Μπλακάουτ στις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης

Φωτό: INTIME

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες πολίτες οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες να δώσουν εξετάσεις οδήγησης προκειμένου είτε να ανανεώσουν, είτε να αποκτήσουν το δίπλωμα οδήγησής τους, λόγω της μακράς αποχής των εξεταστών από τα καθήκοντά τους, αλλά και της καθυστέρησης του υπουργείου Υποδομών να διευθετήσει το ζήτημα.

Εδώ και δύο μήνες οι περίπου 1.000 εξεταστές οδήγησης σε όλη τη χώρα απέχουν από την εργασία τους, διότι δεν τους καταβάλλεται η μηνιαία αποζημίωση των 178 ευρώ.

Οι εξεταστές, οι οποίοι είτε είναι υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών στην Αττική, είτε των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει εδώ και επτά μήνες, από την πρώτη Μαΐου.

Προσθέτουν πως ο υπουργός Υποδομών έχει επανειλημμένως δεσμευθεί πως θα καταθέσει σχέδιο νόμου, το οποίο θα αλλάζει σημαντικά την εξεταστική διαδικασία και θα προβλέπει την αναδρομική εξόφλησή τους, ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί για επεξεργασία στις επιτροπές της Βουλής εντός της εβδομάδας. Η μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή του έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, κυρίως σε πολίτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό τέταρτο έτος της ηλικίας τους και τα διπλώματά τους έχουν λήξει.

Οι κάτοχοι διπλωμάτων άνω των 74 ετών πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις, προκειμένου να αποδείξουν πως διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες οδήγησης. Θα πρέπει επίσης να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία των εξετάσεων κάθε τρία έτη, ενώ όσοι είναι άνω των 80 ετών, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις κάθε δύο χρόνια.
Υπολογίζεται πως οι κάτοχοι διπλωμάτων που έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας των 74 ετών είναι περίπου 20.000, ενώ περίπου 30.000 είναι οι νέοι οδηγοί που περιμένουν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν δίπλωμα.

Στις 30 Νοεμβρίου με απόφαση του κου Σπίρτζη, η ισχύς των διπλωμάτων για τους πολίτες άνω των 74 χρόνων, παρατείνεται έως την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων, συγκεκριμένα:

  • Η παράταση είναι της τάξεως των 5 μηνών για όσους έχουν υποβάλει αίτηση ανανέωσης διπλώματος από τις 30 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου.
  • Κατά 4 μήνες παρατείνεται η ισχύς των διπλωμάτων για κατόχους που θα υποβάλλουν αίτηση από τις αρχές έως το τέλος Δεκεμβρίου. 
  • Σε 3 μήνες ανέρχεται η παράταση για τους πολίτες που θα καταθέσουν αίτηση από τις αρχές έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019. 

Το αλαλούμ που έχει προκύψει με τις εξετάσεις επηρεάζει και την ασφαλιστική αγορά, δεδομένου πως οι οδηγοί των οποίων τα διπλώματα έχουν λήξει δεν μπορούν να αλλάξουν ασφαλιστική εταιρεία, σε περίπτωση που βρουν φθηνότερα συμβόλαια με καλύτερους όρους. Και αυτό, διότι σε περίπτωση αλλαγής εταιρείας για την ασφάλιση οχήματος, θα πρέπει να κατατεθεί δίπλωμα οδήγησης που είναι σε ισχύ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές στην εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση διπλώματος. Στα οχήματα εξέτασης αναμένεται να τοποθετηθούν κάμερες με μικρόφωνα, προκειμένου να καταγράφεται η διαδικασία από το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης στα οχήματα θα βρίσκονται μόνο οι εξεταζόμενοι και όχι 2 εξεταστές και ο εκπαιδευτής του υποψήφιου οδηγού, όπως συμβαίνει τώρα. Τη διαδικασία θα παρακολουθεί ένας εξεταστής.

Αναμένεται να συσταθεί ειδικό σώμα εξεταστών, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων που έχουν εκπαιδευτεί για τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο σώμα θα ασκούν μόνο τα καθήκοντα του εξεταστή για χρονικό διάστημα έως τεσσάρων μηνών.

Μετά την παρέλευση των τεσσάρων μηνών, οι εξεταστές θα επιστρέφουν στην εργασία τους στο υπουργείο Υποδομών και στις Περιφέρειες, έως ότου έρθει ξανά η σειρά τους να στελεχώσουν το σώμα εξεταστών.

Η μηνιαία αποζημίωση των 175 ευρώ που λαμβάνουν οι εξεταστές, αναμένεται να αντικατασταθεί από επίδομα το οποίο θα ανέρχεται στο ίδιο πόσο και θα ενσωματωθεί στο μισθό των εργαζόμενων.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιληφθούν διατάξεις και για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θα προβλέπει τη δημιουργία πάρκων εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Η διάταξη αυτή ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό δεδομένου πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να σχεδιαστούν και να τεθούν σε λειτουργία τα πάρκα.


ΣΧΕΤΙΚΑ