fbpxO δεκάλογος του κορωνοϊού από Ελληνα καθηγητή του ΜΙΤ | Economistas.gr
Skip to main content

O δεκάλογος του κορωνοϊού από Ελληνα καθηγητή του ΜΙΤ

O δεκάλογος του κορωνοϊού από Ελληνα καθηγητή του ΜΙΤ
Απολύμανση για κορωνοϊό στην Ουγγαρία / Φωτογραφία: AP Images

Ο φόβος που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού εξακολουθεί να σκιάζει το σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων της υφηλίου. 

Παρά τις θετικές ειδήσεις από το πρώτο «μέτωπο» του κορωνοϊού στην Κίνα, στη γειτονική Ιταλία οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται και στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 5 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με το ένα εξ αυτών να είναι ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης

Κορωνοϊός: 10 συμβουλές από τον καθηγητή του ΜΙΤ Μανώλη Κέλλη 

Στο ζήτημα του κορωνοϊού αναφέρθηκε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o Ελληνας καθηγητής Μανώλης Κέλλης, του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ. 

Ο δρ Κέλλης αναφέρει για τον κορωνοϊό τα εξής 10 σημεία: 

  1.     Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε ήδη προβληθεί και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε. Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, παρακαλώ μειώστε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας.
  2.     Ο βασικός λόγος που οι αριθμοί παγκοσμίως έχουν διατηρηθεί χαμηλά, ειδικά στην Κίνα, έχει να κάνει με την επιστήμη: είναι ο εντοπισμός, η αναγνώριση, τα πειράματα, ο βαθμός ετοιμότητας και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς όλα αυτά, θα μετρούσαμε εκατομμύρια θανάτους, μόνο σε κινέζικο έδαφος, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  3.     Μη γελάτε με τον ιό: (α) ο ρυθμός εξάπλωσής του είναι πολύ χειρότερος από την γρίπη, (β) η θνητότητα είναι πολύ χειρότερη από την γρίπη, (γ) η έμφυτη ανοσία μας είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι έναντι της γρίπης, (δ) σε αντίθεση με την γρίπη, δεν υπάρχουν εμβόλια, (ε) η ασυμπτωματική του εξάπλωση συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να την περιορίσουμε ζητώντας από τον κόσμο να μείνει σπίτι. Μικρές διαφορές στην εκθετική εξάπλωση μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια, γι’ αυτό μην υποτιμάτε την κατάσταση.
  4.     Μη φοράτε μάσκα προσώπου. Συγκεντρώνει τα μικρόβια που στη συνέχεια απλώνονται στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, αλλά και στους αγαπημένους σας, όταν θα την βγάλετε. Αν έχετε αρρωστήσει και υπάρχει "ανάγκη" να βγείτε έξω, ναι, φορέστε μια ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά, αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας αρρωστήσουν κι επίσης θα λείψουν σημαντικά από τα κοντινά νοσοκομεία και τους θεράποντες ιατρούς/νοσηλευτές. Γι΄αυτό παρακαλώ μην τις μαζεύετε σπίτι σας χωρίς λόγο.
  5.     Αν είστε όντως άρρωστοι με μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, έτσι θα κάνετε χώρο για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Πιθανότατα θα έχετε γρίπη, αλλά ακόμα κι αν είναι ο κορονοϊός δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε κάποια ειδική φροντίδα που μπορεί να παρέχει το νοσοκομείο σε περιπτώσεις μέτριου κινδύνου. Γι΄αυτό αφήστε τα κρεβάτια ελεύθερα για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές αναπνοής.
  6.     Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Να αγγίζετε όσο λιγότερο μπορείτε το πρόσωπό σας. Να αντικαταστήσετε τις χειραψίες με χαιρετισμούς με τον αγκώνα. Να αντιμετωπίσετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, να το απολυμαίνετε με ειδικά μαντηλάκια και να το κρατάτε μακριά από το κρεβάτι σας. Να ανοίγετε τις πόρτες με τα πόδια σας, ή κρατώντας οποιοδήποτε απολυμαντικό μέσο, ή το πίσω μέρος του χεριού σας. Συνεχίστε να πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κρατήστε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά [τα εσωτερικά μικρόβια] θα γίνουν προοδευτικά ουδέτερα και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη οικιακή υγιεινή.
  7.     Αν γινόμαστε παρανοϊκοί, τότε μπορούμε απλά να μειώσουμε στο ελάχιστο την έκθεσή μας, δίνοντας την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να ασχοληθεί με έναν χαμηλότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων. Ναι, είστε υγιείς και δε θα αρρωστήσετε. Ναι, επίσης, μπορεί και όλοι όσοι ξέρετε να εκτεθούν στον ιό. Όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των μολύνσεων. Αν τον επιβραδύνουμε, τότε τα νοσοκομεία μας δε θα μπουκώσουν και ο βαθμός θνησιμότητας θα είναι πολύ χαμηλότερος.
  8.     Σταδιακά, ελπίζουμε ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει την εξάπλωση σωματιδίων του ιού, θα τα οδηγήσει στην εξαφάνισή του από οποιαδήποτε τυχαία επιφάνεια κι έτσι θα σταματήσει η εκθετική εξάπλωση της επιδημίας. Ελπίζουμε ότι μέχρι την επόμενη "σεζόν του κορονοϊού", θα έχουμε το εμβόλιο που θα τον υποβιβάσει σε μια απλή γρίπη. Όμως, οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι’ αυτό ας τις αντιμετωπίσουμε σαν πανδημία, ακριβώς για να μην τη δούμε να συμβαίνει.
  9.     Είναι υπέροχο να χρησιμοποιήσετε την περίσταση για να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Προσωπικά, ακύρωσα 4 εκδηλώσεις μόνο την περασμένη εβδομάδα (το πάρτι γενεθλίων μου, ένα κοινό session με άλλα 5 εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο κι ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω για τίποτα, θα περάσω περισσότερο χρόνο με τους φοιτητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους, μαθαίνοντας, ενημερώνοντας (όπως σε αυτό το post) και δουλεύοντας πάνω σε σημαντικές εργασίες και υποτροφίες. Μια αυτό-επιβολή ταξιδιωτικής αργίας είναι θα είναι στην πραγματικότητα θαυμάσια, και θα εστιάσει ξανά την προσοχή μας στα σημαντικά πράγματα.
  10.     Περισσότερο απ’ όλα, υποστηρίξτε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών κι αναγνωρίστε την εκπληκτική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των ασθενειών. Θα αντικρίζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους αν δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε και κάτι γι’ αυτό).

Η ανάρτηση του Μανώλη Κέλλη: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοντοζαμάνης: 9.000 τεστ ημερησίως στις πύλες εισόδου της χώρας
Κοντοζαμάνης: 9.000 τεστ ημερησίως στις πύλες εισόδου της χώρας
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε πως υπάρχει στρατηγικό σχέδιο παρακολούθησης, τίποτα δεν έχουμε αφήσει στην τύχη του από την αρχή της πανδημίας.
Κοντοζαμάνης: 9.000 τεστ ημερησίως στις πύλες εισόδου της χώρας
Κορωνοϊός: Προβληματίζει η συμπεριφορά των νέων
Κορωνοϊός: Προβληματίζει η συμπεριφορά των νέων
Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και η συμπεριφορά των νέων προβληματίζει τους ειδικούς.
Κορωνοϊός: Προβληματίζει η συμπεριφορά των νέων
Κορωνοϊός: 75 κρούσματα και δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Κορωνοϊός: 75 κρούσματα και δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 19 κρούσματα εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 3 εκ των οποίων στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
Κορωνοϊός: 75 κρούσματα και δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο