Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις με το νέο ασφαλιστικό

NEWSROOM
Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις με το νέο ασφαλιστικό
Eurokinissi

Αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα φέρει το νέο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 8,5% στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης κύριας σύνταξης οδηγεί σε αυξήσεις της τάξης του 10% – 11% στα τελικά ποσά για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 14% για υψηλότερες. Παράλληλα το σενάριο που επιλέγεται για την 35ετία οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,5% έναντι 33,81% σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης φτάνει στο 51%, από 42,8%, για την 40ετία.

Οπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η πρώτη ομάδα συνταξιούχων που θα ευνοηθεί είναι οι νέοι συνταξιούχοι που, παρότι είχαν πολλά έτη ασφάλισης, είχαν αδικηθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν χτες ότι το νέο Ασφαλιστικό θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, οπότε τα αναδρομικά αναμένεται να αφορούν τέσσερις μήνες.

Οι κερδισμένοι από το μέτρο της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης των κυρίων συντάξεων, σύμφωνα με «Τα Νέα», είναι:

α) Οσοι συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, οι οποίοι θα έχουν αύξηση σύνταξης εφόσον αποχωρήσουν με 30 έτη και άνω
β) Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 ως και το 2019 με 30 έτη και άνω, καθώς και όσοι έχουν καταθέσει ή καταθέσουν την αίτηση πριν από την ψήφιση του νέου νόμου επίσης με τριακονταετία και άνω. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα έχουν επανυπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.
γ) Ολοι οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί με 30 έτη ασφάλισης και άνω, και τώρα θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με τους αυξημένους συντελεστές.

Οι νέοι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη υπολογίστηκε με βάση τα νέα, αντισυνταγματικά πλέον, ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, εκτιμώνται σε περίπου 110.000. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι σύμβουλοι Επικρατείας προσδιόρισαν την αντισυνταγματικότητα κυρίως στις μεγάλες συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια και φθάνουν στο ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης. Στον αντίποδα με βάση το ισχύον καθεστώς υπάρχουν ασφαλισμένοι με λιγότερα έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 107% του μισθού τους λαμβάνοντας και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα με τις κύριες συντάξεις, το νέο Ασφαλιστικό θα φέρει αυξήσεις και στις επικουρικές, οι οποίες κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 100 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουν τα 196 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης από 23% μέχρι και 48% (μαζί με αναδρομικά 4 μηνών) θα εισπράξουν 465.000 συνταξιούχοι. Συνολικά το πλήθος των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση.

Σχετικά με τα αναδρομικά τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων σχεδιάζεται να δοθούν ενδεχομένως σε δύο δόσεις με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ