Σκέψεις για ελεύθερη μετάβαση στα μεγάλα νησιά-Το κυβερνητικό σχέδιο

NEWSROOM
Σκέψεις για ελεύθερη μετάβαση στα μεγάλα νησιά-Το κυβερνητικό σχέδιο

Το ενδεχόμενο πρόωρης άρσης του περιορισμού μετακινήσεων σε μεγάλα νησιά εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από χθες, Δευτέρα, άρχισαν να ταξιδεύουν προς τα νησιά οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στους κλάδους που οι επιχειρήσεις τους άνοιξαν και από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά και οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού, Ωστόσο, φαίνεται πως στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση ως τις 18 Μαΐου, τουλάχιστον προς τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνιζε χθες στον ΣΚΑΪ πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο να άρει η κυβέρνηση τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων στα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, καθώς και όσα άλλα νησιά έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να μπορέσει ο τομέας της Υγείας να ανταπεξέλθει στο ενδεχόμενο κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε πως είναι κάτι το οποίο ήδη συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν εξελίξεις. «Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από χθες έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο ανοίγματος των νησιών με τις μετακινήσεις εργαζομένων και επιχειρηματιών, με το δεύτερο στάδιο να ακολουθεί στις 18 Μαΐου. Οπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη. Την ίδια ημέρα ισχύει και η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα.

Οσον αφορά στο τρίτο στάδιο, αυτό αναμένεται να έρθει στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, με την ελεύθερη πρόσβαση στα νησιά σε όλους. Ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχουν οι σκέψεις να γίνει αυτό νωρίτερα, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση στα νησιά σε αυτό το στάδιο, είτε αφορά σε εργοδότη είτε σε εργαζόμενο επιτρέπεται με έγγραφη δήλωση των αυτοαπασχολούμενων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να αναφέρουν τα εξής:

  • Ονοματεπώνυμο εργαζομένου ή αυτοαπασχολούμενου
  • Διεύθυνση
  • Τηλέφωνο
  • ΑΜΚΑ.
  • Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Π.χ., είτε το Ε3 της πρόσληψής του, είτε το Ε4 του συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου, είτε το Ε8 των υπερωριών, είτε το Ε9 πρόσληψης ορισμένου χρόνου.
  • Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
  • Το ΑΦΜ της επιχείρησης.
  • Το νησί της εργασίας.

Να τονιστεί πως οι εν λόγω βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο. Κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα έγγραφα αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ