O κορωνοϊός δυσκολεύει τα πράγματα για τους οινοπαραγωγούς -Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις

NEWSROOM
Ποτήρια κρασί
Shutterstock

Πολυ δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό οινοποιητικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όταν τα πρώτα κρούσματα του ιού άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, με πρώτη την Ιταλία, η πλειοψηφία των κρατών ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωσή του.

Ένα από τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, για την προστασία των πολιτών της ήταν η προσωρινή αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, ταβερνών καθώς και άλλων επιχειρήσεων εστίασης όπως και των ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια.

Κίνηση η οποία είχε σίγουρα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού ωστόσο αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα της πτώσης του κύκλου εργασιών του οινοποιητικού κλάδου, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, Παρασκευάς Κορδοπάτης.

«Δυστυχώς, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ζοφερή με δεδομένο ότι ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, των εμπορικών καταστημάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι παραδοσιακοί τομείς κατανάλωσης οίνου» σημείωσε σχετικά ο κ. Κοδροπάτης.

Τα μόνα σημεία όπου μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν πλέον κρασιά είναι τα σούπερ μάρκετ καθώς και οι κάβες που έχουν παραμείνει ανοικτές, σημεία όμως που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των πωλήσεων των οινοποιείων.

Αυτά τα δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα ο κλάδος του οίνου να καταγράφει ζημίες που σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ σε πολλές περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών να καταγράφει ζημιές 60-90%.

Όπως τονίζουν οινοπαραγωγοί πολλές είναι οι ακυρώσεις παραγγελιών με τον κ. Κοδροπάτη να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπου στις κύριες εξαγωγικές μας αγορές επικρατεί ακόμη και πανικός από τα θύματα του κορωνοϊου, όπως π.χ. στις ΗΠΑ».

Τώρα το Πάσχα, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μια αύξηση των εσόδων, μιας και το κρασί βρίσκεται παραδοσιακά στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι. Όμως, αυτό μόνο δεν αρκεί για να αναπληρωθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων σε σύνολο της περιόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Κοδοπάτη την τρέχουσα περίοδο «δεν παρατηρείται μεταβλητότητα των τιμών στην αγορά, δεδομένου και του ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά» αλλά όπως προσθέτει «σίγουρα όμως παρατηρείται η συνήθης μείωση τιμών λόγω προωθητικών ενεργειών» καθώς το «καταναλωτικό κοινό συμπεριφέρεται συντηρητικά στην οικιακή κατανάλωση και δεν παρατηρείται η έκρηξη διαδικτυακών αγορών που παρατηρείται σε άλλα προϊόντα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει εν μια νυκτί αλλά σταδιακά. Μάλιστα όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορδοπάτης «μην ξεχνάμε ότι από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο θα διενεργηθεί ο τρύγος για την καινούρια σοδειά, οι προβλέψεις είναι επισφαλείς και συναρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών».

Με τα καιρικά φαινόμενα έως την τρέχουσα χρονική περίοδο να μην είναι "κανονικά" οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια κανονική οινοποιητική χρονιά, με τον όγκο να προβλέπεται να αγγίζει τα 2.300.000 χιλιόλιτρα (HL).

Με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού να γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανείς σε όλο και περισσότερους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο οινοποιητικός κλάδος αλλά και αυτός της αμπελουργίας, ζητά τη λήψη νέων επειγόντων μέτρων, δεδομένου ότι τα οινοποιεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους αμπελουργούς που εισκόμισαν την σταφυλική τους παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2019 στα οινοποιεία και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του οινοποιητικού κλάδου ο κ. Κοδοπάτης επισήμανε ότι «πρέπει πρώτα απ' όλα, να κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση αρωγής του κλάδου με τη λήψη εκτάκτων μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να ενισχυθούν οικονομικά εκτάκτως όχι μόνο τα οινοποιεία, αλλά και οι κάτοχοι των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής εν όψει του επερχόμενου τρύγου».

Τέλος, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ ζητά την άμεση αποφόρτιση των αδιάθετων αποθεμάτων οίνου από τα οινοποιεία «μέσω απόσταξης για την παραγωγή οινοπνεύματος που είναι τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία» ωστόσο «είναι όμως προφανές ότι η τιμή ανά αποσταζόμενο λίτρο οίνου, θα πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής του», ενώ τέλος ζητά να ενταχθούν στους ΚΑΔ και στις επόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν για αυτήν την κατηγορία, οι κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ