Μόνο με ενέργεια από ΑΠΕ θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 2050

NEWSROOM
Μόνο με ενέργεια από ΑΠΕ θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 2050
Φώτο: Shutterstock

«Επτά μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι, πρέπει να κοιτάξουμε τα λάθη μας και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Να μετατρέψουμε σε εθνικό διακομματικό στόχο την προστασία των δασών μας, να δώσουμε προτεραιότητα σε αειφορία και βιωσιμότητα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς.

Απαριθμώντας τις δράσεις της κυβέρνησης για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, με βασικές την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για τα δάση και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί το 2021, ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας «πράσινων πόλεων» και πενταπλασιασμού του πρασίνου στην Αθήνα. «Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, αν δεν λάβουμε μέτρα, αν δεν διαφυλάξουμε τον φυσικό μας πλούτο, η αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει τις πόλεις μας ακατάλληλες για διαβίωση. Για να φτάσουμε στο 2050, πρέπει 85-90% της ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές» σημείωσε ο κ. Δημαράς, ο οποίος, πάντως, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «αδιανόητη» τη συμφωνία για τις εξορύξεις.

«Απαραίτητη» για την επιβίωση της Ελλάδας έναντι της κλιματικής αλλαγής χαρακτήρισε τη χάραξη δασικής πολιτικής, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κ. Τσαγκάρη. «Η Ελλάδας, ως μεσογειακή χώρα, θα πληγεί περισσότερο από οποιεσδήποτε κλιματικές μεταβολές» επισήμανε.

O εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Ν. Μπόκαρης, έκανε λόγο για «διολίσθηση της δασικής στρατηγικής», με χρόνο -«από το 2011 που ανατέθηκαν και το 2014 που θεωρήθηκαν οι δασικοί χάρτες»- ο οποίος εξυπηρέτησε, όπως είπε, τους καταπατητές δασικής γης. «Μιλάμε για δασικούς χάρτες, αλλά όχι για εκκρεμότητες στο ΣτΕ, όχι για αγρούς που άλλαξαν μορφή, όχι για οικιστικές πυκνώσεις, όχι για ανύπαρκτη μέριμνα έναντι της ενίσχυσης του σώματος των δασικών υπαλλήλων», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας, τέλος, «αναποτελεσματικό» το σημερινό μοντέλο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ