Χαρδαλιάς: Μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Αττική

NEWSROOM
Χαρδαλιάς: Μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Αττική
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Στην Κρήτη δίνεται πλέον ο αγώνας», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην κακοκαιρία, τόνισε όμως πως «το μεγάλο μέτωπο είναι η ηλεκτροδότηση».

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας 20ετίας. Ήδη το φαινόμενο είναι σε ύφεση, αυτή τη στιγμή ο αγώνας δίνεται στην περιοχή της Κρήτης. Από τις 4 το πρωί έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, το μεγάλο μέτωπο είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας αναφορικά με τα προβλήματα υδροδότησης ότι «όλο το βράδυ σε συνεργασία με της ΕΥΔΑΠ αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού έως τις 3 το πρωί είχαμε οριστικοποιήσει τα προβλήματα που είχαν προκύψει, το μεγάλο πρόβλημα στο αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και η δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο, αυτή τη στιγμή συντριπτικά το νερό έχει αποκατασταθεί. Υπάρχουν μερικά προβλήματα στο Κουκάκι, στη Βάρη, στο Γαλάτσι, στην Ελευσίνα, στο Ηράκλειο και μέχρι τις 3 το μεσημέρι θα έχουν αποκατασταθεί».

Σχετικά με το ρεύμα, τόνισε πως «γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η πρώτη φορά που είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα διότι η κακοκαιρία δεν αφορούσε μόνο την Αττική». «Αυτή τη στιγμή είχαμε ένα καθολικό μέτωπο, μόνο στην Εύβοια αλλάξαν 500 στύλοι και χρειάστηκε να γίνουν 5 διαφορετικές οδεύσεις», εξήγησε και τόνισε ότι ΕΜΑΚ και Στρατός δουλεύουν όλο το βράδυ με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης το οποίο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές μια και εκατοντάδες δέντρα έχουν πέσει, έχουν συμπαρασύρει τα δίκτυα και ταυτόχρονα ειδικά στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της Αττικής οι ζημιές είναι εκτεταμένες». Όπως εκτίμησε, μέχρι σήμερα αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχουν αποκατασταθεί.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου δήλωσε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανήκατάσταση η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομ α και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθή από χθες στο βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά σιγάηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών. Όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο σημαίνει ότι κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά, όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος».

ΣΧΕΤΙΚΑ