Βρούτσης: Μέχρι το 2022 δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμής σύνταξη

NEWSROOM
Γιάννης Βρούτσης
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το προηγούμενο σύστημα απονομής ψηφιακών συντάξεων ήταν τιμωρητικό για τον πολίτη, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 χαρακτήρισε το προηγούμενο σύστημα «άθλιο» και πρόσθεσε ότι ήρθε η αρχή του τέλους μιας παθογένειας δεκαετιών. «Ήταν τιμωρητικό για έναν πολίτη που τελειώνει τον εργασιακό βίο να περιμένει έως και 3-4 χρόνια για να πάρει τη σύνταξη που δικαιούται», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας λειτουργίας της πλατφόρμας στο e-efka.gov.gr, «όλες οι αιτήσεις πλέον και οι υποβολές αιτημάτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, δεν μπορεί κανείς πλέον να κάνει χειρόγραφα τα αιτήματα».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι το ήδη βγαίνει σε δευτερόλεπτα η σύνταξη του 40% των νέων αιτημάτων. Αυτά αφορούν συντάξεις χηρείας και συντάξεις του ΟΓΑ. «Η σύνταξή τους ήδη από χθες βγαίνει σε δευτερόλεπτα. Δεν θα την πάρουν όμως αλλά για δύο μήνες θα ελεγχθούν από μια ειδική ομάδα και στα μέσα Ιουνίου θα πατηθεί το κουμπί και θα δοθούν όλες οι αιτήσεις της περιόδου αυτής και από εκείνη τη στιγμή όλοι οι δικαιούχοι νέων αιτημάτων θα παίρνουν σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα» σημείωσε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι από τη Μεγάλη Τετάρτη έγιναν με το νέο σύστημα περισσότερες από 120 απονομές συντάξεων.

«Ο δεύτερος δρόμος θα εξελίσσεται σιγά-σιγά μέχρι το τέλος του 2021 ώστε τότε το 85% των νέων αιτημάτων θα ολοκληρώνεται αυτόματα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας εκτιμώντας ότι μέχρι το 2022 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις.

Μιλώντας, τέλος, για την παράταση των μέτρων προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι «η χρονική περίμετρος θα διευρυνθεί και για τον Μάιο» προσθέτοντας ότι «τα εργασιακά δικαιώματα θα παραμείνουν και θα αποκατασταθούν όσο θα φεύγουν τα αίτια της κρίσης και θα επανέλθουμε σε κανονικότητα με την οποία θα μπεί η οικονομία σε κανονική λειτουργία».

ΣΧΕΤΙΚΑ