fbpxΕΒΕΠ: Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει από τα πολιτικά κόμματα την αποφυγή της προεκλογικής πλειοδοσίας | Economistas.gr
Skip to main content

ΕΒΕΠ: Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει από τα πολιτικά κόμματα την αποφυγή της προεκλογικής πλειοδοσίας

ΕΒΕΠ: Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει από τα πολιτικά κόμματα την αποφυγή της προεκλογικής πλειοδοσίας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει από τα πολιτικά κόμματα αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή προεκλογικής πλειοδοσίας, επιθυμεί τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένει την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και ζητά τη συνεχή στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό επισημάνθηκε χθες στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς με προσκεκλημένους για να συζητηθούν θέματα ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων στη Δυτική Αττική και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Δ. Αττικής Γιώργο Κώτσηρα και τον βουλευτή 'Α Πειραιώς Ιωάννη Μελά.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, έγινε μια πρώτη «σκιαγράφηση» των θεμάτων αιχμής που απασχολούν το επιχειρείν, επί των οποίων το ΕΒΕΠ προτίθεται να καταθέσει τις προτάσεις του στα πολιτικά κόμματα ενόψει των εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται ένα απλό και προβλέψιμο περιβάλλον, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την ακρίβεια, που πυροδοτεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, για να σημειώσει πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης από την κυβέρνηση που θα προκύψει. Και αυτή τη χρονιά, την εκλογική χρονιά για τη χώρα, ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να δράσει σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, όπου στο οικονομικό πεδίο τα στοιχήματα της ανάπτυξης, του πλεονάσματος, της απασχόλησης και του πληθωρισμού πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθούν. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή προεκλογικής πλειοδοσίας, επιθυμεί τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένει την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και ζητά τη συνεχή στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Όσον αφορά στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, ο πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι, πολύ σύντομα, και τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα εισέλθουν στην ενεργό δράση, για να υπενθυμίσει τον ρόλο που αυτά καλούνται να διαδραματίσουν προσεχώς, τόσο για την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου της ακτοπλοΐας της χώρας, την υποστήριξη της ναυτιλίας των Ελλήνων, αλλά και για την άμυνα της χώρας στη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που σχετίζονται με τα ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά πλοία αναφορικά με το σχέδιο ΠΔ, που είναι υπό συζήτηση.

Για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Καινοτομίας και Ναυτιλίας στον Πειραιά, τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξής τους, ενώ περιεγράφηκαν όσα θετικά απορρέουν από τη λειτουργία τους για το επιχειρείν, την απασχόληση και την οικονομία γενικότερα.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι τα επιχειρηματικά πάρκα μπορούν να προσφέρουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και να προσθέσουν οικονομική αξία στο σύνολο της οικονομίας, παρέχοντας παράλληλα λύσεις σε θέματα χωροθέτησης, ως επί το πλείστον μεταποιητικών επιχειρήσεων, που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του αστικού ιστού. Επίσης, επισημάνθηκε ότι το Επιμελητήριο διατηρεί ψηλά στην ατζέντα του μια πολιτική, η οποία ευνοεί, αφενός την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, αλλά και τις πιθανές συνέργειες, μέσα από τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν καινοτόμα προϊόντα και, αφετέρου, να υπάρξει και προστασία του περιβάλλοντος, είτε από τη μείωση των οχλήσεων από τους θορύβους για τον αστικό ιστό, είτε από τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, άρα και εκπεμπόμενων ρύπων. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο και τους σχεδιασμούς ανάπτυξης των πάρκων με έμφαση στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, αλλά και άλλων μεταποιητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, ως στοιχείων προώθησης της γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας. Τα επιχειρηματικά πάρκα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της μεταποίησης, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, που θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας τα της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τόνισε ότι τα συμβούλια των τοπικών και περιφερειακών επιμελητηρίων θα πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν, εάν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως κεντρικό όργανο, θα συνεχίσει να δεσμεύεται από έναν ουδέτερο ρόλο, ή εάν θα επιλέξει να έχει έστω ένα συμβουλευτικό ρόλο στον εθνικό κοινωνικό διάλογο, όπως στην Ευρώπη, αφενός στηρίζοντας τους κοινωνικούς εταίρους και, αφετέρου, διασφαλίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνο με το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους. Με την αφορμή αυτή, αναφέρθηκε, επίσης, στη διεξαγωγή διαλόγου για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατους μισθού.

Τέλος, το ΔΣ. του Επιμελητηρίου εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο από τον ισχυρό σεισμό Τουρκικό και Συριακό λαό και ενημέρωσε για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορκίδης: Κίνηση στήριξης των μικρομεσαίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ
Κορκίδης: Κίνηση στήριξης των μικρομεσαίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ
«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, εκτός από μία μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά, δίνει μεγάλη βοήθεια στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα με ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος το οποίο υφίσταται το τελευταίο διάστημα».
Κορκίδης: Κίνηση στήριξης των μικρομεσαίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ
ΕΒΕΠ: Nα υπάρξουν άμεσα δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΒΕΠ: Nα υπάρξουν άμεσα δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
ΕΒΕΠ: Nα υπάρξουν άμεσα δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Κορκίδης: Ισορροπημένη η αύξηση του κατώτατου μισθού
Κορκίδης: Ισορροπημένη η αύξηση του κατώτατου μισθού
«Αξιοποιώντας τη δυναμική της «κυκλικότητας» στην οικονομία, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει, μέσω των επιχειρήσεων, νέα ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, με την αύξηση του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, σε ανακοίνωσή του.
Κορκίδης: Ισορροπημένη η αύξηση του κατώτατου μισθού