Στροφή στην αγορά φοιτητικής στέγης -Αυξήθηκαν 7,7% κατά μέσο όρο τα ενόικια

Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ανακοίνωση των βάσεων από τον Ιούλιο ουσιαστικά έδωσε σήμα ένα μήνα νωρίτερα στους νέους φοιτητές και στις οικογένειες τους, να ξεκινήσουν το... σαφάρι της στέγης.

Ενδεικτικό είναι ότι η επισκεψιμότητα που καταγράφηκε στις ιστοσελίδες του δικτύου του Spitogatos κατά το διάστημα τέλη Ιουνίου - αρχές Αυγούστου ήταν αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του +60%.

“Η πολύ καλή τουριστική σεζόν είναι εξαιρετική για την οικονομία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια πιέζει πολύ ανοδικά τις τιμές και καθοδικά τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων», σχολιάζει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, τα ευρήματα της ανάλυσης που έκανε το Spitogatos Insights στην αγορά της φοιτητικής στέγης και που σίγουρα αναδεικνύουν το οξύ πρόβλημα για χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Η αύξηση της ζητούμενης αξίας, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση ακινήτων προβληματίζουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους. Ταυτόχρονα, η προσφορά (“stock”) των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παρέμεινε μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (τέλη Αυγούστου) (-22% σε όλη την επικράτεια). Παρόλα αυτά, από την ημέρα ανακοίνωσης (28 Ιουλίου) μέχρι και σήμερα, φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα τα φοιτητικά ακίνητα διαθέσιμα (+14,6%).

Όσον αφορά στις ζητούμενες τιμές, σημειώνουν αύξηση 7,7%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που η μέση ζητούμενη τιμή βρισκόταν στα 8,3€/τ.μ.

​   ​Φοιτητικά ενοίκια

Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται στις εξής περιοχές: Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, τα προάστια του Πειραιά, την Πατησίων – Αχαρνών, αλλά και την Κυψέλη.

Κόστος φοιτητικής εστίας

Στη Θεσσαλονίκη η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 8,5 €/τ.μ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με το 2021. Οι περιοχές με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα, ενώ οι οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος. Η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας, σε ποσοστό +12%, σημειώθηκε στις περιοχές του Ευόσμου και της Νέα Παραλίας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο. Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

Αναλύοντας περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης για φοιτητικά σπίτια, φαίνεται ότι λόγω όλων των υφιστάμενων προκλήσεων, δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που σκέφτονται να μοιραστούν το κόστος, αναζητώντας ακίνητα με σκοπό την συγκατοίκηση. Έτσι, ουκ ολίγοι είναι οι φοιτητές οι οποίοι αναζητούν ένα μεγαλύτερο, κατά βάση, διαμέρισμα, έχοντας στο νου το ενδεχόμενο συγκατοίκησης και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό, όπως η μείωση κόστους, ο διαμοιρασμός εργασιών κ.ο.κ.

Σε περιοχές καθαρά φοιτητικές όπως η Ζωγράφου, το Γουδί και το Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη 32% κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά 28%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ