Ξεκινά στις 15 Ιουλίου το Εξοικονομώ κατ΄Οίκον -Λεπτομέρειες

NEWSROOM
Ξεκινά στις 15 Ιουλίου το Εξοικονομώ κατ΄Οίκον -Λεπτομέρειες

Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα της β' φάσης του προγράμματος «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον ΙΙ».

Στις 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρµα και ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης, µε τους διαθέσιµους πόρους να ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ και το πλήθος των κατοικιών που θα ωφεληθούν σε όλη τη Ελλάδα να υπολογίζεται σε 20.000 - 25.000.

Η υποβολή των αιτήσεων για τον νέο κύκλο στην ηλεκτρονική πλατφόρµα θα γίνεται διαδοχικά ανά οµάδα περιφερειών, µε βάση τα εισοδηµατικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισµένες δηλώσεις φορολογίας).

Σε σχέση µε τον α’ κύκλο του προγράµµατος, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, όπως ότι καταργείται το ανώτατο όριο στην έβδοµη εισοδηµατική κατηγορία και για την υπαγωγή της δηλούµενης κατασκευής ή χρήσης σε νόµο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ειδικού προστίµου.

Στο πρόγραµµα µπορούν να ενταχθούν µονοκατοικίες, πολυκατοικίες και µεµονωµένα διαµερίσµατα, τα οποία διαθέτουν οικοδοµική άδεια ή άλλο νοµιµοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωµα ένταξης στο πρόγραµµα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η καθεµία θα λογίζεται ως µία κατοικία, ως µία µονάδα. Το πρόγραµµα ενεργοποιείται στις αρχές του β’ εξαµήνου, προκειµένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο ώστε να αξιοποιηθούν ως µεγέθη αναφοράς τα εισοδήµατα του 2018.

Εµφαση δίνεται στην ένταξη οικογενειών µε παιδιά (5% για κάθε ανήλικο µέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών µε χαµηλά εισοδήµατα. Η έβδοµη κατηγορία, αν και δεν µπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραµµα µέσω της λήψης άτοκου δανείου. Ισχύει η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συµµετοχή στο πρόγραµµα, δηλαδή η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ο προϋπολογισµός κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.


Οι ενδιαφερόµενοι πολίτες θα µπορούν να συµπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραµµα, µέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρµας του προγράµµατος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται µόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραµµα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα εκδίδει το απαιτούµενο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεµβάσεις θα επιλέγονται σύµφωνα µε τα ευρήµατα/ αποτελέσµατα της επιθεώρησης, µε στόχο την επίτευξη της µέγιστης εξοικονόµησης ενέργειας και τη µέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεµβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.

Το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή ή συµβούλου έργου θα καλύπτεται από το πρόγραµµα, εφόσον η αίτηση λάβει την απαιτούµενη έγκριση. Οι παρεµβάσεις που µπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόµενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • Αντικατάσταση κουφωµάτων
  • Τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης
  • Τοποθέτηση θερµοµόνωσης στο κτιριακό κέλυφος
  • Αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης / ψύξης
  • Αναβάθµιση συστήµατος παροχής ζεστού νερού χρήσ
ΣΧΕΤΙΚΑ