Με τις μισές θέσεις κενές οι συρμοί Μετρό και ΗΣΑΠ από σήμερα

Με αυστηρές οδηγίες προς τους επιβάτες να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και με τις μισές θέσεις να παραμένουν κενές στους συρμούς του μετρό και των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων (ΗΣΑΠ), ξεκινάει σταδιακά από σήμερα η αποκατάσταση της συχνότητας των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι προετοιμασίες τις προηγούμενες ημέρες ήταν πυρετώδεις προκειμένου να τοποθετηθεί σήμανση στο 50% των καθισμάτων στα βαγόνια του μετρό και των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων και για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 200 βοηθών επιβατών.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών στα μέτρα που λαμβάνονται για την απρόσκοπτη λειτουργία των μέσων μεταφοράς ενόψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή από νωρίς το πρωί σε αρκετούς σταθμούς για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Ο ΟΑΣΑ έχει αναθέσει σε δύο εταιρείες (ICTS ΕΛΛΑΣ και ESA Security Solutions) την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τη μετάδοση και επέκταση του Covid – 19 στα μέσα μεταφοράς, με τη διάθεση έως 200 εργαζομένων ανά ημέρα, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Η σύμβαση με τις δύο εταιρείες έχει χρονική διάρκεια ενός μήνα με δυνατότητα παράτασης, ενώ η ωριαία αμοιβή των αναδόχων για κάθε εργαζόμενο έχει οριστεί σε 6,6 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση των συμβάσεων πέραν του χρονικού διαστήματος του ενός μήνα θα διεξαχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός.

Οι 200 βοηθοί επιβατών που έχουν προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες θα πλαισιωθούν και από περίπου 100 εργαζόμενους από τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών. Οι συνολικά 300 βοηθοί επιβατών θα βρίσκονται από σήμερα σε 45 κεντρικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με τα λεωφορεία προκειμένου να παρέχουν συμβουλές στους επιβάτες για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και τη χρήση μάσκας, η οποία είναι υποχρεωτική από σήμερα στα μέσα μεταφοράς.

Ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης πολλών επιχειρήσεων, από σήμερα τα δρομολόγια στο μετρό και στους ΗΣΑΠ διεξάγονται ανά 6 λεπτά τις ώρες αιχμής αντί για 7,5 λεπτά, ενώ στο τραμ η συχνότητα των δρομολογίων πέφτει στα 8 λεπτά από τα 11 λεπτά.

Για την ενίσχυση των δρομολογίων η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαίρεση του προσωπικού των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών από τις άδειες ειδικού σκοπού. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή προβλέπει ότι για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους στον ΟΑΣΑ, τη ΣΤΑΣΥ, την ΟΣΥ, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ τον ΟΑΣΘ, την Αττικό Μετρό, την Εγνατία Οδό και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το προτελευταίο άρθρο της ΠΝΠ, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας και τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία θα μπορούν να εκδίδουν κοινές αποφάσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, για μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους, για μέτρα ατομικής υγιεινής και για ειδικούς κανόνες λειτουργίας.

Oι αποφάσεις αυτές θα εφαρμόζονται στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού. Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, πρόστιμο από 150 ευρώ έως πέντε χιλιάδες ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ