Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα αποφύγετε την επιβολή φόρου

NEWSROOM
Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα αποφύγετε την επιβολή φόρου
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το πρόβλημα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων απασχολεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Για όσους δεν χειριστούν σωστά και εγκαίρως το ζήτημα των ανείσπρακτων ενοικίων υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής φόρου έως και 45%. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το πρώτο βήμα για να διευθετηθεί το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα ενοίκια έγινε με τον νόμο 4346/2015.

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί να μη συνυπολογιστούν στο συνολικό εισόδημα του ιδιοκτήτη – φορολογούμενου. Πρόκειται για δυο ενέργειες που πρέπει, ωστόσο, να γίνουν έγκαιρα και χωρίς λάθη.

Για να αποφευχθεί η επιβολή φόρου στο εισόδημα για ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

1) Μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής για τα ανείσπρακτα ενοίκια ή διαταγή απόδοση χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Την ίδια ισχύ έχει και η αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

2) Οι παραπάνω διαταγές ή δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες πρέπει να κοινοποιηθούν στην αρμόδια ΔΟΥ με την κατάθεση φωτοαντιγράφων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η εφορία θα φορολογήσει το εισόδημα για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση πτώχευσης του μισθωτή -ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ανείσπρακτα ενοίκια- ο εκμισθωτής προσκομίζει αντίγραφο του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτησή του (του εκμισθωτή).

ΣΧΕΤΙΚΑ