Μητσοτάκης: Με τον νέο σταθμό LNG θα υποκαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο

NEWSROOM
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη/ Φωτογραφία Eurokinissi

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη κάνουν τα πρώτα γενναία βήματά τους για την ενεργειακή τους απεξάρτηση από τη Ρωσία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό και πρωτοπόρο έργο στην περιοχή μας» που θα αποτελέσει μια «νέα πύλη ενέργειας για όλη την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη».

Μητσοτάκης: Θα υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και απευθυνόμενους στους ηγέτες των βαλκανικών χωρών, είπε ότι πλέον «η χερσόνησός μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένη τη συγκυρία, με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς θα αποτελέσει «ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Όπως εξήγησε, είναι ένας «φάρος» που στέλνει δυο μηνύματα. «Το πρώτο ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Το δεύτερο, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία αλλά κατεπείγουσα» σημείωσε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ