Στην Ολομέλεια του ΣτΕ σήμερα αναδρομικά, περικοπές συντάξεων και δώρα

NEWSROOM
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ σήμερα αναδρομικά, περικοπές συντάξεων και δώρα

Στην μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, το ζήτημα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όσο και η κατάργηση από 1.1.2013, του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Γ. Παππού στο economistas, ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις των νομικών, η ενδεχόμενη δικαίωση των προσφευγόντων θα φέρει τα πάνω κάτω στο σχεδιασμό της τρέχουσας- και όχι μόνο- χρονιάς.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, εισήχθησαν οι υποθέσεις αυτές προς συζήτηση με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ, με το επιχείρημα ότι στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Τέλος, αναμένεται να υπάρξει συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ