Αλλάζουν όλα για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες-Νέο καθεστώς

NEWSROOM
Αλλάζουν όλα για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες-Νέο καθεστώς
Φωτό: Shutterstock

Τη δυνατότητα να τίθενται σε αναστολή σύμβασης οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, δίνει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με την ίδια ΠΝΠ, εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη από την κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, δημοσιεύθηκε ήδη και τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, προβλέπει τα εξής:

  • Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
  • Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της τηλεργασίας ο εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα μπορεί να παρέχει εργασία χωρίς επαφή με κοινό.
  • Στους εργοδότες που αναιτιολόγητα δεν δέχονται το αίτημα του εργαζόμενου που διαθέτει τα δικαιολογητικά επιβάλλεται κατά περίπτωση πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Επιπλέον, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ορίζονται αφενός η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19, αφετέρου κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη, προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες. Με άλλη κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής της νέας αυτής ΠΝΠ, και να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.

Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την επιβολή και είσπραξη του ανωτέρω προστίμου.

Το κλιμακωτό ωράριο και η εργασία για ευπαθείς ομάδες μακριά από τον γκισέ όπου εξυπηρετείται το κοινό επεκτείνεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στο Δημόσιο

  • Κλιμακωτό ωράριο στις 7,8 και 9 το πρωί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Υποχρεωτική μάσκα για όλους τους πολίτες που προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες
  • Οι ευάλωτες ομάδες θα εργάζονται backoffice και με τηλεργασία για να μην έχουν επαφή με το κοινό
  • Εργαζόμενοι με σοβαρότερα προβλήματα υγείας θα μπορούν να μένουν στο σπίτι με χρήση ειδικής άδειας, κατόπιν ιατρικής οδηγίας.
ΣΧΕΤΙΚΑ