ξένους και όπου ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 14,5% της τοπικής οικονομίας.

«Το μήνυμα από τον οργανισμό τουρισμού και το υπουργείο επιχειρήσεων της Καταλονίας σε κάμπινγκ και ξενοδοχεία είναι η ψυχραιμία: (ο κόσμος) μπορεί να ευχαριστηθεί τις διακοπές του εδώ όπως συνήθως», δήλωσε ο Νταβίντ Μασκόρτ, ο επικεφαλής περιβάλλοντος στην τοπική κυβέρνηση.

Η ένωση ξενοδόχων της Βαρκελώνης προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η πόλη δεν μπορεί να αντέξει να προβάλλει μια εικόνα στο εξωτερικό με ξενοδοχεία που έχουν άδειες πισίνες. Οι πιέσεις από τα ξενοδοχεία είχαν ως αποτέλεσμα οι αρχές να χαλαρώσουν την πλήρη απαγόρευση για το γέμισμα των πισινών, επιτρέποντας αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί αφαλατωμένο νερό.

«Οι τουρίστες δεν φοβούνται την ξηρασία και δεν την γνωρίζουν (πριν φθάσουν)», δήλωσε ο Μανέλ Κασάλς, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων. «Εάν δεν προσέξουμε, η εικόνα της Βαρκελώνης θα επηρεαστεί (από τους περιορισμούς για την ξηρασία) αλλά έως τώρα δεν έχουμε δει κάποιον αρνητικό αντίκτυπο. Οι τουρίστες συνεχίζουν να έρχονται».

Τουρίστες που επισκέπτονται τη Σαγράδα Φαμίλια, έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντονι Γκαουντί, επιβεβαίωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για περιορισμούς στην κατανάλωση του νερού πριν δουν τις πινακίδες.

«Φυσικά, οι τουρίστες μπορούν να καταναλώσουν λιγότερο νερό εάν γνωρίζουν την κατάσταση», δήλωσε ο Γιόχαν Σάλτιν, τουρίστας από τη Φινλανδία.

Τα ξενοδοχεία της Βαρκελώνης έχουν μειώσει στο μισό την κατανάλωση νερού από το 2016, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ένωσης ξενοδόχων, αν και τα πεντάστερα ξενοδοχεία συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις μεγαλύτερες ποσότητες –242 λίτρα νερού την ημέρα κατά μέσο όρο το 2022—και όλα τα ξενοδοχεία αντιστοιχούν στο 9% της κατανάλωσης της πόλης. Οι ισχύοντες περιορισμοί στο νερό απαιτούν από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μόνο 200 λίτρα την ημέρα.

Ο τουριστικός κορεσμός ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κάποιους κατοίκους της Βαρκελώνης και η ξηρασία ίσως επιτείνει το ζήτημα αυτό.

Κρατώντας πινακίδες με το μήνυμα «Ας κλείσουμε την κάνουλα στον τουρισμό» «Ποτάμια και υδροφορείς χωρίς νερό, πισίνες ξενοδοχείων γεμάτες», ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος πραγματοποίησαν διαμαρτυρία την Τετάρτη στον οργανισμό τουρισμού της Βαρκελώνης, ζητώντας περιορισμού στον τουριστικό τομέα.

«Με την κατάσταση που βιώνουμε, δεν είναι πρέπον η ανησυχία μας να είναι (να αποφύγουμε) να στέλνουμε μια εικόνα συναγερμού στους τουρίστες όταν το πραγματικό πρόβλημα που έχουμε είναι ότι το έδαφός μας ξεραίνεται», δήλωσε ο διαδηλωτής Χοσέπ Σάμπατε.

ΣΧΕΤΙΚΑ