fbpxΦλώρινα -Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο | Economistas.gr
Skip to main content

Φλώρινα -Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο

Φλώρινα -Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο
Ο Θ. Καράογλου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Να γίνει η Φλώρινα σημείο αναφοράς στον ελληνικό οινικό χάρτη είναι η προτεραιότητα του υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση Οινοτουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg Ipa «Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

   Όπως είπε, ο στόχος είναι να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, που παράγουν κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ανωτέρας ποιότητας, ώστε το κρασί της Φλώρινας να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά.

   «Θέλουμε το καλό Μακεδονικό κρασί να ρέει άφθονο στο αυλάκι της αγοράς με μεγαλύτερες πωλήσεις, κάθε φορά, στην παγκόσμια αγορά», τόνισε και σημείωσε ότι «η ανάπτυξη του Οινοτουρισμού μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρων περιοχών».

   Ανέφερε, επίσης, ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σκοπεύει να εφαρμόσει το πρόγραμμα Terra Vino σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιδιώκοντας την oινική ανάπτυξη, που με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

   Ο Φώτης Κιλιπίρης, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την επιλογή αρκετών παραγωγών στον πρωτογενή τομέα να μετατρέψουν τις παραδοσιακές τους καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων σε πρότυπους αμπελώνες, με την προσδοκία η επιλογή τους να προσφέρει ένα κερδοφόρο πόρο ανάπτυξης. Ο κ. Κιλιπίρης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει υποδομές φιλοξενίας και εκπαίδευση με τη δημιουργία Master class και τη συμμετοχή των επισκεπτών σε δραστηριότητες του οινοποιείου.

   Στην εκδήλωση μίλησαν οινοποιοί, σεφ, επιχειρηματίες, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και η εκπρόσωπος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που είναι και ένας από τους εταίρους του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

50 ελληνικές ετικέτες στη Διεθνή Έκθεση οίνου της Σαγκάης
50 ελληνικές ετικέτες στη Διεθνή Έκθεση οίνου της Σαγκάης
Περισσότερες από 50 ετικέτες ελληνικών κρασιών παρουσιάζονται στη Διεθνή Έκθεση οίνου της Σαγκάης, ProWine China, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο κοινό και θα λειτουργήσει μέχρι τις ‪14 Νοεμβρίου‬.
50 ελληνικές ετικέτες στη Διεθνή Έκθεση οίνου της Σαγκάης
Οι «εξερευνητές» των ελληνικών οινοποιείων και τα πειραματικά κρασιά
Οι «εξερευνητές» των ελληνικών οινοποιείων και τα πειραματικά κρασιά
Τα πειραματικά κρασιά είναι ένας συναρπαστικός «κόσμος» προς εξερεύνηση για πολλούς οινοποιούς. Μιλούν τρεις παραγωγοί κρασιού.
Οι «εξερευνητές» των ελληνικών οινοποιείων και τα πειραματικά κρασιά
O κορωνοϊός δυσκολεύει τα πράγματα για τους οινοπαραγωγούς -Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις
O κορωνοϊός δυσκολεύει τα πράγματα για τους οινοπαραγωγούς -Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις
Πολυ δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό οινοποιητικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
O κορωνοϊός δυσκολεύει τα πράγματα για τους οινοπαραγωγούς -Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις
Νέα σημαντική διάκριση για το Semeli Estate Thea Mantinia
Νέα σημαντική διάκριση για το Semeli Estate Thea Mantinia
O οίκος Kemenys Wine Dominion, που φέτος γιόρτασε την 60η επέτειό του, ξεχώρισε το Semeli Estate Thea Mantinia του 2018 και απένειμε στο συγκεκριμένο κρασί την διάκριση White Import of the Year .
Νέα σημαντική διάκριση για το Semeli Estate Thea Mantinia
Ελληνικό κρασί: Οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή
Ελληνικό κρασί: Οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή
Εξαιρετικής ποιότητας προβλέπεται ότι θα είναι οι φετινοί ελληνικοί οίνοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του τρύγου που σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχει τελειώσει.
Ελληνικό κρασί: Οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή