Οι πρώτες πτήσεις από τη Βρετανία- Τι θα ισχύσει με τα τεστ

Eurokinissi

Περίπου 50 πτήσεις από τη Βρετανία με προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια είναι προγραμματισμένες για τις πρώτες 48 ώρες μετά από την άρση της απαγόρευσης αεροπορικών δρομολογίων που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί 23 πτήσεις από τη Βρετανία με προορισμό επτά περιφερειακά αεροδρόμια. Επτά από αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ζάκυνθο, πέντε στη Ρόδο, τέσσερις στην Κεφαλονιά, τρεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, δύο στο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και από μία στην Κέρκυρα και την Κω.

Οι περισσότερες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν σε tour operators, όπως η Jet 2 και η Thomson. Όπως αναφέρουν πηγές από την αεροπορική αγορά, ορισμένα από τα προγραμματισμένα δρομολόγια ενδέχεται να ακυρωθούν καθώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι ακόμα ρευστή.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία θα αυξηθούν την Πέμπτη, δεδομένου ότι έχουν προγραμματιστεί συνολικά 29 δρομολόγια, ενώ αναμένεται να προσγειωθούν και τα πρώτα αεροπλάνα από το Ηνωμένο Βασίλειο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Οι προγραμματισμένες πτήσεις με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι έξι, πέντε δρομολόγια θα γίνουν προς το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, τέσσερα στο Ηράκλειο και από τρία στην Κω και τη Ζάκυνθο.

Την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν και οι πρώτοι Βρετανοί ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή δύο πτήσεων.

Οι Βρετανοί που θα φτάσουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες θα ελέγχονται δειγματοληπτικά με βάση τις ενδείξεις που θα προκύπτουν από το ειδικό barcode το οποίο θα λαμβάνουν με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των διαγωνιστικών ελέγχων που θα διενεργηθούν στα αεροδρόμια λόγω της άφιξης χιλιάδων Βρετανών τουριστών.

Ήδη, διεξάγονται περισσότερα τεστ από εκείνα που προβλέπονται στο σχεδιασμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ένας μικρός αριθμός αεροπορικών εταιρειών δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με τους κανόνες σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Τη Δευτέρα για παράδειγμα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας πτήση της Gulf Air από το Μπαχρέιν στην οποία κανείς από τους επιβάτες δεν είχε συμπληρώσει τη φόρμα PLF. Όλοι οι επιβάτες της πτήσης αυτής υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ και τέθηκαν σε καραντίνα, όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες.

Οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση της φόρμας PLF έχουν ενταθεί και την Τρίτη μάλιστα επιβλήθηκαν και τα πρώτα πρόστιμα ύψους 500 ευρώ σε επιβάτες οι οποίοι ταξίδεψαν δίχως να υποβάλουν δήλωση 48 ώρες πριν από το check in.

Παρά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ήταν αισθητά μειωμένη τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουλίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Η επιβατική κίνηση ανήλθε σε σχεδόν 263.000 επιβάτες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση ύψους 83,8% σε σχέση με το 2019, όταν την ίδια περίοδο η κίνηση έφτασε τα 1,62 εκατομμύρια επιβάτες.

Η μικρότερη πτώση, ύψους 60%, σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης το οποίο έχει κίνηση λόγω της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, ενώ η μεγαλύτερη καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς με τον αριθμό των επιβατών να παρουσιάζει μείωση κατά 93,9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ