ΗΠΑ: Συμφωνία αγοράς ενέργειας μεταξύ EDP Renewables και Walmart

NEWSROOM
Walmart-Φωτογραφία AP
Walmart-Φωτογραφία AP

Η EDP Renewables North America και η Walmart συνήψαν 15ετή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για τμήμα ενός ηλιακού έργου 250 MWp στο Τέξας των ΗΠΑ. Βάσει της συμφωνίας, η Walmart θα λειτουργήσει ως προμηθευτής για 225 MWp (162 MWac), αυξάνοντας την υφιστάμενη εταιρική προμήθεια από έργα της EDPR NA, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 233 MWac ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, μαζί με περίπου 50 MWp (36 MWac) κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας. Αυτή η μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Walmart ευθυγραμμίζεται με την ανακοίνωση της αγοράς που εξέδωσε η EDP Renewables τον Οκτώβριο του 2023.

Τα οφέλη

Το επερχόμενο έργο κοινής ωφέλειας στο Τέξας θα παρέχει ετησίως αρκετή ενέργεια για να συντηρήσει πάνω από 27.000 νοικοκυριά. Πρόκειται να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, προσφέροντας καταβολές εκατομμυρίων δολαρίων στους ιδιοκτήτες γης, με εκτιμώμενη πρόσθετη συνεισφορά 42 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 39 εκατομμύρια ευρώ) στις τοπικές κυβερνήσεις. Αυτή η εισροή κεφαλαίων θα στηρίξει τα σχολεία, τις τοπικές υποδομές και άλλες ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες. Επιπλέον, το έργο έχει ήδη εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια δωρεά ύψους 10.000 δολαρίων (περίπου 9.000 ευρώ) στην κοντινή σχολική περιφέρεια.

Μέσα από τη συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες γης και κοινοτικούς φορείς, η συνεχής προώθηση και η επακόλουθη λειτουργία του έργου θα ενισχύσει τις επενδύσεις της τοπικής κοινότητας. Η υποστήριξη αυτή θα ωφελήσει τοπικές εγκαταστάσεις όπως καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κατασκευή. Επιπλέον, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τη φάση κατασκευής του.

Η επέκταση αυτή ενισχύει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της Walmart με περισσότερα από 600 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός και εκτός των εγκαταστάσεων της, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ή υπό ανάπτυξη σε περισσότερες από 10 χώρες. Στόχος είναι η προώθηση της υλοποίησης έως και 10 γιγαβάτ νέων έργων καθαρής ενέργειας, τόσο εντός όσο και εκτός εγκαταστάσεων, έως το 2030.

«Το εν λόγω έργο με την EDPR NA ενισχύει τη μακροχρόνια συνεργασία μας και ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες της Walmart να επεκτείνει την ισχύ της καθαρής ενέργειας και να βοηθήσει τους πελάτες και τις κοινότητές μας να εξοικονομήσουν χρήματα και να ζήσουν καλύτερα. Παρέχοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων νέων τοπικών θέσεων εργασίας, το έργο αυτό θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης κοινότητας, ενός ισχυρότερου ενεργειακού δικτύου, καθώς και στην επίτευξη των επιχειρησιακών μας στόχων για καθαρή ενέργεια,» δήλωσε ο Frank Palladino, Αντιπρόεδρος, Στρατηγικής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Walmart.

«Η Walmart έχει επιδείξει τεράστια ηγετική ικανότητα στην προώθηση της τοπικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και στη στήριξη των τοπικών οικονομιών των κοινοτήτων των εργαζομένων και των πελατών της. Η EDPR NA είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με τη Walmart για να βοηθήσει στην επίτευξη του σκοπού της να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα και να ζήσουν καλύτερα, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τον δικό μας στόχο για εξοικονόμηση χρημάτων των οικογενειών και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων που εξυπηρετούμε, ενώ παράλληλα μειώνουμε το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα,» δήλωσε η Sandhya Ganapathy Chief Operating Officer της EDP Renewables στη Βόρεια Αμερική.

Από το 2018 η συνεργασία

Από το 2018, η Walmart συνεργάζεται τόσο με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όσο και με τις επιχειρήσεις κατανεμημένης παραγωγής της EDPR. Σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, η Walmart προμηθεύεται επί του παρόντος ενέργεια από τα αιολικά πάρκα Bright Stalk και Harvest Ridge της EDPR NA στο Ιλινόις, μαζί με το αιολικό πάρκο Headwaters II στην Ιντιάνα. Με την προσθήκη της πρόσφατης συναλλαγής, η σωρευτική συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας (PPA) μεταξύ των δύο οντοτήτων ανέρχεται πλέον σε 395 MW. Αυτή η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 68.000 κατοικιών.

Σε κλίμακα κατανεμημένης ενέργειας, οι δύο εταιρείες έχουν εργαστεί σε ηλιακή ισχύ περίπου 50 MWp (36MWac), κατανεμημένη σε 66 συστοιχίες για την Walmart, που αναπτύχθηκαν, διαχειρίστηκαν και λειτούργησαν από την EDPR NA DG.

Η EDPR NA ξεχωρίζει ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές και διαχειριστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Τέξας, διαθέτοντας ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο άνω των 1,2 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κοινής ωφέλειας σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτή η δυναμικότητα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που ισοδυναμεί με την κατανάλωση περισσότερων από 230.000 μέσων τεξανών κατοικιών. Τα λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνουν δυναμικότητα 1000 MW που εκτείνεται σε έξι αιολικά πάρκα στο Τέξας, παράλληλα με το πρώτο της ηλιακό πάρκο στην περιοχή: το ηλιακό πάρκο Cattlemen I, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2023, με δυναμικότητα που υπερβαίνει τα 230 MWp (240 MWac). Το Τέξας κατέχει κομβική θέση στο στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της EDPR NA, με την εταιρεία να επιδιώκει ενεργά την υλοποίηση πρόσθετων έργων σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης, καθώς και τη διερεύνηση περαιτέρω ευκαιριών στον ισχυρό αγωγό ανάπτυξής της. Οι προσπάθειες αυτές είναι έτοιμες να προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στις κοινότητες σε ολόκληρη την πολιτεία του Τέξας.

ΣΧΕΤΙΚΑ